Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

ΔΝΤ: Η Ελλάδα είναι μόνο η αρχή των κοινωνικών εκρήξεων | οικονομια | v2.imerisia.gr

H Ελλάδα μπορεί να είναι μόνο η αρχή προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ-Στρως Καν
"Η" Online 15/12/2008 14:14

Η άνιση κατανομή του πλούτου από τον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κλάδο ενδέχεται να οδηγήσει σε εξάπλωση των κοινωνικών αναταραχών, όπως αυτές που σημειώνονται στην Ελλάδα, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρως-Καν.

«Αν δεν είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό, τότε μπορεί να σημειωθούν κοινωνικές αναταραχές σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των ανεπτυγμένων οικονομιών», δήλωσε ο κ. Στρως-Καν, μιλώντας σε συνέδριο για τις σχέσεις μεταξύ ΔΝΤ και Ισπανίας.

Οι δηλώσεις του έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς δείχνουν ότι οι ταραχές στο κέντρο της Αθήνας έχουν οδηγήσει σε έντονο προβληματισμό την παγκόσμια οικονομική ελίτ, η οποία φοβάται εξάπλωση της κοινωνικής έκρηξης σε χώρες που έχουν πληγή ιδιαίτερα από την διεθνή χρηματοοικονομική κρίση, όπως -διόλου τυχαία- η Ισπανία.

Ο ίδιος, μάλιστα, εμφανίστηκε ιδιαίτερα απαισιόδοξος για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. «Η πιθανότητα μιας παγκόσμιας ύφεσης είναι πραγματικά μπροστά μας», προέβλεψε.

Σύμφωνα με τον κ. Στρως-Καν η επιβράδυνση της ανάπτυξης αναδυομένων χωρών όπως η Κίνα δεν αρκεί για να αντισταθμίσει την ύφεση των ανεπτυγμένων χωρών.
Είπε ακόμη πως οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές εξακολουθούν να επιδεινώνονται και πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρξει ανάκαμψη πριν από τα τέλη 2009, αρχές 2010.

«Το 2009 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά» υπογράμμισε και διευκρίνισε ότι οι προβλέψεις που το Ταμείο θα δημοσιοποιήσει τον Ιανουάριο θα είναι πιθανόν χειρότερες από τις προηγούμενες.

Ο κ. Στρως-Καν απηύθυνε έκκληση για μια παγκόσμια πολιτική δημοσιονομικών κινήτρων που να αντιστοιχεί στο 2% του παγκοσμίου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. «Η πιο επείγουσα ανάγκη είναι να δοθεί μια ώθηση σε δημοσιονομικό επίπεδο», εξήγησε

http://www.imerisia.gr/article.asp?cat

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου