Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

kathimerini.gr | Αρθρο Σημίτη στην «Κ»: Συνεννόηση για σχέδιο ρεαλιστικό

kathimerini.gr | Αρθρο Σημίτη στην «Κ»: Συνεννόηση για σχέδιο ρεαλιστικό


Αρθρο Σημίτη στην «Κ»
Συνεννόηση για σχέδιο ρεαλιστικό
«Η κυβέρνηση ασκεί πολιτική “βλέποντας και κάνοντας”»
Την ανάγκη η κυβέρνηση να υιοθετήσει σαφή, πειστική και μακροπρόθεσμη πολιτική και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν μεγαλύτερη αίσθηση συνευθύνης προκειμένου «μέσα από μία συνεννόηση να προκύψει ένας σχεδιασμός ρεαλιστικής εξόδου από την κρίση» υπογραμμίζει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με άρθρο του στην «Κ». «Η κυβέρνηση ακολουθεί μία πολιτική «βλέποντας και κάνοντας», με χρονικό ορίζοντα ένα έως δύο χρόνια» εκτιμά ο κ. Σημίτης και επισημαίνει ότι «ασάφειες που παραμένουν και δεν διευκρινίζονται, μπορεί να οδηγήσουν τη χώρα σε μεγαλύτερη ακόμη αστάθεια». Αναφέρεται επίσης στο ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης του χρέους, τονίζοντας ότι με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου, αυτή καθιερώθηκε «ως μέσο για τον περιορισμό του υπερβολικού χρέους μιας χώρας». Προσθέτει δε ότι «μπορεί να τεθεί ως προϋπόθεση της χορήγησης βοήθειας από τον νέο Μηχανισμό και έτσι να επιβληθεί σε μία χώρα». Τέλος, επισημαίνει το πρόβλημα ρευστότητας των τραπεζών, τονίζοντας ότι «όσο πάσχει η αξιοπιστία της χώρας, η διεθνής αγορά θα αρνείται να τις δανείζει» και χαρακτηρίζει μη ρεαλιστικό τον στόχο είσπραξης 50 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις έως το 2015.



Σημίτης: Το Πρόγραμμα δεν βγαίνει....

Reporter.gr

11:49

Για "απορίες που ζητούν πειστική απάντηση" κάνει λόγο ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε ολοσέλιδο άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην Κυριακάτικη Καθημερινή (κυκλοφορεί εκτάκτως, λόγω της τετραήμερης απεργίας που κήρυξε η ΕΣΗΕΑ). Μεταξύ άλλων, ο κ. Σημίτης τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής της 25ης Μαρτίου δεν έδωσε πειστική απάντηση στην κρίση, ούτε για την Ελλάδα, ούτε και για την Ευρωζώνη.
Επίσης, ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι οι στόχοι που καλείται να επιτύχει η χώρα μας προκειμένου να μειώσει το χρέος της (τεράστιο πρωτογενές πλεόνασμα, ετήσια μείωση του χρέους κατά 1/20) δεν είναι ρεαλιστικοί, αφού δεν έχουν επιτευχθεί ποτέ στο παρελθόν. Επισημαίνει όμως ότι οι στόχοι αυτοί είναι πλέον δεσμευτικοί και η Ελλάδα έχει ήδη δώσει τη συναίνεσή της, στην πρόσφατη Σύνοδο. Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τα όσα υποστηρίζει ο κ. Σημίτης, η αντίληψη που επικρατεί στις Βρυξέλλες σχετικά με τη δυνατότητα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού να αγοράζει κρατικά ομόλογα στην πρωτογενή αγορά είναι διαφορετική από την αντίληψη που έχει η Ελληνική κυβέρνηση, καθώς το συγκεκριμένο μέτρο θεωρείται έκτακτο και επομένως περιορισμένης χρονικής διάρκειας. Εξάλλου, ο στόχος της εξοικονόμησης 50 δισεκατομμυρίων από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας δεν είναι ρεαλιστικός.
Εν ολίγοις, ο πρώην πρωθυπουργός προτείνει να δούμε λύσεις που μέχρι σήμερα θεωρούσαμε "απορριπτέες", υπονοώντας την αναδιάρθρωση, η οποία μπορεί "και να μας επιβληθεί" μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 25 Μαρτίου.
Τέλος, ο κ. Σημίτης, υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση κινείται σε μία τακτική του τύπου "βλέποντας και κάνοντας", η οποία δικαιολογείται εν μέρει από τη ρευστότητα που επικρατεί στο Ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό, αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη μακροπρόθεσμη στρατηγική που πρέπει να έχει η χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου