Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

18ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ

Εγώ ο ΑΦΕΛΗΣ είχα μείνει με την εντύπωση ότι οι γιορτές του μίσους είχαν καταργηθεί (π.Χ. Μακρυγιάννη, Μελιγαλά κλπ). Αλλά από ότι διαπιστώνω η τήρηση της απαγόρευσης είναι μονομερίς.
ΣΓΣ

ΥΓ Από την αφήγηση δεν κατάλαβα ποιος είναι ο χαμένος και ποιος ο νικητής

Στο Κεφαλοχώρι, στο Νεστόριο και την Αλεβίτσα
Στο Νεστόριο της Καστοριάς θα γίνει φέτος το 18ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, στις 11 και 12 Ιούλη.
Το διήμερο θα εξελιχθεί σε οδοιπορικό, που περιλαμβάνει μια σειρά τοποθεσίες και μέρη όπου οι μαχητές του ΔΣΕ έδωσαν σημαντικές και αιματηρές μάχες απέναντι στον αστικό στρατό. Από το ύψωμα της Αλεβίτσας, οι νεολαίοι που θα παραβρεθούν εκεί θα έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν ολόκληρη την περιοχή που ξεκίνησαν οι μάχες στο ανατολικό μέτωπο στη μεγάλη μάχη του Γράμμου, το καλοκαίρι του 1948, αλλά και να έχουν άμεση γνώση τόσο για το χώρο όπου έγινε ο ελιγμός προς το Βίτσι, όπως επίσης και τις διαδρομές για την ανακατάληψη του Γράμμου στη συνέχεια.
Από τη νέα Λυκόραχη, το σημερινό Κεφαλοχώρι, όπου βρίσκεται και το μνημείο για τους μαχητές του ΔΣΕ, οι νεολαίοι, που θα πάρουν μέρος στο διήμερο, θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν για τα περίφημα «Πατώματα», που με τη στρατηγική τους θέση επέτρεπαν, σε όποιον τα κατήχε, να έχει τον έλεγχο ουσιαστικά σε βασικές προσβάσεις του Γράμμου. Εκεί, οι μαχητές του ΔΣΕ κατάφεραν με καλή προετοιμασία, παρά τον αρνητικό συσχετισμό σε οπλισμό και έμψυχο δυναμικό, να δώσουν ένα καλό μάθημα στον αστικό στρατό, οι επιτελείς του οποίου διατείνονταν ότι είναι αδύνατη η κατάληψη αυτού του οχυρού. Οι μαχητές του ΔΣΕ, αφού κατάφεραν να ανατρέψουν διαδοχικά τις τρεις γραμμές άμυνας του εχθρού, έδωσαν μάχες σώμα με σώμα για να πάρουν τα «Πατώματα». Είναι χαρακτηριστική η φράση του διοικητή του 1ου Τάγματος του ΔΣΕ, ο οποίος πέφτοντας χτυπημένος από βλήμα όλμου είπε: «Μην ξεχάσετε την υπόσχεση που δώσατε. `Η παίρνουμε απόψε τα Πατώματα, ή πεθαίνουμε». Η υπόσχεση έγινε πράξη. Ηταν Μάης του 1949 όταν ο ΔΣΕ, μετά το μεγάλο ελιγμό στο Βίτσι, ολοκλήρωσε την ανακατάληψη του Γράμμου.

http://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=14/6/2009&pageNo=37&direction=1

1 σχόλιο:

  1. Καλά εσύ πρέπει να έχεις μεγάλη αντίληψη των πραγμάτων... μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή