Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Ενοχλημένη η Μόσχα


Μέσα σε κλίμα έντασης αρχίζουν σήμερα στη Γεωργία οι προγραμματισμένες ασκήσεις του ΝΑΤΟ. Ήδη, από τις 19 χώρες-μέλη που είχαν δηλώσει συμμετοχή, οι 6 αποσύρθηκαν.

Οι ασκήσεις, που διεξάγονται με τη συμμετοχή πάνω από 1.000 στρατιωτών σε γεωργιανές στρατιωτικές βάσεις κοντά στα σημεία όπου σταθμεύουν μονάδες του ρωσικού στρατού, έχει προγραμματιστεί να διαρκέσουν μέχρι την 1η Ιουνίου και στόχο έχουν την ενίσχυση των σχέσεων της Τιφλίδας με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση λέει ότι ίσως τελικά κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Αρχιλ Τσικόιτζε, μέλος της γωργιανής αντιπολίτευσης, αυτές οι νατοϊκές ασκήσεις εγείρουν εμπόδια στην αποκατάσταση των ρωσο-γεωργιανών σχέσεων.

"Μπορεί -τόνισε o Tσικόιτζε- να οδηγήσουν σε πρόκληση, που θα σύρει με τη σειρά της τη Γεωργία σε στρατιωτική σύρραξη με τη Ρωσία. Εν τω μεταξύ, η Δύση παρουσιάζει τη Ρωσία ως επιτιθέμενη. Πρόκειται για δυτικό πολιτικό παιχνίδι, απαράδεκτο κατά τη γνώμη μου, χωρίς κανένα όφελος για τη Γεωργία και το λαό της".

Σφοδρός επικριτής των ασκήσεων, η Μόσχα επισημαίνει ότι η περιοχή παραμένει ασταθής για τέτοιου είδους γυμνάσια. Ενδεικτική είναι η άποψη που εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, Ντμίτρι Ρογκόζι, ότι "για το ΝΑΤΟ θα ήταν καταλληλότερο σημείο ένα φρενοκομείο για την άσκηση, παρά η Γεωργία". 

Το Κρεμλίνο ενίσχυσε ήδη τις περιπολίες του στα σύνορα των δύο αποσχισθεισών Δημοκρατιών, της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, και απαντά με την απέλαση δύο Καναδών διπλωματών στην πρόσφατη αποπομπή δύο δικών της από την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Κι όλα αυτά, ένα 24ωρο αφότου η κυβέρνηση Σαακασβίλι υποστήριξε ότι απέτρεψε πραξικόπημα, που άρχισε με ανταρσία σε μονάδα της κοντά στην Τιφλίδα. Η γεωργιανή τηλεόραση έδειξε εικόνες αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων να φεύγουν από την Τιφλίδα και κάποιες που δείχνουν μια ομάδα ενόπλων να συνομωτεί. Παράλληλα, η αστυνομία υποστηρίζει ότι συνέλαβε περίπου 500 στασιαστές και αρκετούς υψηλόβαθμους αξιωματικούς, που κατηγορούνται τώρα ότι σχεδίαζαν πραξικόπημα για να εμποδίσουν τις νατοϊκές ασκήσεις.

Πολλοί, ωστόσο, αμφισβητούν τα στοιχεία και τις αιτιάσεις της κυβέρνησης, με πρώτη την αντιπολίτευση, που μιλά για σκηνοθετημένο περιστατικό με στόχο ν' αυξηθεί η πίεση προς αυτήν και να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από τα εσωτερικά προβλήματα.

Σημειώνεται ότι εδώ και μέρες, το κέντρο της Τιφλίδας έχει παραλύσει από συγκεντρώσεις διαδηλωτών που αξιώνουν την παραίτηση του Σαακασβίλι. 

http://www.megatv.com/articles.asp?catid=14542&subid=2&tag=11107&pubid=2232725

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου