Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Συνομιλία Καραμανλή - Πούτιν για την ενέργεια

Στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας ο South Stream 

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τετάρτη, 29 Απριλίου 2009 07:00
Ο κ. Κ. Καραμανλής και ο κ. Β. Πούτιν, κατά την τηλεφωνική συνομιλία τους, επαναβεβαίωσαν τους στενούς δεσμούς των δύο χωρών. Στη φωτογραφία, από παλαιότερη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών.
Τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 20 λεπτών είχε, χθες το απόγευμα, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την οποία οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την ήδη πολύ στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία, την οποία ο Ελληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε μεγάλο φίλο και στρατηγικό εταίρο.

Αντίστοιχα, ο κ. Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η ρωσική πλευρά στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και τη βούλησή του για μεγαλύτερη διεύρυνση και εμβάθυνση. Οι κ.κ. Κώστας Καραμανλής και Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν ότι η συνεργασία αυτή ενισχύεται περισσότερο στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας στον ΟΑΣΕ, κατά τη διάρκεια της οποίας η στήριξη και η εποικοδομητική στάση της ρωσικής πλευράς στην επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων, που απασχολούν τον Οργανισμό, έχει βασική σημασία.

Η συζήτηση μεταξύ των δύο πρωθυπουργών επικεντρώθηκε σε θέματα ενέργειας και ο κ. Κώστας Καραμανλής εξέφρασε τη βούληση της ελληνικής πλευράς να συνεχιστεί η ελληνορωσική συνεργασία στον πρωταρχικής σημασίας ενεργειακό τομέα, όπως επίσης και την ικανοποίησή του για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΔΕΣΦΑ και GAZROM για τον αγωγό South Stream. Για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων αυτών, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε το Ρώσο ομόλογό του ότι η ελληνική πλευρά θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα.

Σχετικά με τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, ο κ. Κώστας Καραμανλής υπογράμμισε τη σημασία της επικαιροποίησης της σχετικής μελέτης και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι η υλοποίηση του έργου θα προχωρήσει βάσει του υπάρχοντος χρονοδιαγράμματος.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, διαβεβαίωσε, χθες, ότι δεν υπάρχει καμία διαφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και τη Βουλγαρία για το σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream και ότι μια συμφωνία προς την κατεύθυνση αυτή θα υπογραφεί προσεχώς. Ο κ. Πούτιν εκτίμησε επίσης ότι μια συμφωνία θα υπογραφεί «σε δύο εβδομάδες».

Ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream θα περάσει κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα, συνδέοντας τη Ρωσία και τη Βουλγαρία, και θα χωριστεί σε μια βορειοδυτική διακλάδωση προς την Αυστρία και μια νότια διακλάδωση, κυρίως προς την Ελλάδα και την Ιταλία.

Συνομιλία Καραμανλή - Πούτιν για την ενέργεια - 29/4/2009 7:00:00 πμ (4 May 2009)

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/04/29/1657940.htm


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου