Δευτέρα 4 Μαΐου 2009
Εγκατέλειψε και τα εθνικά θέματα στην... τύχη τους
Στη δίνη των σκανδάλων και χωρίς σχέδιο στην προώθηση των ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής εισέρχεται αποδυναμωμένη σ' ένα δύσκολο διπλωματικό 6μηνο «E» 2/5
Η δίνη των σκανδάλων και η αίσθηση προσωρινότητας της κυβέρνησης επηρεάζει αρνητικότατα και την εξωτερική πολιτική, καθώς κρίσιμα ζητήματα έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους, ενώ καθοριστικές στρατηγικές επιλογές είναι πια έρμαιο των εσωτερικών συσχετισμών και αντιπαραθέσεων. Το μπαράζ επισκέψεων του κ. Καραμανλή στο εξωτερικό δεν εντασσόταν σε έναν συνολικό σχεδιασμό, αλλά απέβλεπε στη δημιουργία εικόνας τεχνητής κινητικότητας που θα διασκέδαζε και τις εντυπώσεις στο εσωτερικό περί «κόπωσης» του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.
ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Λευκός τρόμος για Καραμανλή
Το αποτέλεσμα κρίνει και τον χρόνο των εκλογών
Ρίχνει το γάντι ο Γιώργος
Προβάδισμα έως 3,1% για ΠΑΣΟΚ
Ευρωπρεμιέρα από το ΚΚΕ
Τελικές συζητήσεις για υποψηφίους
Σήμερα πιθανότατα η δίκη για τη Βιστωνίδα
Εκβιάζουν ξανά οι Τουρκοκύπριοι
Η Σουηδία, που αναλαμβάνει την 1η Ιουλίου την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διάκειται ιδιαίτερα αρνητικά στα εθνικά μας «μέτωπα».
Η Σουηδία, που αναλαμβάνει την 1η Ιουλίου την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διάκειται ιδιαίτερα αρνητικά στα εθνικά μας «μέτωπα».
Με δεδομένες τις εσωτερικές εξελίξεις αλλά και την απόλυτη αδράνεια στην προώθηση των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής (είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και η κ. Μπακογιάννη, για λόγους ευνόητους, το τελευταίο διάστημα συρρικνώνει τη δραστηριότητά της, είτε σε κομματικές εμφανίσεις στο εσωτερικό είτε ως μέλος της αποστολής που συνοδεύει τον κ. Καραμανλή στο εξωτερικό), η χώρα μας εισέρχεται ιδιαίτερα αποδυναμωμένη σε ένα δύσκολο διπλωματικά εξάμηνο.
Από την 1η Ιουλίου την προεδρία αναλαμβάνει η ιδιαίτερα αρνητική για τη χώρα μας και την Κύπρο σουηδική προεδρία και αναμένεται να υπάρξει πιεστική επαναφορά του αιτήματος για λύση του Σκοπιανού, θα κορυφωθεί (παρά την έλλειψη ουσιαστικής προόδου) η πίεση για συμφωνία στις συνομιλίες Χριστόφια - Ταλάτ και κυρίως θα τεθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το μείζον ζήτημα της επαναξιολόγησης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, θέμα που διαπλέκεται άμεσα με την Κύπρο και την Ελλάδα.
Στο Σκοπιανό. Η ελληνική διπλωματία αναμένει μοιρολατρικά τη νέα πρόταση, την οποία ο κ. Νίμιτς έχει κάθε λόγο να εμφανίσει μέσα στο καλοκαίρι ώστε να υπάρξει κινητικότητα τον Σεπτέμβριο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Η πολύμηνη σιωπή του κ. Νίμιτς περισσότερο οφείλεται στην επιδίωξή του (και των Αμερικανών) να ξεχασθεί η αποκάλυψη (του «Εθνους της Κυριακής») ότι η τελευταία πρότασή του για «Βόρεια Μακεδονία», με περιορισμένη διεθνή χρήση και με ανοικτό το παράθυρο για αναγνώριση «μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας», ήταν αμερικανικής προέλευσης και είχε υποβληθεί προς έγκριση στη σκοπιανή ηγεσία.
Πολύ πιο δύσκολη προδιαγράφεται η κατάσταση στο πλέγμα των Ευρωτουρκικών και του Κυπριακού. Η μοναδική δυνατότητα για πρόοδο στις συνομιλίες Χριστόφια - Ταλάτ δεν φαίνεται να είναι άλλη από την περαιτέρω ελαστικοποίηση των ελληνοκυπριακών θέσεων και η ενίσχυση της «διζωνικότητας» σε βάρος της «δικοινοτικής ομοσπονδίας».
Και παρ όλα αυτά, η Αθήνα και η Λευκωσία εμφανίζονται έτοιμες να σταθούν απέναντι σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Αυστρία προκειμένου να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Μια τέτοια πολιτική επιλογή, όμως, αφενός αποκαλύπτει το τεράστιο σφάλμα στρατηγικής στο οποίο υπέπεσε η κυβέρνηση Καραμανλή τον Δεκέμβριο του 2004, αποδεχόμενη την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία με αντάλλαγμα απλά ευχολόγια και αναδεικνύει τον κίνδυνο η νέα παράταση στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της να τις καταστήσει τελικώς ανενεργές...
Απέτυχε και η «μεσολάβηση» στον Καύκασο
Και ενώ είναι σαφές ότι το κλίμα είχε διαταραχθεί, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην απολύτως λανθασμένη και ψυχροπολεμική επιλογή, να συμμετάσχουν ελληνικές δυνάμεις στην άσκηση που οργανώνει το ΝΑΤΟ στο έδαφος της Γεωργίας και έχει προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις με τη Ρωσία.
Οι έντονες προειδοποιήσεις που έχει απευθύνει η Μόσχα είχαν σαν αποτέλεσμα ήδη τρεις από τις δεκαοκτώ χώρες που επρόκειτο να συμμετάσχουν να αποσυρθούν από την άσκηση, ενώ η κατάσταση κλιμακώθηκε ακόμη περισσότερο μια και ως απάντηση η ρωσική κυβέρνηση διά του προέδρου Μεντβέντεφ υπέγραψε συμφωνία την Πέμπτη με την οποία αναλαμβάνει η Μόσχα τον έλεγχο των συνόρων της Αμπχαζίας και της Ν. Οσετίας.
Η κίνηση αυτή πέραν της συμβολικής σημασίας της αναμένεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα και για τον ΟΑΣΕ, καθώς μόλις πριν από λίγες εβδομάδες θεωρήθηκε ως παράνομη η σύλληψη και κράτηση παρατηρητών του Οργανισμού από την αρχές της Ν. Οσετίας, για «είσοδο» στην αυτοανακηρυχθείσα ανεξάρτητη χώρα (η σύλληψή τους καταγγέλθηκε και από την πρόεδρο του ΟΑΣΕ Ντ. Μπακογιάννη).
Κυρίως όμως με την ελληνική συμμετοχή στην άσκηση αυτή εξουδετερώνεται κάθε λογική ισορροπιών που ενδεχομένως επιδίωκε η ελληνική προεδρία του ΟΑΣΕ, καθώς με δική της βούληση γίνεται μέρος του προβλήματος και της αντιπαράθεσης στον Καύκασο και επομένως δεν έχει καμιά δυνατότητα ανάληψης ρόλου «έντιμου μεσολαβητή».
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
nmeletis@pegasus.gr
v4.ethnos.gr - Εγκατέλειψε και τα εθνικά θέματα στην... τύχη τους - ειδησεις , πολιτικη (4 May 2009)
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=4750&pubid=3398750
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου