Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Πλωτό... Ellis Island στο Αιγαίο;

Η κυβέρνηση μελετά την πιθανότητα να δημιουργήσει πλωτό χώρο υποδοχής των λαθρομεταναστών που εντοπίζονται στο Αιγαίο, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα νησιά. Ερωτηματικό ο ρόλος του εκτός χωρικών υδάτων 15:09

Διευρυμένη σύσκεψη έγινε την Τετάρτη στο Υπουργείο Εσωτερικών, με επικεφαλής τον άτυπο υπουργό Δημόσιας Τάξης (αναπληρωτή υπουργο Εσωτερικών) Χρ.Μαρκογιαννάκη και τη συμμετοχή πολλών ακόμη υπουργείων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης (υφυπ.Εξωτετικών Ιω.Βαληνάκης, υφυπ.Εθνικής Άμυνας Κ.Τασούλα, υφυπ.Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Π.Καμμένου, Γ.Γ. υπ.Εσωτερικών Πάτρ.Γεωργιάδη, Γ.Γ.Δημόσιας Τάξης Κ.Μπίτσιου και Γ.Γ. υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Ιω.Τζωάννου.

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Παραλύει σήμερα ο δημόσιος τομέας
Η ανεργία τρέφεται από την κρίση
«Επιστροφή» σε αμοιβές του 1984
Περιμένουν να «μιλήσει» η προκήρυξη
O Φούρλας... παραδόθηκε
Ολοκληρώθηκε η πορεία της ΑΔΕΔΥ
Σεισμός στην Κάρπαθο
Ανοδος ΠΑΣΠ και... αποχής
Πλωτό... Ellis Island στο Αιγαίο;

Συμμετείχε επίσης η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. με τον Αρχηγό της Αντιστράτηγο Βασ,Τσιατούρα, ο Αρχηγός του Λιμενικού Αντιναύαρχος Θεόδ. Ρεντζεπέρης, ο Α΄ υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Δημήτριος Ελευσινιώτης και άλλοι.

Υποδοχή σε... πλοίο

Μεταξύ των αποφάσεων που ελήφθησαν προκειμένου να περιοριστεί η παράνομη μετανάστευση και να αντιμετωπιστεί η λαθραία διακίνηση ανθρώπων από τα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορα της χώρας, ξεχωρίζει η πρόταση να δημιουργηθεί ένας πλωτός χώρος υποδοχής «για την πρώτη υποδοχή και την μεταφορά των παρανόμων μεταναστών στα Κέντρα Υποδοχής τα οποία λειτουργούν», ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά του Αιγαίου. Ουσιαστικά, επιδιώκεται να δημιουργηθεί ένας κεντρικός χώρος πρώτης υποδοχής μεταναστών, σαν αυτόν που αντιμετώπιζαν και οι Έλληνες μετανάστες στα ανοιχτά της Νέας Υόρκης στα τέλη του 19ου αιώνα.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι πιθανή τοποθέτηση του πλωτού αυτού χώρου (πλοίου) εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ώστε να μην είναι υποχρεωμένες οι αρχές να υποδέχονται λαθρομετανάστες όπως ορίζει ο νόμος, αλλά να τους επαναπροωθούν άμεσα στις χώρες προέλευσής τους. Για το λόγο αυτό αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και άλλους φορείς.

Επίσης, η αναφορά σε ένα πλοίο, δημιουργεί και εύλογα ερωτηματικά για το πόσο πρακτική θα είναι μία τέτοια επιλογή. Η κατάσταση στην οποία εντοπίζοντα οι λαθρομετανάστες σε πολλές περιπτώσεις απαιτή άμεση περίθαλψη, όχι μεταφορά κάποιων ωρών σε άλλο πλοίο. Θα χρειαζόταν ένας μικρός στόλος από τέτοια πλοία προκειμένου να καλυφθεί αποτελεσματικά το Αιγαίο...

Και μέσο πίεσης στην Τουρκία;

Ακόμη, σύμφωνα με το δίκαιο που διέπει την λειτουργία της ναυτιλίας, ένα σκάφος που εντοπίζει λαθρομετανάστες (ή ναυαγούς) σε διεθνή ύδατα, είναι υποχρεωμένο να τους παραδόσει στην κοντινότερη υπηρεσία ακτοφυλακής για να έχουν την απαραίτητη περίθαλψη.

Κατά συνέπεια, έαν το συγκεκριμένο σκάφος «τοποθετηθεί» εγγύτερα στα τουρκικά χωρικά ύδατα θα μπορεί δυνητικά να ζητήσει από την τουρκική ακτοφυλακή να παραλάβει «ναυαγούς» που εντοπίστηκαν από τα ελληνικά μέσα διάσωσης σε διεθνή ύδατα, όπως είναι υποχρεωμένη ως πιο κοντινή στο σκάφος.

Οι άλλες αποφάσεις

Κατά τα άλλα ανακοινώθηκε και η σύσταση Εθνικού Συντονιστικού Οργάνου, το οποίο θα συντονίζει τους συναρμόδιους Φορείς, οι οποίοι ασχολούνται με το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης.

Θα υπάρξει επίσης αυστηροποίηση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου σε σχέση με την αντιμετώπιση των λαθροδιακινητών, προς την κατεύθυνση της αυστηροποίησης των επιβαλλομένων ποινών στους δουλεμπόρους (κακούργημα).

Τέλος, επαναδιατυπώθηκε η πρόθεση ανάπτυξης περαιτέρω δράσεων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης ν΄αντιμετωπιστεί πανευρωπαϊκά.

v4.ethnos.gr - Πλωτό... Ellis Island στο Αιγαίο; - ειδησεις , κοινωνια (14 May 2009)

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=4750&pubid=3632756


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου