Η πορεία της διεθνούς και ευρωπαϊκής οικονομίας με έμφαση σε Ευρωζώνη και χρέος, οι προσπάθειες της Ελλάδας και οι εξελίξεις στη Βόρειο Αφρική στο επίκεντρο της συζήτησης | «E» 5/4 |
Ο Τζορτζ Σόρος έρχεται συχνά στην Ελλάδα, έχει αρκετούς φίλους - μάλιστα το 2004 ήρθε στην Αθήνα για να παντρέψει τον πολύ καλό του φίλο Στέλιο Ζαβό.
Οι ερωτήσεις ετέθησαν από τους καλεσμένους και προς τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου - άλλωστε το ενδιαφέρον είχε πασιφανώς και κυρίως, λόγω συγκυρίας, ελληνοκεντρικά χαρακτηριστικά. Την επομένη, χθες το πρωί, ο κ. Σόρος πέρασε την πόρτα του πρωθυπουργικού γραφείου και είχε συνάντηση μίας και πλέον ώρας με τον Γ. Παπανδρέου.
Το τετ α τετ με τον «γκουρού των διεθνών αγορών»... διέκοψε ο υπουργός Οικονομικών, όταν ο κ. Παπανδρέου τον κάλεσε στη συνάντηση. Μετά; Δεν έγιναν δηλώσεις.
Οι πληροφορίες λένε ότι η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τρία θέματα: τη διεθνή και ευρωπαϊκή οικονομία (έμφαση στην Ευρωζώνη και στο πρόβλημα χρέους συνολικά και ειδικά για κάποιες χώρες), τις προσπάθειες που καταβάλλει για την ελληνική οικονομία η χώρα και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ειδικά στη Βόρειο Αφρική. «Δεν μίλησαν για την αναδιάρθρωση χρέους», επαναλάμβαναν επίμονα κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.
Το προηγούμενο βράδυ, ο κ. Σόρος ρωτήθηκε για όλα και επέλεξε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός σε κάποιες απαντήσεις του. Αντιθέτως εμφανίστηκε λάβρος κατά της Γερμανίας και των ισχυρών της Ευρωζώνης που «συμπεριφέρονται με αλαζονεία, που δείχνουν άγνοια Ιστορίας και κακή αντίληψη των προβλημάτων». Αν και αναγνώρισε λάθη των μικρών χωρών που «τις οδήγησαν στο δημοσιονομικό πρόβλημα», τόνισε ότι η «Ευρώπη πρέπει να είναι ενιαία και όχι κλαμπ των ισχυρών χωρών».
Επεσήμανε το έλλειμμα θεσμών στην Ευρωζώνη και... προειδοποίησε ότι «αν δεν λάβουν γρήγορα και συντεταγμένα αποφάσεις, η κατάσταση θα... ξεφύγει». Βέβαια -και αυτό αφορούσε και στην Ελλάδα- ο κ. Σόρος εκτίμησε ότι η Ευρώπη έχει κάθε λόγο να είναι κοντά στην Ελλάδα και υπογράμμισε ότι στην Αμερική (και τη διοίκηση Ομπάμα) το κλίμα είναι απολύτως θετικό και υπέρ της χώρας μας.
«Θύμισε» δε το ταξίδι του Τ. Γκάιτνερ στο Βερολίνο, λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής, όπου πίεσε την Α. Μέρκελ για την επιμήκυνση κ.ά. «Η προσπάθεια που καταβάλλεται στην Ελλάδα είναι τεράστια και πρέπει να βοηθηθεί από την Ευρώπη», τόνισε ο μεγαλοεπενδυτής και «άναψε κόκκινο»:
«Οι αποφάσεις της ΕΕ για μετά το 2013 δημιουργούν κενό, από τώρα μέχρι τότε». Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι ο Τζ. Σόρος έκανε... απαξιωτικά σχόλια για «ηγεσίες της Ευρώπης», ενώ εξήρε την ελληνική προσπάθεια, χωρίς «προφητείες» αλλά διαχέοντας αισιοδοξία στην αίθουσα.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Οι παρόντες και το κλίμα
Στην αίθουσα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης τα «φώτα» εστίασαν την περισσότερη ώρα στον Τζορτζ Σόρος και τον Γ. Παπακωνσταντίνου ?ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «ο λογαριασμός βγαίνει» κι ότι η κυβέρνηση κάνει τα πάντα με σαφή στόχο και «θα τα καταφέρει». Ηταν εκεί ο Π. Ευθυμίου (με την ιδιότητα του προέδρου του ΟΑΣΕ) και ο Γ. Πανάρετος, ο Στ. Μάνος, ενώ από τη ΝΔ είχε προσκληθεί ο κ. Στ. Δήμας. Παρόντες ο πρόεδρος του ΣΕΒ, οι βιομήχανοι κ. Παπαλεξόπουλος, Στασινόπουλος, Μάνεσις κ.ά., εφοπλιστές όπως ο κ. Τσάκος, οι εκπρόσωποι κατασκευαστικών εταιρειών, όπως οι κ. Καλλιτζάντζης, Περιστέρης, οι κ. Νανόπουλος, Μαρινόπουλος και οι πρέσβεις της Αμερικής, της Κίνας και της Βραζιλίας.
Γ. Παπακωνσταντίνου
Δεν είναι λύση η αναδιάρθρωση του χρέους
Μπορεί ο Τζορτζ Σόρος να απέφυγε να λάβει σαφή θέση για το «καυτό» και πολυσυζητημένο θέμα της αναδιάρθρωσης, αλλά ο Γ. Παπακωνσταντίνου όταν ρωτήθηκε στην «κλειστή συνάντηση» της Αθήνας την Κυριακή, παρουσίασε το «γιατί» η αναδιάρθρωση χρέους δεν αποτελεί λύση για την Ελλάδα.
Στη λίμνη Κόμο και στο ξενοδοχείο «Villa d' Este», ένα εικοσιτετράωρο πριν σε ένα επίσης «κλειστό» φόρουμ, ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε κορυφαίες επαφές. Συζήτησε για τις εξελίξεις και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Το θέμα του Συνεδριου που συμμετείχε ήταν ευρύτερο και αφορούσε τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, που διοργάνωσε ο οίκος Ambrosetti στην ιταλική κωμόπολη Τσερνόμπιο.
Με τον Ρουμπινί
Εκεί ο υπουργός Οικονομικών ?έφτασε την Παρασκευή και έφυγε την Κυριακή το πρωί? είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει από κοντά με κορυφαίους παράγοντες. Οπως με τον διεθνή οικονομολόγο Νουριέλ Ρουμπίνι, που ως γνωστόν είχε «προφητεύσει» τη χρεοκοπία της Ελλάδας. «Η Ελλάδα δεν είναι Αργεντινή», λέγεται ότι δήλωσε χθες ο Ν. Ρουμπίνι, ο οποίος οι πληροφορίες τονίζουν ότι άκουσε με προσοχή την ανάλυση του Ελληνα υπουργού. Στο Συνέδριο της λίμνης Κόμο λένε οι πληροφορίες ότι ο κ. Παπακωνσταντινου αναζήτησε και βρήκε αρκετούς «συμμάχους» που έχουν την άποψη ότι η αναδιάρθρωση χρέους δεν είναι... καλή ιδέα. Αντάλλαξε απόψεις δε με τον Ιταλό ομόλογό του κ. Τζούλιο Τρεμόντι, τον πρόεδρο της Deutsche Bank κ. Τζόζεφ Ακερμαν και το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Λ. Μπίνι Σμάγκι.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου