Κυριακή, 11 Μαρτίου 2012

Γιώργος Αλεξάτος «Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, παρά τα προβλήματα, τις στερήσεις, αντιστάθηκε, και διεκδίκησε να αλλάξει τη μοίρα του. Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα»

ΕΝΔΙΑΦΈΡΟΝΤΑ | HTTP://TAXALIA.BLOGSPOT.COM | 2012-03-11 10:20:04 | ΠΗΓΗ ΕΔΩ


Γιώργος Αλεξάτος «Η μεγάλη πλειοψηφια των Ελλήνων, παρά τα προβλήματα, τις στερήσεις, αντιστάθηκε, και διεκδίκησε να αλλάξει τη μοίρα του. Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα» Ο Συγγραφέας και μελετητής  νεότερης και σύγχρονης ελληνικής κοινωνικής ιστορίας  Γιώργος Αλεξάτος  με συνέντευξη του στο Αχελώος tv αναφέρθηκε  σε  ιστορικά γεγονότα, πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες της νεότερης και  σύγχρονης Ελλάδας .

Ο αγώνας ενάντια στο φασισμό και τον πόλεμο Εθνική Αντίσταση και Εμφύλιος   - Μεταπολεμική Περίοδος Η διαδικασία παραγωγικής  ανασυγκρότησης  της χώρας
Δείτε το ΒίντεοΟ Συγγραφέας για τις  παραπάνω ιστορικές περιόδους ανέφερε

«Η Κατοχή ήταν για την Ελλάδα ταυτόχρονα ηρωική, δραματική και μαύρη σελίδα της ιστορίας της.
Η μεγάλη πλειοψηφια του λαού, με το όπλο στο χέρι, παρά τα προβλήματα, τις στερήσεις τα βασανιστήρια, τις εκτελέσεις και την καταπίεση των κατακτητών, αντιστάθηκε, πολέμησε και διεκδίκησε να αλλάξει τη μοίρα του.
 
Οι κατακτητές με τη βοήθεια των δωσίλογων κυβερνήσεων οδήγησαν τη χώρα σε ολοκληρωτική οικονομική κατάρρευση.
Η λεηλασία και το πλιάτσικο πάνω στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, βοήθησαν να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει μια οικονομία με κύριο χαρακτηριστικό την μαύρη αγορά και τις υπόγειες διαδικασίες και διαδρομές που την ένωναν με τους κατακτητές.

Η μαύρη αγορά, η πείνα και ο λιμός οδήγησαν χιλιάδες ανθρώπους στο θάνατο και χιλιάδες άλλους στην οικονομική καταστροφή.

Μέσα όμως από αυτό το σκηνικό του θανάτου, μέσα από τις στάχτες του πολέμου και την καταπίεση της τριπλής κατοχής, μέσα από τα βογκητά των ανθρώπων που ψυχορραγούσαν στα πεζοδρόμια ξεπήδησαν οι «νεόπλουτοι». Αυτή η νέα τάξη πλουσίων, αδίστακτη και χωρίς ενδοιασμούς συγκέντρωσε στα χέρια της τεράστιο πλούτο και δύναμη.
Οι «νεόπλουτοι», με την οικονομική ισχύ που απέκτησαν μέσα στις στάχτες της κατοχής, διεκδικούσαν μερίδιο και ρόλο.
Στα δικά τους κεφάλαια στηρίχτηκε ένα μέρος της ανάπτυξης της δεκαετίας 1950-1960
Μετά τη λήξη του Πολέμου και του Εμφυλίου εμφανίστηκε μια ομάδα ανθρώπων, οι περιβόητοι «νεόπλουτοι» με τεράστιες περιουσίες (κινητές και ακίνητες) που είχαν αποκτηθεί κατά τη διάρκεια της Κατοχής.
Η ομάδα αυτή διεκδικούσε (και τον πήρε τελικά) ρόλο και λόγο στην οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου. »

Ο Συγγραφέας γιωργος Αλεξάτο μίλησε και  για τις συνέπειες στην κοινωνία από την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική τονίζοντας

«Είναι προφανές, πως η απάντηση έχει να κάνει με την εκτίμηση των όρων υπό τους οποίους η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτινάξει το ζυγό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε άμεση σχέση με την αποτίναξη του ζυγού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Άρα, με την εκτίμηση της δυνατότητας ανατροπής της πολιτικής των μνημονίων και της δυνατότητας μιας διεξόδου που να εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα, δηλαδή τα εθνικά, από τη σκοπιά του έθνους των εργαζομένων.

Αν καθετί κρίνεται εκ του αποτελέσματος, πώς θα κρίναμε τα αποτελέσματα που επέφερε στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, ακόμα και πριν το ξέσπασμα της κρίσης, η κατάργηση των εθνικών νομισμάτων και η εισαγωγή του ευρώ;

Στους εκβιασμούς που ασκούνται, με βάση ακριβώς το νόμισμα, για την αποδοχή των αλλεπάλληλων μέτρων που οδηγούν στην ολοκλήρωση της διαδικασίας ξεθεμελιώματος κατακτήσεων ενός αιώνα

Ο Κόσμος πρέπει να αντιταχθεί στην διάλυση και στον κατακερματισμό, στον εκφυλισμό και στην συρρίκνωση της κοινωνικής, εργασιακής και πολιτικής της συνείδησης. ».

στις Κυριακή, Μάρτιος 11, 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου