Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Τους τελευταίους μήνες γίνεται πολύ συζήτηση για τη ΔΕΗ ,ιδιωτικοποίηση , την πώληση μονάδων . Καλό λοιπόν θα είναι να τα δούμε τα πράματα με μια ψύχραιμη ματιά , γιατί η αντιπαράθεση αντί να γίνεται με επιχειρήματα έχει διολισθήσει σε επίπεδο τσαμπουκά με πρωτοστατούσα την ΓΕΝΟΠ , και τους αόρατους αντίπαλους να απαντούν με χτυπήματα κάτω από τη μέση ( αόρατοι γιατί δεν εμφανίζονται οι ίδιοι ως ενδιαφερόμενοι αλλά αρκούνται σε κατά παραγγελία δημοσιεύματα ).
Αλλά ας δούμε πρώτα το θέμα ΔΕΗ και την προσφορά της στην Ελληνική Οικονομία. Η βασική σκέψη στα μέσα του 1950 ήταν να δημιουργηθεί μία πανελλαδική εταιρία που με την προσφορά φτηνού ηλεκτρικού ρεύματος να βοηθήσει την αναπτυσσόμενη τότε οικονομία.
Και τον στόχο αυτό τον πέτυχε κατά 100 τοις 100 . Πάνω από 50 χρόνια έχουμε το φτηνότερο οικιακό ρεύμα στην Ευρώπη και από τα φτηνότερα βιομηχανικά. Πότε δεν επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό ,και προσέφερε και στην εθνική οικονομία παρέχοντας τσάμπα νερό στους αγρότες και μάλιστα εις βάρος των οικονομικών της.
Το ίδιο επιτυχείς ήσαν οι κρατικές EDEF και ΕΝΕL στη Γαλλία και Ιταλία αντίστοιχα. Σε
άλλες χώρες που ακολουθήθηκε το μη κρατικό μοντέλο παρουσιάστηκαν προβλήματα διότι ένα Ηλεκτρικό Δίκτυο θέλει κεντρικό σχεδιασμό. Δεν μπορεί να δουλέψει με το lesse faire της ελεύθερης οικονομίας . Κατ αρχήν πρέπει να προβλέψεις την ζήτηση σε βάθος πενταετίας και βάλε, (ο χρόνος που απαιτείται για να σχεδιάσεις , κατασκευάσεις , και εντάξεις μια μονάδα παραγωγής στο σύστημά) και η εταιρία είναι υπεύθυνη για την κάλυψη των αναγκών των σημερινών και των μελλοντικών. Εάν ακολουθήσουμε το μοντέλο της προωθείται μετά το 1990
δεν υπάρχει υπεύθυνος , αλλά κάποια ανεξάρτητη αρχή προβλέπει και καλεί τους ιδιώτες να επενδύσουν πολλές φορές εις μάτην , διότι με την τιμή του κιλοβατώρα της ΔΕΗ δεν τους συμφέρει. Και τα συμβάντα τελευταία δέκα δεκαπέντε χρόνια το αποδεικνύουν .(προκηρύχθηκαν διαγωνισμοί που της απαγόρευαν να συμμετάσχει διότι προσέφερε την μικρότερη τιμή.) Τελικά αποδείχθηκε (και ας μην θέλουν να το παραδεχθούν ότι οι θεωρητικές σκέψεις των οικονομολόγων δεν οδηγούν πάντα σε σωστές αποφάσεις διότι το κουστούμι που παν να μας φορέσουν δεν είναι για τα πάντα. Οι ηλεκτρική ενέργεια δεν είναι πατάτες η φασόλια για να ακούει στους ίδιους κανόνες της ελεύθερης οικονομίας. Επομένως μην πιστεύετε ότι με την ιδιωτικοποίηση θα πέσει η τιμή το αντίθετο θα συμβεί , για πάρα πολλούς λόγους (έλλειψη τεχνογνωσίας , ειδικευμένου προσωπικού ), αλλά δεν θα έχει και οικονομία Κλίμακος. (διάφορα ειδικευμένα συνεργεία εξυπηρετούν 30 και 50 μονάδες ) .
Ακούστηκαν τα πάντα .Πώληση λιγνιτικών μονάδων σε ιδιώτες , ακόμα και υδροηλεκτρικών εργοστασίων. Λυπάμαι αλλά οι προτάσεις μόνο άγνοια των πραγμάτων δείχνουν . Ποια είναι η αξία ενός λιγνιτωρυχείου ? Με ποια μέθοδο θα εκτιμήσεις τον λιγνίτη , κόστος εξορύξεως , κόστος αναπτύξεως και εκμεταλλεύσεως λιγνιτωρυχείου , μήπως θα θυμηθούμε την τιμή αντικαταστάσεως και αποκαταστάσεως . Αν οι ιδιώτες θέλουν λιγνιτική μονάδα ας την φτιάξουν σε νέα λιγνιτικα κοιτάσματα που υπάρχουν. Τότε θα έχουν πράγματι προσφέρει υπηρεσία στον τόπο . Αλλά να ζητάν έτοιμες μονάδες και διανοιγμένα ορυχεία γιατί ; Θα είναι φτηνότεροι λόγω ανταγωνισμού μεταξύ τους λένε , και τα καρτέλ τα ξεχάσατε . Με πέντε και δέκα παίκτες δεν υπάρχει ανταγωνισμός υπάρχει συνεννόηση και έλεγχος της τιμής .
Θα μπορούσα να συνεχίσω με πολλά και διάφορα επιχειρήματα για την διατήρηση της ΔΕΗ όπως έχει αλλά θα πω το απλό . Παρά την κακομεταχείριση της Εταιρίας από το πολιτικό κατεστημένο εξακολουθεί να παρέχει φτηνό ρεύμα στον Ελληνικό λαό. ΜΗΝ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΖΕΤΕ ΦΤΑΝΟΥΝ ΟΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΙ .
Στη δε ΓΕΝΟΠ ,θα πω ότι στις τάξεις της έχει μηχανικούς , οικονομολόγους , νομικούς και πάρα πολλούς επιστήμονες που θα την βοηθούσαν να αναπτύξει έναν πιστικό αντίλογο. Το " θα μας βρουν αντιμέτωπους " καλό είναι αλλά δεν φτάνει ,χρειάζεται και τεκμηριωμένος αντίλογος αλλιώς οι πονηροί θα την διαβάλουν ότι υποστηρίζει μόνο συντεχνιακά συμφέροντα . Δεν είναι έτσι
κρατική ΔΕΗ είναι προς όφελος του Ελληνικού λάου.

Πολλοί θα σκεφτούν ότι τα λέω αυτά γιατί είμαι οπαδός της κρατικοποίησης . Το αντίθετο συμβαίνει . Είμαι οπαδός και πιστεύω στην δυναμική της ελεύθερης οικονομίας . Απλά αυτό το κοστούμι δεν μπορεί να φορεθεί παντού με επιτυχία . Άλλο άλλο ελεύθερη οικονομία άλλο ολιγοπώλιο .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου