"Η κρίση στην Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, είναι πιο ανησυχητική από την Ελλάδα"
"Η κρίση στην Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, είναι πιο ανησυχητική από την Ελλάδα", υποστήριξε ο Ισπανός καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Διεθνές Ινστιτούτο Διοίκησης της Λωζάνης Arturo Bris, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Temps.
Ο κ. Bris δήλωσε ότι το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι το κόστος του δανεισμού, ότι η ελληνική κρίση δεν οφείλεται στους κερδοσκόπους, αλλά στην κακή δημοσιονομική κατάσταση, όπως και στις περιπτώσεις της Ασίας το 1997 και της Λατινικής Αμερικής το 2002 και ότι η Goldman Sachs πούλησε στην Ελλάδα ένα προϊόν νόμιμο στην εποχή του. Ο καθηγητής του IMD προσθέτει ότι το πρόγραμμα λιτότητας της ελληνικής κυβέρνησης είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση, αλλά απ' αυτό απουσιάζει η μέριμνα για επενδύσεις και η τόνωση της κατανάλωσης, που θα βγάλουν τη χώρα από την ύφεση. "Πάντως, ο ελληνικός λαός αποδέχεται το πικρό φάρμακο και εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να τον πείσει ότι είναι κοινωνικά δίκαιο και δεν επιβάλλεται από τις Βρυξέλες", τονίζει ο κ. Bris.
Επίσης, ο καθηγητής του IMD σημείωσε ότι, αν αποκατασταθεί η αξιοπιστία της Ελλάδας, με τη συνεπή εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας, τότε θα μειωθεί το κόστος δανεισμού της. Τάσσεται κατά της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, ενώ για το ΔΝΤ βλέπει απλώς ένα ρόλο επιτήρησης του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας. Σε ερώτηση, αν φοβάται τη μετάδοση της "ελληνικής ασθένειας" σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπως στην Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, επισημαίνει ότι η περίπτωση της Ελλάδας είναι διαφορετική, γιατί η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποίησε τη γλώσσα της αλήθειας και ο ελληνικός λαός έχει συνειδητοποιήσει τις προκλήσεις, που πρέπει να αντιμετωπίσει. Αντίθετα, στην Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, τα προβλήματα δεν αναγνωρίζονται δημόσια. "Από αυτή την άποψη, η κατάσταση στις τρεις αυτές χώρες είναι πιο ανησυχητική από την Ελλάδα. Αυτό που πρέπει να πράξουν οι ηγέτες τους είναι να χρησιμοποιήσουν την γλώσσα της αλήθειας και να υιοθετήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οι Έλληνες έχουν απέναντι τους ένα παγόβουνο και μαθαίνουν τώρα πως θα το αποφύγουν". "Οι Ιταλοί, Ισπανοί και Πορτογάλοι, πλέουν στο σκοτάδι, αγνοώντας ότι ένα παγόβουνο βρίσκεται στο δρόμο τους". "Πρέπει, επίσης, να ανακτήσουν την αξιοπιστία τους, γιατί οι πολιτικοί δεν μπορούν να στέλνουν αντιφατικά μηνύματα και να δίνουν μη ρεαλιστικές υποσχέσεις. Οι αγορές δεν κρίνουν τις δηλώσεις προθέσεων, αλλά συγκεκριμένα μέτρα".
Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στερείται ικανής ηγεσίας και φαίνεται δειλή και διαιρεμένη, απλώς αντιδρώντας στα γεγονότα. "Χωρίς κοινή οικονομική πολιτική και με πλήθος συνθηκών εμποδίζει την ανάληψη τολμηρών πρωτοβουλιών, αλλά η σημερινή κρίση της προσφέρει μια ευκαιρία να εξέλθει ισχυρότερη".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου