Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

SOUTH STREAM & NABUCCO

Το 2015 ξεκινά το «South Stream» δηλώνει η ρωσική πλευρά

Η Ρωσία θα τηρήσει τις αποφάσεις για διοχέτευση φυσικού αερίου στον αγωγό «South Stream» όχι αργότερα από το 2015, δήλωσε σε συνέντευξή του σε ξένους ανταποκριτές ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Σεργκέι Σματκό λίγο πριν αναχωρήσει για τη διεθνή ενεργειακή διάσκεψη της Βουλγαρίας, που ξεκινά αύριο.

«Η διαδικασία των συνεννοήσεων για τα απαραίτητα έγγραφα, τα οποία πρέπει να υπογραφούν σε διακυβερνητικό επίπεδο και μεταξύ των εταιρειών ολοκληρώνεται και η ρωσική πλευρά δεν βλέπει κανέναν κίνδυνο, ως προς την υλοποίηση του έργου», σημείωσε ο Ρώσος υπουργός, ο οποίος υποστήριξε ότι η οικονομική κρίση ίσως αποδειχθεί και ευνοϊκή για παρόμοια μεγάλα έργα, καθώς μπορεί να μειώσει αισθητά το κόστος τους, λόγω π.χ. της πτώσης της τιμής των μετάλλων.

«Αναφερόμενος ειδικότερα στις συμφωνίες με τις εμπλεκόμενες εταιρείες ο κ. Σματκό είπε ότι «τα σχετικά έγγραφα με τις ελληνικές εταιρείες έχουν συμφωνηθεί και θα υπογραφούν επίσης σε σύντομο χρόνο», προσθέτοντας ότι οι σχετικές συνεννοήσεις έχουν επίσης προχωρήσει αισθητά με τις τσεχικές και τις βουλγαρικές εταιρείες. Ειδικά με τη βουλγαρική πλευρά η σχετική αναθεωρημένη συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί κατά την επικείμενη συνάντηση του Βούλγαρου πρωθυπουργού Σεργκέι Στανίσεφ με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν πριν το τέλος του μήνα στη Μόσχα.

«Δεν προχωρούν άσχημα και οι συνομιλίες με τη Σλοβενία και την Τσεχία», σημείωσε ο Ρώσος υπουργός χαρακτηρίζοντας «πολιτική απόφαση» την πρόθεση των εμπνευστών του έργου, που ξεκίνησε με συμφωνία της ρωσικής «Γκαζπρόμ» και της ιταλικής «ΕΝΙ», μία από τις διακλαδώσεις του να περνά οπωσδήποτε και από τη Σερβία.

Συγκρίνοντας επανειλημμένως το σχέδιο του «South Stream» με άλλους αγωγούς, που σχεδιάζεται να διέρχονται από την περιοχή των Βαλκανίων και να τροφοδοτούν την Ευρώπη, ο Ρώσος υπουργός υποστήριξε ότι σε αντίθεση με τον Nabucco, o South Stream έχει λύσει το πρόβλημα των πηγών προμήθειάς του, «βάση των οποίων θα είναι τα ρωσικά κοιτάσματα και το αέριό μας φθάνει για 50 και για 100 χρόνια». Σημείωσε επίσης ότι συνέταιρος στην κατασκευή του έργου θα είναι η θυγατρική της ΕΝΙ, που συμμετείχε στην κατασκευή και του Blue Stream, o οποίος προμηθεύει την Τουρκία με ρωσικό αέριο μέσω του Ευξείνου Πόντου.

Σχετικά με τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη ο κ. Σματκό δήλωσε αισιόδοξος ότι βρίσκεται κοντά από χρονική άποψη η έναρξη των εργασιών στις προγραμματισμένες προθεσμίες, που έχουν συμφωνήσει οι εταίροι και είπε ότι σύμφωνα με τη συνεχή ενημέρωση που έχει «έχουν ήδη επιτευχθεί σημαντικά βήματα προόδου» και πραγματοποιήθηκε πρόσφατα η παρουσίαση της αρμόδιας γερμανικής εταιρείας.

«Όντως το σχέδιο αυτό είχε μια παρατεταμένη αρχική φάση, αλλά σήμερα δεν υπάρχουν ζητήματα με τη χρηματοδότηση, ουσιαστικά λύθηκαν όλα τα ζητήματα για τη διευθέτηση των σχέσεων μεταξύ των εταίρων, συμφωνήθηκε το τεχνικό μέρος και γι' αυτό είμαι πολύ αισιόδοξος», κατέληξε ο Ρώσος υπουργός, ο οποίος θα εκπροσωπήσει στη Διάσκεψη τον πρωθυπουργό Β.Πούτιν, που αποφάσισε την τελευταία στιγμή να ακυρώσει το σχεδιαζόμενο ταξίδι του στη Βουλγαρία.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_23/04/2009_276439

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου