Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Έκθεση για «Ενεργειακή Επανάσταση» στην Ελλάδα


 Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Α. Ζερβό η Ελλάδα μπορεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 41% το 2020 και κατά 85% το 2050.

«Η βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να πρωταγωνιστήσει στη χώρα και να ανταγωνιστεί τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων», τόνισε κατά τη σημερινή παρουσίαση της έκθεσης «Ενεργειακή Ασφάλεια» από την Greenpeace και τo Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (EREC) ο πρόεδρος του EREC και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ κ. Αρθούρος Ζερβός.

Παρουσιάζοντας την έκθεση - εκπονήθηκε από την Greenpeace, το EREC, το Γερμανικό Ινστιτούτο Αεροναυτικής, τον ερευνητικό και συμβουλευτικό οργανισμό ECOFYS και περισσότερους από 30 επιστήμονες και μηχανικούς παγκοσμίως - ο κ. Ζερβός τόνισε ότι δεν πρόκειται για πρόβλεψη αλλά είναι μια εικόνα για το τι θα μπορούσε να συμβεί μέχρι το 2050.

Ως στόχους της κλιματικής και ενεργειακής πολιτικής απαρίθμησε τη σταθεροποίηση της παγκόσμιας συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα κάτω από τα 400 μ.α.ε. Την κορύφωση, παγκοσμίως, των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2015. Τη μείωση των κατά κεφαλή εκπομπών κατά 1 τόνο διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο έως το 2050. Την ταχεία απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Τη χρησιμοποίηση μόνο αποδεδειγμένης τεχνολογίας (όχι την τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα και χρήση πυρηνικών σταθμών όχι πέραν των προγραμματισμένων). Τέλος, την ισότητα και δικαιοσύνη στην πρόσβαση στην ενέργεια, μέσω της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

Η λογική του σεναρίου «Ενεργειακή Επανάσταση» βασίζεται στην εξοικονόμηση ενέργειας, στις αλλαγές στις υποδομές (αποκέντρωση παραγωγής ενέργειας και μαζική χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας) και, τέλος, στις ενεργειακά αποδοτικές μεταφορές (αποδοτικότερα μέσα μαζικής μεταφοράς, αποδοτικότερα αυτοκίνητα και βιώσιμη χρήση βιοκαυσίμων).

Στο σενάριο καταδεικνύεται ότι είναι απολύτως εφικτό οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα να καλύπτουν την ηλεκτροπαραγωγή σε ποσοστό 52% έως το 2020 και σε ποσοστό 87% έως το 2050. Καταδεικνύεται, επίσης, ότι η κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας μπορεί να μειωθεί κατά σχεδόν 11% έως το 2020 και κατά 30% έως το 2050. Επιπλέον, το νέο στοιχείο που φέρνει το σενάριο «Ενεργειακή Επανάσταση» είναι η απόδειξη ότι η πυρηνική ενέργεια και η δέσμευση και αποθήκευση του άνθρακα δεν είναι απαραίτητες, ενώ μετά το 2030 είναι δυνατή και η πλήρης κατάργηση του λιγνίτη.

«Χρειάζεται μια σημαντικά διαφορετική αντιμετώπιση του ενεργειακού μας προβλήματος», είπε ο κ. Ζερβός. «Και αυτό βασίζεται στις πολιτικές αποφάσεις», τόνισε.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_21/05/2009_280735


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου