Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Μεγαλώνει η λίστα των προβληµατικών

Πάνω από 1.000 επιχειρήσεις στο άρθρο 99
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Μεγαλώνει συνεχώς η λίστα των επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονοµίας (κατασκευές, λιανεµπόριο, ναυπηγεία, ένδυση και υπόδηση) οι οποίες σπεύδουν να ενταχθούν στο άρθρο 99 προκειµένου να «προστατευθούν» από τις απαιτήσεις πιστωτών και προµηθευτών τους. Χθες στη λίστα του άρθρου 99 προστέθηκε η συνεταιριστική αλυσίδα λιανικής πώλησης ηλεκτρικών ειδών Expert, η οποία είναι και η βασική µέτοχος της εισηγµένης στο Χρηµατιστήριο εταιρείας Εικόνα και Ηχος. Οπως αναφέρεται σε σχετικήανακοίνωση, ταυτόχρονα, µε προσωρινή διαταγή, ελήφθησαν και προληπτικά µέτραπροστασίας της εταιρείας.

Η Expert Ελλάς Α.Ε. επέλεξε την προστασία του νόµου προκειµένου να αντιµετωπίσει τις εξαιρετικά δύσκολες οικονοµικές συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική οικονοµία και τον κλάδο ηλεκτρικών ειδικότερα, µε αποτέλεσµα να αντιµετωπίζει πρόβληµα ρευστότητας εξαιτίας των επισφαλειών των µελών του δικτύου της.

Οπως επισηµαίνουν στελέχη της αγοράς και θεσµικοί παράγοντες, ο αριθµός των επιχειρήσεων που θα οδηγηθούν αναγκαστικά προς την κατεύθυνση του άρθρου 99 θα είναι µεγάλος κατά τη διάρκεια του 2011, το οποίο θεωρείται και το κρισιµότερο έτος για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 99 έχουν ενταχθεί ή έχουν ζητήσει να ενταχθούν µια πλειάδα µεγάλων και µεσαίωνεπιχειρήσεων από όλες τις περιοχές της χώρας. Μεταξύ αυτών συµπεριλαµβάνονται εταιρείες όπως οι κατασκευαστικές Βetanet, ∆ΙΕΚΑΤ, Θεµελιοδοµή, Εδραση Ψαλλίδας, η ακτοπλοϊκή ΣΑΟΣ, η εµπορική επιχείρηση Ridenco, ενώ πρόσφατα ζήτησε να ενταχθεί και το Ναυπηγείο Ελευσίνας.

Mέχρι τονΣεπτέµβριοτου 2010 ο αριθµόςτων επιχειρήσεων που είχαν υποβάλει αίτηµα υπαγωγής στο άρθρο 99 και έχει γίνει δεκτό έφθανε τις 1.000. Τα στοιχεία από τα πρωτοδικεία της χώρας έδειξαν ότι το α’ εξάµηνο του 2010 οι κηρυχθείσες πτωχεύσεις ανήλθαν στις 204 από 181 το αντίστοιχο εξάµηνο του 2009. Οπως προκύπτει απόέρευνα της ICAP, οι επισφάλειες στα επιχειρηµατικά δάνεια διαµορφώθηκαν στο 8,7% στη διάρκειατου εννεαµήνου του 2010 και προβλέπεται να ανέλθουν στο 11% µέχρι το τέλος της παρελθούσας οικονοµικής χρήσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου