Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Η γενοκτονία έγινε μεγάλη καταστροφή

Aντιδράσεις από τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Δευτέρα, 27 Απριλίου 2009 07:00

Δειτε ακομα:

    * Η Ελλάδα τίμησε την επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για την 94η επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων. Σε μια προσπάθεια τήρησης ισορροπιών, ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε μεν για «μεγάλη καταστροφή», αλλά απέφυγε την επίμαχη λέξη «γενοκτονία».

«Πριν από 94 χρόνια ξεκίνησε μία από τις μεγαλύτερες θηριωδίες του 20ού αιώνα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Μπαράκ Ομπάμα. «Κάθε χρόνο σταματάμε για λίγο για να θυμηθούμε το 1,5 εκατομμύριο των Αρμενίων που σφαγιάσθηκαν ή πορεύθηκαν προς το θάνατο κατά τις τελευταίες μέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».
Ισορροπίες προσπάθησε να κρατήσει ο Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με την επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε θετική την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου, προσθέτοντας όμως ότι «δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε ορισμένες διατυπώσεις που συμπεριλαμβάνονται στη γραπτή ανακοίνωση, καθώς και το σχολιασμό της ιστορίας σχετικά με τα γεγονότα του 1915».

«Εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκοι εκείνη την περίοδο είχαν χάσει επίσης τη ζωή τους στην περιοχή. Η κοινή ιστορία των εθνών των δύο χωρών μπορεί να εξεταστεί μόνο ουδέτερα και με επιστημονικά στοιχεία», αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, δήλωσε ότι υπάρχουν σημεία με τα οποία διαφωνεί και πρόσθεσε: «Δεν είναι δυνατόν οι πολιτικοί να αποφασίζουν για τα ιστορικά γεγονότα. Τώρα πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον», συμπλήρωσε. «Πρέπει να πολλαπλασιαστούν οι προσπάθειες, όχι μόνο για την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας, αλλά και για τα προβλήματα μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν και για όλα τα θέματα της περιοχής».

Απ' την πλευρά τους, οργανώσεις Αρμενίων Αμερικανών εξέφρασαν απογοήτευση για τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου, τον οποίον επέκριναν ότι δεν τήρησε την προεκλογική του υπόσχεση να επιμείνει στο χαρακτηρισμό της γενοκτονίας.

Η γενοκτονία έγινε μεγάλη καταστροφή - 27/4/2009 7:00:00 πμ (27 April 2009)

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/04/27/1656792.htm


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου