Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Ε.Ε.: Δέκα μέτρα κατά της ανεργίας

Προσωρινή μείωση των ωρών εργασίας και του μη μισθολογικού κόστους

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (Έντυπη έκδοση) Παρασκευή, 8 Μαϊου 2009 07:00
Βρυξέλλες,

Η προσωρινή προσαρμογή των ωρών εργασίας και η μείωση του μη μισθολογικού κόστους είναι μεταξύ των ενεργειών για την αναχαίτιση της ανεργίας, που συμφωνήθηκε να προωθηθούν σε κοινοτικό επίπεδο, στη διάρκεια της χθεσινής Συνόδου Κορυφής για την απασχόληση μεταξύ της τρόικα και των κοινωνικών εταίρων.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αναγνώρισε τις δυσκολίες να αποτραπεί η ανεργία λόγω της σφοδρότητας της κρίσης.

Η κοινοτική τρόικα (τσεχική προεδρία και οι δυο επόμενες, δηλαδή η σουηδική και ισπανική) συνεδρίασαν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων με σκοπό να συζητήσουν από κοινού για το πώς να μην απολέσουν οι εργαζόμενοι τις θέσεις τους ή να βοηθηθούν να βρουν νέες θέσεις.

Η σύνοδος προσδιόρισε δέκα ενέργειες για την καταπολέμηση της ανεργίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η Επιτροπή θα βασιστεί στις συζητήσεις της Συνόδου για τη διαμόρφωση της συμβολής της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 18-19 Ιουνίου, όπου το θέμα της απασχόλησης θα κυριαρχήσει των εργασιών.

Οπως επισημαίνει η Κομισιόν, η σύνοδος απέδειξε ότι υπάρχει ευρεία συναίνεση μεταξύ των συμμετεχόντων για το δρόμο που θα ακολουθηθεί. Τα βασικά μηνύματα που προέκυψαν τονίζουν ότι η μελλοντική δράση για την απασχόληση θα πρέπει να βασίζεται σε ορισμένες αρχές και να αποσκοπεί στη διατήρηση της απασχόλησης και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην αύξηση της πρόσβασης στην απασχόληση, ιδίως για τους νέους, και στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων, στην ανταπόκριση στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και στην προώθηση της κινητικότητας.

Προτείνονται δέκα συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση τόσο των βραχυπρόθεσμων όσο και των μακροπρόθεσμων προκλήσεων, τα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους:

1. Διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων σε θέσεις εργασίας, με την προσωρινή προσαρμογή των ωρών εργασίας και σε συνδυασμό με επανεκπαίδευση και χρηματοδοτική υποστήριξη από το δημόσιο (συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου).

2. Ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, παραδείγματος χάριν, με τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας και με ευελιξία και ασφάλεια.

3. Βελτίωση της αποτελεσματικότητας των εθνικών υπηρεσιών απασχόλησης με την παροχή εντατικής καθοδήγησης, κατάρτισης και με αναζήτηση θέσης εργασίας τις πρώτες εβδομάδες της ανεργίας, ιδίως για τους νεαρούς ανέργους.

4. Σημαντική αύξηση του αριθμού μαθητειών και περιόδων άσκησης υψηλής ποιότητας έως το τέλος του 2009.

5. Προαγωγή αγορών εργασίας χωρίς αποκλεισμούς με την προσφορά κινήτρων για εργασία, με ουσιαστικές και δραστήριες πολιτικές για την αγορά εργασίας και με τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων κοινωνικής προστασίας, που οδηγούν επίσης στην καλύτερη ένταξη των μειονεκτούντων ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των αναπήρων, των ατόμων με χαμηλή ειδίκευση και των μεταναστών.

6. Αναβάθμιση των δεξιοτήτων σε όλα τα επίπεδα με τη διά βίου μάθηση, ιδίως παροχή των απαραίτητων δεξιοτήτων σε ανθρώπους που εγκαταλείπουν το σχολείο, ώστε να βρουν μια θέση εργασίας.

7. Χρησιμοποίηση της κινητικότητας της εργασίας, ώστε να συνδυάζεται η προσφορά εργασίας με τη ζήτηση εργασίας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

8. Εντοπισμός ευκαιριών απασχόλησης και απαιτήσεων δεξιοτήτων και βελτίωση της πρόβλεψης δεξιοτήτων, ώστε να οργανώνεται καλύτερα η προσφορά κατάρτισης.

9. Παροχή βοήθειας σε ανέργους και σε νέους που ξεκινούν τη δική τους επιχείρηση, παραδείγματος χάριν, με την παροχή κατάρτισης για την υποστήριξη της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, με την παροχή κεφαλαίου εκκίνησης ή με τη μείωση ή κατάργηση της φορολογίας για νεοσύστατες επιχειρήσεις (start-ups).

10. Πρόβλεψη και διαχείριση της αναδιάρθρωσης μέσω αμοιβαίας μάθησης και ανταλλαγής καλών πρακτικών.

Η σύνοδος κορυφής συζήτησε επίσης τρόπους με τους οποίους η δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να συνδυαστεί με τη δράση σε εθνικό επίπεδο, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, καθώς και τρόπους καλύτερης δυνατής αξιοποίησης εργαλείων και πόρων της Ε.Ε., όπως είναι το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση. Και τα δύο Ταμεία αναθεωρήθηκαν πρόσφατα ώστε να μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητά τους σε εποχές κρίσης.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αναγνώρισε τις δυσκολίες να αποτραπεί η ανεργία λόγω της σφοδρότητας της κρίσης. Ωστόσο, όπως είπε, αν δράσουμε αμέσως, θα μειώσουμε τις απώλειες θέσεων εργασίας και θα βοηθήσουμε εκατομμύρια ανθρώπους να βρουν νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας. Αν δράσουμε τώρα, θα ανοίξουμε επίσης το δρόμο για τη σταθερή και διαρκή ανάκαμψη, επισήμανε, προσθέτοντας ότι λέμε στους πολίτες μας ότι εμείς θέλουμε να αποτελέσουν οι θέσεις εργασίας τους τον υπ' αριθμόν 1 στόχο της Ευρώπης.

Πρώτη μας προτεραιότητα στην παρούσα κρίση είναι οι άνθρωποι και το πώς θα κρατήσουν τις θέσεις εργασίας τους ή πώς θα βρουν το συντομότερο δυνατό νέες θέσεις, επισήμανε ο αρμόδιος Επίτροπος για την απασχόληση, Βλάντιμιρ Σπίντλα. Οπως είπε, οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης στην πραγματική οικονομία και ειδικότερα στους ανθρώπους και στα μέσα συντήρησής τους.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Ε.Ε.: Δέκα μέτρα κατά της ανεργίας - 8/5/2009 7:00:00 πμ (12 May 2009)

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/05/08/1661149.htm


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου