Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Το «ουδέτερο» ΝΑΤΟ είναι υπέρ της Τουρκίας - TO BHMA

Το «ουδέτερο» ΝΑΤΟ είναι υπέρ της Τουρκίας

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π. ΜΑΛΟΥΧΟΣ | Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Το ένα μετά το άλλο φτάνουν τα κακά νέα. «Το Βήμα» δημοσίευσε χθες ίσως το πιο επώδυνο για την Ελλάδα νατοϊκό έγγραφο στη σχεδόν 60χρονη ιστορία της στη Συμμαχία. Το υπογράφει αμερικανός πτέραρχος και αναφέρεται συνολικά στο Αιγαίο ως «ευαίσθητη περιοχή και ουδέτερη ζώνη, στην οποία δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

Μετάφραση: Το ΝΑΤΟ θα παραμείνει ουδέτερο, δεν θα λάβει θέση σε περίπτωση κρίσης μεταξύ των δύο χωρών. Θα πει «βρείτε τα». Δηλαδή, θα υποστηρίξει την Τουρκία.

Γιατί όμως; Ισως επειδή για το ΝΑΤΟ είμαστε πλέον περίπου άχρηστοι, σε αντίθεση με τους Τούρκους, οι οποίοι είναι πανταχού παρόντες. Η παρουσία μας σε νατοϊκές δράσεις είναι αμελητέα. Ουδείς μάς υπολογίζει. Γιατί να πάνε κόντρα στην Τουρκία που πράττει το αντίθετο; Διεθνής πολιτική είναι, όχι φιλανθρωπική οργάνωση! Αν τους θέλουμε, πρέπει να τους δώσουμε. Αν όχι, να το αποτέλεσμα. Ισως, εδώ που φτάσαμε, το μόνο που μας μένει είναι να ρίξουμε στο τραπέζι τη Σούδα: να σταματήσουν όλα αυτά τώρα, ή μπαίνει λουκέτο. Αυτό θα πονέσει. Να κερδίσουμε χρόνο, να ξανασκεφτούμε πώς φτάσαμε ως εδώ, να συζητήσουμε. Και να ξαναμπούμε στο παιχνίδι όσο είναι ακόμη καιρός.

Ο αρθρογράφος, Γ.Μαλούχος, παλιός άτυπος  συνεργάτης της ΕΑΑΝ, είναι γνώστης των στρατιωτικών θεμάτων, αλλά εκτιμάται ότι η πρότασή του, για "χρησιμοποίηση" της Σούδας, ως μέσον πιέσεως του ΝΑΤΟ, είναι εσφαλμένη, γιατί θα αποβεί  απρόσμενο δώρο στην Τουρκία, παρόλο που η Σούδα, υπερέχει ως προς την στρατηγική τοποθεσία.
Κ.Σ.Β
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου