Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Η ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΝΑΡΚΟΜΑΝΕΙΣ

Κε Υπουργέ διαβάζω στην Καθημερινή της Κυριακής 7/6/2009, αλλά και σε προηγούμενα τεύχη της την αρθρογραφία του κου Παναγιώτη Κανελλάκη, οποίος τυγχάνει και αντιπρόεδρος του ΟΚΑΝΑ . Αλλά και τις αντίθετες απόψεις του Χαρ. Πουλόπουλου Διευθυντή του ΚΕΘΕΑ. Και επίσης βιώνω την Πλατεία Εξαρχείων και την οδό Στουρνάρη κάθε μέρα διότι έχω κατάστημα πώλησης ηλεκτρονικών υ/στών επί του παραπάνω δρόμου. Κατ αρχήν δεν είναι να κλαίει κανείς για την υποβάθμιση της περιοχής, όσον γι αυτήν την εξαρτημένη νεολαία η οποία έχει φθάσει στα τελευταία σκαλιά της ανθρώπινης απαξίωσης. Ζεί μόνο για να παίρνει κάθε μέρα την δόση της, είναι πολύ μεγάλο ποσοστό και κυρίως στους νέους άνδρες, ακούγονται ποσοστά που είναι γύρω στο 15%. Όταν κάποιος εθισθεί σε αυτές τις ουσίας είναι τελειωμένος. Δεν απεξαρτάται ούτε το 10% και η απεξάρτηση απαιτεί και αλλαγή στον τρόπο ζωής του για να μην επαναληφθεί πάλιν η χρήση. Αυτό είναι κάτι που έτσι και αλλέως δεν μπορεί να του προσφέρει το κράτος. Το σύστημα που ήδη εφαρμόζεται από τον ΟΚΑΝΑ και του οποίου την διατήρηση και επέκταση προτείνει ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ έχει ήδη αποτύχει. Κανέναν δεν θεραπεύει τους βλέπουμε στην περιοχή μας , γύρω από τον ΟΚΑΝΑ, όπως έχω συζητήσει και με την φαρμακοποιό, παίρνουν διουρητικά ουρούν σε όλη την περιοχή, ώστε να είναι στις εξετάσεις καθαροί και να παίρνουν συμπλήρωμα της δόσης τους κανείς δεν θεραπεύεται, ζητήστε αξιόπιστα στοιχεία από τον ΟΚΑΝΑ. Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν αλλά μπορούν να βρεθούν. Θα δείτε από αυτά ότι το αποτέλεσμα είναι μηδέν και το κόστος στο δημόσιο τεράστιο. Ποίοι είναι οι ωφελημένοι ? Οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι ψυχίατροι, οι ψυχολόγοι και οι υπάλληλοι του ΟΚΑΝΑ . Αυτών τα συμφέροντα υπερασπίζει ο Διευθυντής του ΚΕΘΕΑ. Είναι η παρασιτική μεσαία τάξη η οποία καλοπερνά εν ονόματι της κοινωνικής πολιτικής. Η οποία παρέχει μόνο ψύχουλα σε αυτούς που την χρειάζονται και εν ονόματι των οποίων εξασκείται. Είναι πολύ σωστές οι θέσεις του κου Π. Κανελλάκη αντιπροέδρου του ΟΚΑΝΑ, ότι πρέπει να συνταγογραφούντε τα υποκατάστατα στους εξαρτημένους και αυτό θα λύσει το πρόβλημα. Οι οποίες δείχνουν ότι είναι άνθρωπος έντιμος προασπίζει τα συμφέροντα του δημοσίου και των πασχόντων και αντιλαμβάνεται τα προβλήματα με μεγάλη οξυδέρκεια. Απευθύνομαι σε σας διότι είστε άνθρωπος που έχετε παλέψει στην ζωή σας και σας διακρίνει η διορατικότητα και η εντιμότητα και νομίζω ότι θα πάρετε τις σωστές αποφάσεις ώστε χιλιάδες νέοι και οι οικογένειες τους να ανακουφισθούν και θα σας ευγνωμονούν ..

Σ.Δ.

Η συνταγογράφηση δεν λύνει το πρόβλημα

Του Χαραλαμπου Πουλοπουλου*

Η συζήτηση για τη θεραπείατων εξαρτημένων από παράνομες ψυχοτρόπες ουσίες τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στη μείωση της λίστας αναμονής στα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ. Μία λίστα που συνεχώς αυξάνεται μυθοποιείται και περιορίζει τη στρατηγική για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων μόνο στη μείωση της βλάβης, ενώ παραβλέπεται η πρόληψη, η απεξάρτηση και η κοινωνική επανένταξη.

Τίθεται το ερώτημα αν η χορήγηση μιας συγκεκριμένης ουσίας, όπως είναι η μεθαδόνη, η βουπρενορφίνη ή ακόμα και η ίδια η ηρωίνη, είναι λυσιτελής. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν κατατεθεί προτάσεις από σχετικούς και μη, επικαλούμενες τη σχετική διεθνή εμπειρία. Η απάντηση είναι πως η χορήγηση και μόνο των ουσιών όχι μόνο δεν μπορεί να μειώσει τη βλάβη, αλλά μπορεί να ενισχύσει τα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας αυτών που τις λαμβάνουν, λόγω αδυναμίας ελέγχου της παράλληλης χρήσης άλλων ουσιών. Μπορεί επίσης να οδηγήσει στην εκτροπή αυτών των ουσιών στη μαύρη αγορά και να διαιωνίσει το πρόβλημα της εξάρτησης.

Ορισμένοι ενδεχομένως να θεωρούν ότι θα μπορούσαν να δίνονται τα υποκατάστατα στο σπίτι με ένα σύστημα αραιής συνταγογράφησης. Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο, το κράτος μετατρέπεται σε φαρμακοπρομηθευτή, η λίστα αναμονής αντιμετωπίζεται προσχηματικά και η κατάσταση παραμένει ουσιαστικά ίδια. Η αντίληψη που αναδεικνύει μια ουσία ως θαυματουργή πολύ λίγα έχει να προσφέρει στους εξαρτημένους και στις οικογένειές τους, αλλά πολύ περισσότερα στις φαρμακευτικές εταιρείες και σε αυτούς που επιχειρούν να επωφεληθούν από κινήσεις εντυπωσιασμού, τόσο στο επίπεδο της πολιτικής όσο και της θεραπείας. Οι επιστημονικές απόψεις του ΚΕΘΕΑ για την εφαρμογή προγράμματος συνταγογράφησης κατατέθηκαν επίσημα τόσο στο υπουργείο όσο και στον ΟΚΑΝΑ, όταν ζητήθηκε η συνεργασία του φορέα στον τομέα της ψυχοκοινωνικής στήριξης. Η έκφραση διαφορετικών απόψεων από κάποιους εκλαμβάνεται ως κίνδυνος αντί για αφορμή για γόνιμο χωρίς δογματισμούς διάλογο, με στόχο την παροχή υπηρεσιών φροντίδας υψηλής ποιότητας.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στην άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της λίστας αναμονής, αυτή θα μπορούσε να επιτευχθεί με την καθιέρωση διπλής βάρδιας στα προγράμματα υποκαταστάτων, την ανάπτυξη νέων εξειδικευμένων προγραμμάτων υποκατάστασης με ψυχοκοινωνική στήριξη, τη δημιουργία τμημάτων σε διαφορετικά νοσοκομεία με την παράλληλη λειτουργία συμβουλευτικών σταθμών ψυχολογικής στήριξης και τη διασύνδεση των προγραμμάτων υποκατάστασης με τα στεγνά προγράμματα που στοχεύουν στην απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη.

Το ΚΕΘΕΑ επιδιώκει τη διασύνδεση των φορέων και έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στο υπουργείο Υγείας, η εφαρμογή των οποίων θα βελτιώσει σημαντικά τις υπηρεσίες και θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα. Επίσης, συνεργάζεται με τους αρμόδιους φορείς (ΟΚΑΝΑ, 18ΑΝΩ, ΨΝΘ κ.ά.) για τη βελτίωση των υπηρεσιών, ώστε να ανταποκρίνονται στις διαφορετικές ανάγκες των εξαρτημένων.

Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται να αναπτυχθούν προγράμματα όπου η ψυχοκοινωνική στήριξη να αποτελεί πρωταρχικό στόχο και να μην περιορίζεται η όποια αλλαγή μόνο στη χορήγηση υποκαταστάτων. Επίσης, χρειάζεται να διαφυλαχθεί ο δημόσιος χαρακτήρας και η δωρεάν παροχή υπηρεσιών στους εξαρτημένους και στις οικογένειές τους, δεδομένου ότι η απεξάρτηση ανταποκρίνεται όχι μόνο σε ατομικό, αλλά κατ’ εξοχήν στο δημόσιο συμφέρον.

* Διευθυντής ΚΕΘΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου