Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Τους μετέχοντες στη Σύνοδο Κορυφής του APEC τους περιμένει πολλή δουλειά

10.11.2011, 16:12

© Коллаж: Голос России
       
Στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), οι εργασίες της οποίας αρχίζουν στις 11 Νοεμβρίου στη Χονολουλού, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ θα έχει μερικές διμερείς συναντήσεις, μεταξύ άλλων και με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Όπως δήλωσε ο βοηθός του Προέδρου Αρκάντι Ντβορκόβιτς, θα συζητηθούν τα πολιτικά θέματα, που σχετίζονται τόσο με τις περιφερειακές απειλές, όσο και με τις παγκόσμιες διενέξεις. Επίσης ανάμεσα στα θέματα είναι η αντιπυραυλική άμυνα και η κατάσταση στη Μ. Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Ο Αρκάντι Ντβορκόβιτς παρουσίασε την ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής του APEC:

- Στις συνόδους εργασίας θα συζητηθούν τα ακόλουθα θέματα: η προσέγγιση των συστημάτων ρύθμισης στις χώρες του APEC με στόχο την εναρμόνιση των διάφορων κανόνων και προτύπων. Αυτό γίνεται για να γίνουν πιό ανοικτές οι επενδύσεις και το εμπόριο. Στη δεύτερη συνεδρία θα συζητηθούν τα θέματα της ενεργειακής ασφάλειας και της ενεργειακής αποδοτικότητας. Μεταξύ άλλων θα συζητηθεί το θέμα της πρόσβασης των «πράσινων», ή οικολογικών, αγαθών στις αγορές των χωρών του APEC. Εννοείται η πρόταση των ΗΠΑ και άλλων χωρών να καταργηθούν οι δασμοί γι΄αυτά τα αγαθά. Σήμερα παρουσιάζονται διάφοροι κατάλογοι τέτοιων εμπορευμάτων.

Αυτοί οι κατάλογοι περιλαμβάνουν και τις θέσεις, στις οποίες η Ρωσία έχει πολύ χαμηλούς ή ακόμα και μηδενικούς δασμούς, όμως υπάρχουν και ορισμένα είδη, στα οποία η Ρωσία έχει υψηλούς δασμούς. Ακριβώς γι΄αυτό το λόγο, υπογράμμισε ο Αρκάντι Ντβορκόβιτς, πρέπει να εξακριβωθεί, αν θα συνάδει με τα ρωσικά συμφέροντα η ταχεία μείωση αυτών των δασμών και αν αυτό οδηγήσει στη δημιουργία προβλημάτων σε ορισμένους κλάδους της ρωσικής βιομηχανίας.

Άλλο ένα θέμα είναι τα ζητήματα, που συνδέονται με την επενδυτική δραστηριότητα, την επισιτιστική ασφάλεια και τις συγκοινωνίες στην περιοχή. Μερικά από αυτά θα συζητηθούν στις άτυπες συναντήσεις των ηγετών των χωρών του APEC.

Για τη Ρωσία στην τωρινή σύνοδο κορυφής ιδιαίτερη σημασία έχει ο κατάλογος των θεμάτων προτεραιότητας, τα οποία προγραμματίζεται να συζητηθούν το ερχόμενο έτος, που όπως είναι γνωστό, η προεδρία του APEC θα περάσει στη Ρωσία. Η χώρα μας έχει μιά ολόκληρη σειρά δικές της ιδέες, που αφορούν τα θέματα των μεταφορών και της τροφοδοσίας υλικών, που σχετίζονται με την προοπτική ανάπτυξης της ρωσικής Άπω Ανατολής. Άλλο ένα θέμα είναι η επισιτιστική ασφάλεια. Σ΄ αυτό τον τομέα η Ρωσία έχει μεγάλο δυναμικό, το οποίο δεν συνδέεται μόνο με τη διεύρυνση της παραγωγής μέσα στη χώρα, αλλά και με τον ενεργό ρόλο της στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Εκτός αυτού, η Ρωσία θα προσπαθήσει να συνδέσει την εσωτερική ημερήσια διάταξη του εκσυγχρονισμού με ό,τι συμβαίνει σήμερα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου