Σάββατο 25 Απριλίου 2009

Διεύρυνση συνεργασίας στην ενέργεια


Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Σάββατο, 25 Απριλίου 2009 07:00

Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής με το Βούλγαρο ομόλογό του, Στανισλάβ Στανίσεφ.

«Είμαι ευχαριστημένος, γιατί Ελλάδα και Βουλγαρία υπογράφουν σήμερα Μνημόνιο Αμοιβαίας Κατανόησης για τη διεύρυνση της συνεργασίας τους στον ενεργειακό τομέα, συμπεριλαμβανομένου του αγωγού Ελλάδα-Βουλγαρία.
Κ. Καραμανλής: Aναγκαία η κατασκευή South Stream, Nabucco και ελληνο-ιταλο-τουρκικού αγωγού.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία του σχεδίου αυτού, η Ευρωπαϊκή Ένωση το υποστήριξε πρόσφατα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης» είπε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, χθες, στη Σόφια, στη σύνοδο κορυφής, με θέμα «Φυσικό αέριο για την Ευρώπη: Ασφάλεια και συνεργασία».

Ο νέος αγωγός θα έχει μήκος 120-125 χιλιόμετρα και θα συνδέσει την Κομοτηνή με το Ντιμίτρογκραντ της Βουλγαρίας. Το έργο θα γίνει με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 45 εκατομμυρίων ευρώ.

Άμεσα αποτελέσματα του αγωγού θα είναι η αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδος στη διαμετακόμιση του αερίου, της σημασίας του αγωγού Τουρκία- Ελλάδα - Ιταλία στην αναδυόμενη περιφερειακή αγορά ενέργειας αλλά και της σημασίας της χώρας μας για την εμπέδωση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. Ο αγωγός θα είναι «διπλής ροής» και θα μπορεί τόσο να δίνει, όσο και να παίρνει αέριο.

Ο πρωθυπουργός, κ. Κώστας Καραμανλής, στη συνέχεια, αφού υπενθύμισε, ότι σε εφαρμογή της ίδιας αρχής της διαφοροποίησης η Ελλάδα υπέγραψε τη συμφωνία με τη Ρωσία για τον αγωγό «South Stream» πριν ένα χρόνο, δήλωσε:

«Θέλω να τονίσω ξεκάθαρα, ότι τα σχέδια «South Stream», το «Ναμπούκο» και το Διαμετακομιστικό Τουρκία - Ελλάδα - Ιταλία είναι αλληλοσυμπληρούμενα. Με δεδομένη την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου, η κάθε μία και το σύνολο των νέων αυτών υποδομών είναι ιδιαίτερα αναγκαία και χρήσιμη».

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/04/25/1656546.htm


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου