Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Σε λογική Αττίλα και ο νέος Τούρκος ΥΠΕΞ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (Έντυπη έκδοση) Πέμπτη, 7 Μαϊου 2009 07:00

Τις αντιδράσεις της Λευκωσίας και της Αθήνας προκάλεσε η επίσκεψη, χθες, στην κατεχόμενη Κύπρο, του νέου υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος είπε μεν ότι η Άγκυρα θα πιέσει για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, αλλά κάλεσε «όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών δικαστηρίων, να στηρίξουν τις θετικές προσπάθειες του Ταλάτ για την ειρήνη».
Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.
«Δεν είναι σωστό να δεχόμαστε προκαταβολικά κάποια πράγματα σε ζητήματα που σχετίζονται με το περιεχόμενο των συνομιλιών, μετά από αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων ή επιρροές από το εξωτερικό», είπε ο Τούρκος υπουργός.

Ο Κύπριος πρόεδρος, Δ. Χριστόφιας δήλωσε ότι παρόμοιες επισκέψεις «δεν έχουν σχέση με τη διεθνή νομιμότητα» και επεσήμανε ότι «για να αρθεί αυτή η παρανομία, πρέπει να τερματιστεί η κατοχή και να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό».

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γ.Κουμουτσάκος τόνισε ότι ενέργειες όπως αυτή «δεν συμβάλλουν στην εξελισσόμενη διαπραγματευτική προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού», ενώ ο αρμόδιος εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Α. Λοβέρδος είπε ότι η επίσκεψη αυτή «δηλώνει ξεκάθαρα τις προθέσεις και τις διαθέσεις της τουρκικής διπλωματίας».

Ο Νταβούτογλου- που είχε χωριστές συναντήσεις με τους Ταλάτ, Έρογλου και Σογέρ και χαρακτήρισε «εξαιρετικά επιτυχή» την πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση στα κατεχόμενα- είπε, επίσης, ότι βασικές αρχές για την επίλυση του Κυπριακού είναι «η διζωνικότητα, η πολιτική ισότητα, η ανάπτυξη ενός νέου συστήματος συνεταιρισμού κι η εφαρμογή της λύσης στο πλαίσιο της Ε.Ε., με τη δραστήρια εγγύηση της Τουρκίας».

Σε λογική Αττίλα και ο νέος Τούρκος ΥΠΕΞ - 7/5/2009 7:00:00 πμ (7 May 2009)

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/05/07/1660819.htm


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου