Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

«Κούρεµα» στην ποιότητα ζωής

Η Ελλάδα κατέχει την 27η θέση ανάµεσα σε... 34 χώρες σε σχετική µελέτη του ΟΟΣΑ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΥΗ ΣΑΛΤΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Φωτογραφία από τις πρόσφατες Πανελλαδικές Εξετάσεις. Για τον ΟΟΣΑ  η εκπαίδευση παίζει σηµαντικό ρόλο στην ποιότητα ζωής. Η χώρα  µας κατέχει την έκτη από το... τέλος θέση ανάµεσα στις 34 χώρες σε  κατόχους απολυτηρίου Λυκείου, ηλικίας 25 - 64 ετών
Το µέσο ετήσιο εισόδηµά τους είναι περίπου 18.800 ευρώ.

Το ποσοστό των ανθρώπων που έµειναν χωρίς δουλειά για περισσότερο από έναν χρόνο είναι µόλις 1%. Το 95% των πολιτών πήγαν να ψηφίσουν στις τελευταίες εκλογές. Το προσδόκιµο ζωής τους φτάνει τα 81,5 χρόνια. Ποιοι είναι οι τυχεροί; Οι Αυστραλοί.

Αυτό τουλάχιστον δείχνει πρόσφατη µελέτη του Οργανισµού για την Οικονοµική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ). Ο Οργανισµός, εξετάζοντας 11 παράγοντες, µεταξύ των οποίων είναι η υγεία, η εµπιστοσύνη στο πολιτικό σύστηµα, η εργασία, η εκπαίδευση αλλά και το περιβάλλον, δηµοσιοποίησε λίστα µε τις καλύτερες χώρες για να ζει κανείς. Σε αυτή συµπεριλαµβάνονται οι 34 χώρες - µέλη του και στην πρώτη θέση βρίσκεται η Αυστραλία. Ακολουθεί ο Καναδάς και η Σουηδία, ενώ ως χειρότερη χώρα για να µένει κανείς ο ΟΟΣΑ θεωρεί την Τουρκία, η οποία βρίσκεται στην τελευταία θέση.

Η Ελλάδα, από την άλλη, καταλαµβάνει την 27η θέση. Σύµφωνα µε τα στοιχεία της µελέτης, µόλις το 43% των Ελλήνων είναι ικανοποιηµένο µε τη ζωή του, ενώ το 54% πιστεύει πως θα φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο σε πέντε χρόνια από τώρα.

Αυτοί που είναι οι πιο ευτυχισµένοι και ικανοποιηµένοι µε την ποιότητα ζωής τους είναι οι ∆ανοί, ενώ ακολουθούν οι Καναδοί και οι Νορβηγοί. Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήµιο Αιγαίου Ευστρ. Παπάνης, η έννοια της ποιότητας ζωής είναι πολυδιάστατη και εξαρτάται από ένα πλήθος παραγόντων. «Η βασικότερη διάκριση είναι ανάµεσα στους λεγόµενους υποκειµενικούς και αντικειµενικούς δείκτες. Η υποκειµενική διάσταση αναφέρεται στην αίσθηση της ευτυχίας και στην ικανοποίηση που αντλούν τα άτοµα από το περιβάλλον τους, αλλά και από τον εαυτό τους. Η αντικειµενική διάσταση αποτελεί το προϊόν αλληλεπίδρασης των κοινωνικών, οικονοµικών, περιβαλλοντικών και υγειονοµικών παραγόντων που επιδρούν στην ατοµική και κοινωνική ανάπτυξη, όπως ακριβώς κινήθηκε η µελέτη του ΟΟΣΑ».

Μπορεί η ευτυχία να µην αγοράζεται µε χρήµατα, ωστόσο, βάσει της µελέτης του ΟΟΣΑ, είναι ένα σηµαντικό µέσο για να πετύχει κανείς καλή ποιότητα ζωής. Ετσι, όσοι κατοικούν στο Λουξεµβούργο ή τις ΗΠΑ έχουν µεγαλύτερες πιθανότητες να ζήσουν µια ποιοτική ζωή, καθώς το µέσο ετήσιο εισόδηµα είναι 30.717

ευρώ και 26.183 ευρώ αντίστοιχα.

Οσο για την Ελλάδα, όπως δείχνουν τα στοιχεία, το µέσο ετήσιο εισόδηµα είναι 14.952 ευρώ.

Σύµφωνα µε τα στατιστικά δεδοµένα, οι Ελληνες – κατά την περίοδο διεξαγωγής της έρευνας – δεν έδειχναν εµπιστοσύνη στο πολιτικό σύστηµα: µόλις 44% των πολιτών στη χώρα µας εµπιστεύονται την πολιτική αρχή, ποσοστό χαµηλότερο από τον µέσο όρο των χωρών του Οργανισµού που είναι 56%.

Η ΕΚΠΑΙ∆ΕΥΣΗ. Ενας από τους παράγοντες που καθιστούν µια χώρα ιδανική για να ζει κανείς είναι, για τον ΟΟΣΑ, και η εκπαίδευση. Η χώρα µας κατέχει την έκτη από το τέλος θέση ανάµεσα στις 34 χώρες σε κατόχους, ηλικίας 25 - 64 ετών, απολυτηρίου Λυκείου. Πιο συγκεκριµένα, σύµφωνα µε τα στοιχεία, το 61% της συγκεκριµένης ηλικιακής οµάδας έχει τελειώσει το Λύκειο. Την ίδια στιγµή, χώρες όπως η Τσεχία, η Σλοβακία, οι ΗΠΑ αλλά και η Εσθονία έχουν τα υψηλότερα ποσοστά.

Οπως επισηµαίνει ο Σήφης Μπουζάκης, καθηγητής Συγκριτικής Παιδαγωγικής στο Πανεπιστήµιο Πατρών, στους ποσοτικούς δείκτες η Ελλάδα πάει καλά. «Υστερούµε στους ποιοτικούς δείκτες. ∆ηλαδή την ενδοσχολική ζωή. Για παράδειγµα, τα εκπαιδευτικά προγράµµατα µαζικών εξωσχολικών δραστηριοτήτων είναι πολύ περιορισµένα στη χώρα µας, όπως και το θέµα των αξιολογήσεων για µαθητές και καθηγητές ανύπαρκτο». Οσο για τις επιδόσεις των µαθητών στο διάβασµα, ο ΟΟΣΑ δίνει ένα από τα χαµηλότερα ποσοστά – έκαναν σκορ 483 στα 600. «Αυτό δεν θα πρέπει να µας προβληµατίζει, καθώς τα τεστ του ∆ιεθνούς Εκπαιδευτικού Προγράµµατος PISA είναι προσαρµοσµένα στα εκπαιδευτικά προγράµµατα των βορείων χωρών. Βλέπουµε παράλληλα ότι δυνάµεις όπως η Ταϊβάν ή η Κορέα αλλά και η Εσθονία και η Φινλανδία είναι ανερχόµενες εκπαιδευτικές δυνάµεις».


«Εχουµε ανεργία, υψηλά επίπεδα αναλφαβητισµού και φτώχειας»

Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ βρίσκεται µόλις τέσσερις θέσεις πριν από το τέλος της λίστας. Ωστόσο για την 21 ετών φοιτήτρια Οικονοµικών ΙνέςΤζεσούς, υπάρχουν παράγοντεςπου δικαιολογούν την 30ή θέση στη λίστα και άλλοι που θα πρέπει να αλλάξουν.

«Εχουµε ανεργία, υψηλά επίπεδα αναλφαβητισµού και φτώχειας, τα οποία πρέπεινα µειωθούν.Μπορούµε, όµως, να αισθανόµαστε περήφανοι για το γεγονός ότι κάνουµε µία στροφή προς τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, προστατεύοντας, έτσι, το περιβάλλον και δίνοντας στους πολίτες ένα συν στην ποιότητα ζωής τους».

Το ποσοστό των πολιτών οι οποίοι είναι εκτός αγοράς εργασίας για περισσότερο από ένα έτοςφτάνει το 5,97%. Οσο για την εκπαίδευση, µόνο το 28% των Πορτογάλων ηλικίας 25-64 έχουν απολυτήριο λυκείου. «Αυτό έχεινα κάνει περισσότερο µε την ιστορία µας. Μόλιςτον τελευταίο αιώνα έχουµε ξεκινήσει να επενδύουµε στον άνθρωπο.Στην πραγµατικότητα, οιµικρότεροι σε ηλικία βάζουνστόχο την αποφοίτηση», λέειη Ινές. Για το χαµηλό ποσοστό, µόλις 36%,των ικανοποιηµένων πολιτών, η νεαρή απαντά πως «γενικά οι Πορτογάλοι είµαστε πεσιµιστικόςλαός. Γι’ αυτό και πολλοί δεν κάνουν προσπάθειες να αλλάξουν τη ζωή τους προς το καλύτερο. Ποτέ δεν λέµε για κάτι “είναι καλό”, λέµε “είναι καλό, αλλά...”. Εχουµεανάγκη να γίνουµε πιο ανοιχτόµυαλοι.

Παρ’ όλααυτά έναςβασικός παράγοντας ποιότητας ζωής είναι το γεγονός ότι είµαστεανάµεσα στις χώρες που έχουµε βρει την ισορροπία µεταξύ προσωπικής και επαγγελµατικής ζωής, κάτι πολύ θετικό και απαραίτητο», εξηγεί.


«Η σύγκριση στην εκπαίδευση µόνο κατάθλιψη µπορεί να φέρει»

ΕΧΕΙ ΦΥΓΕΙ από την Ελλάδα τον τελευταίο ενάµιση χρόνο. Ο30χρονος Στέλιος Κασωτάκης ζει και εργάζεται στην 7η καλύτερη χώρα, σύµφωνα µετη λίστατου ΟΟΣΑ, την Αµερική.

Ολα εκεί,στη γη των υποσχέσεων, όπως λέει στα «ΝΕΑ», είναι πολύ διαφορετικά απ’ ό,τι στηνΕλλάδα. Είναι ενδεικτικό πωςοι εργαζόµενοι στις ΗΠΑέχουν µέσο ετήσιο εισόδηµα 37.685 δολάρια. «Εάν έχεις εξειδικευµένη µόρφωση στις ΗΠΑ, µπορείς να πετύχεις µισθό µεγαλύτερο των 38.000 δολαρίων. Αυτός είναι βέβαια ο µέσος όρος, γιατίεάν ο εργαζόµενος έχειµεταπτυχιακάκαι προϋπηρεσία, µπορεί να φτάσει και τα 100.000 δολάρια ετησίως», εξηγεί. Εννιά στους δέκα στην Αµερική είναι απόφοιτοι, τη στιγµή που στην Ελλάδα το ποσοστό είναι 61%. «Η σύγκριση στην εκπαίδευσηµόνο κατάθλιψη µπορεί να φέρει, κυρίως στον τοµέα των υποδοµών. Από την άλλη, στην Ελλάδα, εάν είσαι καλός και έχειςόρεξη για γνώση, θα εκπαιδευτείς πιο εύκολα λόγω της δωρεάν παιδείας. Μετά βέβαια φεύγουµε στο εξωτερικό. Εκπαιδεύουµε δωρεάν το εργατικό δυναµικό άλλων χωρών».

Αυτό που έχει εντυπωσιάσει περισσότερο τον 30χρονοείναι ο µεγάλος σεβασµός που έχουν οι αµερικανοί πολίτες στους θεσµούς: πρόεδρος, κυβέρνηση, στρατός. «Είναι κάτι που τους το µαθαίνουν από µικρή ηλικία. Οποιες πολιτικές αντιλήψεις καινα έχεις,υπάρχουν οι κοινές “αξίες” που ενώνουνµια τόσο µεγάλη χώρα».

Πάντως,για τονιδιωτικόυπάλληλο τοιδανικό θα ήταν«να µένεις καινα δουλεύεις στηνΑθήνα µε µισθό και υποδοµές Αµερικής. Επειδή όµως αυτό δεν γίνεται, αναγκαστικά θα πρέπει να κάνεις τις επιλογές σου», προσθέτειο κ. Κασωτάκης.


«Το βασικό είναι πως δεν υπάρχει φόβος να χάσεις τη δουλειά σου»

ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ και ζει στο Σίδνεϊµε την οικογένειά της. Η Αναστασία Σκιαδοπούλου µένει στη χώρα που προσφέρει την καλύτερη ποιότητα ζωής, σύµφωνα µε τη λίστατου ΟΟΣΑ. «∆εν θα µπορούσα να ζήσω πουθενά αλλού. Είναι µια ήσυχη χώρα. ∆ιαφορετικές κουλτούρες, θρησκείες και κουζίνες βρίσκονται κάτω από µια οµπρέλα. Κιαυτό είναιένα µεγάλο πλεονέκτηµατου να ζεις στην Αυστραλία», λέει η κ. Σκιαδοπούλου. ∆ηλώνει απόλυταικανοποιηµένη µετην ποιότητα ζωής για πολλούς. «Το βασικό είναι πως δεν υπάρχει ο φόβος του να χάσεις τη δουλειά σου, αφού υπάρχει ένα “δίχτυ” ασφαλείας µε απεριόριστα οφέλη για τουςανέργους. Η ανεργία, εξάλλου, στην Αυστραλία, είναι χαµηλή». Σύµφωνα µε τον ΟΟΣΑ, µόλις 1% είναι το ποσοστό όσων Αυστραλών έµειναν χωρίς δουλειά για έναν ή περισσότερο χρόνο. «Οσοι µένουµε στην Αυστραλία αισθανόµαστε ασφαλείς, ενώ 7 στους 10 δείχνουµε εµπιστοσύνη στο πολιτικό σύστηµα, αφού δεν τοθεωρούµε διεφθαρµένο».

Στη Μελβούρνη ζει τα τελευταία 40 χρόνια η Βαρβάρα Ιωάννου µετην οικογένειά της. Η άνεση χώρου, η καθαριότητα, οι δρόµοι, η ελευθερία σκέψης, η οργάνωση, η υποδοµή, το σύστηµα υγείας είναι οι παράγοντες, σύµφωνα µε την κ. Ιωάννου, που καθορίζουν την ποιότητα ζωής. «Τοότι µπορείκάποιος να αποκτήσει το δικό του σπίτιείναι ένας ακόµη λόγος». Ωστόσο, υπάρχουν και µειονεκτήµατα. «Η δηµόσια συγκοινωνίαείναι ακριβήκαι πληρώνουµε πολλούς φόρους για να έχουµε την άνεση και υποδοµή που απολαµβάνουµε. Επίσης µεγάλο µειονέκτηµα είναι το ότι ζούµε πολύ µακριά από τηνΕυρώπη», προσθέτει η λέκτορας στο Πανεπιστήµιο Swinburne Australian Graduate School of Entrepreneurship.


«Δουλεύουµε σκληρά, είναι στη φύση µας και την κουλτούρα µας»

ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΙΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ Τουρκίας, αν και τον τελευταίο ενάµιση χρόνο βρίσκεται στη χώρα µας για να κάνει πρακτική άσκηση. Ο Ιλκάι Γιλµάζ µιλά γιατα χαµηλά ποσοστά της χώρας του στους 11 παράγοντες, γεγονός που κατατάσσει την Τουρκία στην τελευταία θέση.

«Η χώρα µου έχει74 εκατοµµύρια πληθυσµό. Το µόνιµο πρόβληµα είναι η ανεργία – το ποσοστό των εργαζοµένων, ηλικίας 15 έως 64 ετών, είναι µόλις 46%».

Οι Τούρκοι, σύµφωνα µε τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, κατέχουν και µία αρκετά υψηλή θέση: είναι από τους λαούς που εργάζονται περισσότερες ώρες από τον µέσο όρο, 1.918 ώρες ετησίως. «Εχουµε ισχυρή βιοµηχανία.

Τα εργοστάσια δουλεύουν ασταµάτητα. Ακόµη και η αγορά κινείται σε ρυθµούς ασταµάτητους. Τα περισσότερα καταστήµατα µένουν ανοιχτά µέχρι τις 10 το βράδυ, ενώ αρκετά ανοίγουν τις πόρτες τους και τα Σαββατοκύριακα. ∆ουλεύουµε σκληρά, είναι στη φύση µας και την κουλτούρα µας», εξηγεί ο Ιλκάι. ∆εν συµβαίνει το ίδιο και µε την προστασία του περιβάλλοντος. Οπως δείχνουν τα στοιχεία, ο τουρκικός αέρας είναι ο δεύτερος πιο µολυσµένος από τις 34 χώρες, µιας καιτα επίπεδα συγκέντρωσης των PM10 στον αέρα είναι 37,1 µικρογραµµάρια ανά κυβικό µέτρο. «∆υστυχώς, οι Τούρκοι θα πρέπει να κατανοήσουµε τη σηµασία της προστασίας του περιβάλλοντος. Και η κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει το κενό τωνπράσινων δράσεων».

Οπως δηλώνει, ακόµη και στην τελευταία θέση της λίστας, «είµαστε στις 34 χώρες. Η Τουρκία είναι µία αναπτυσσόµενη χώρα και πιστεύω πως χρόνο µε τον χρόνο θα ανεβαίνει στη λίστα. Εχουµε πολλά ακόµη να κάνουµε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου