Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008

Εδώ ο κόσμος καίγεται και ... η Φανή χτενίζεται.

Χρυσώνουν τους επικεφαλής των ταμείων

 

Αντιλαλούν οι αγορές, τ’ Ανάπλι κι ο... Γεντί Κουλές... Η οικονομική ύφεση έχει καθολικό και επιθετικό χαρακτήρα. Πανίσχυρες μέχρι πρότινος χώρες, η μια μετά την άλλη, διαπιστώνουν ότι τα συστήματά τους νοσούν βαριά και μελετούν με τρόμο και δέος τις δυνατότητες και τον βαθμό αναστρεψιμότητας της κατάστασής τους.

Επιχειρήσεις ανά τον κόσμο ακολουθούν τον απονενοημένο μονόδρομο του λουκέτου. Άλλες προσανατολίζονται σε μειώσεις του ωραρίου των εργαζομένων τους προκειμένου να νομιμοποιήσουν τις παρελκόμενες περικοπές αποδοχών. Ο μεταστατικός εφιάλτης της ανεργίας καραδοκεί. Οι κυβερνήσεις αθωώνονται για όλα τα κοινωνικά εγκλήματα που διαπράττουν «εν βρασμώ ευρώ». Εννοείται ότι τόσο τα κεκτημένα δικαιώματα όσο και οι πάλαι ποτέ εξαγγελθείσες παροχές κρέμονται από μια λεπτή κλωστή.

Κι όμως... Στης ακρίβειας τον καιρό υπάρχουν εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Πεδία που βρίσκονται στο απυρόβλητο. Μεγάλες πόρτες και γαλάζια παραθύρια, απ’ τα οποία δεν τολμάει να διαβεί το... πρόβλημα. Πρόκειται για τα απόρθητα «κουφώματα» των ασφαλιστικών φορέων.

Όσες πιέσεις κι αν υφίσταται το λοιπό εποικοδόμημα, τα ασφαλιστικά ταμεία (για τα διοικητικά και οργανωτικά τους κομμάτια μιλάμε) αποδεικνύονται ιδιαιτέρως ανθεκτικά. Οι κόποι των στελεχών τους αμείβονται όλο και πιο πλουσιοπάροχα. Κι όταν κλείνουν οι πόρτες των διοικητικών συμβουλίων, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα μένει οριστικά απ’ έξω...

Η παραπάνω διαπίστωση προκύπτει πανεύκολα από την ανάγνωση του τεύχους της Εφημερίδας της Κυβέρνησης που αφορά τους υπαλλήλους ειδικών θέσεων του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Πρόκειται για το φύλλο υπ’ αριθμ. 436 (μόλις στις 22 Οκτωβρίου φέτος).

Ο αναγνώστης νιώθει ιερή ζήλια από την πρώτη κιόλας σελίδα. Στο πλαίσιο της Διοικητικής και Οργανωτικής Μεταρρύθμισης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης αποφασίστηκε να επιβαρυνθούν οι προϋπολογισμοί των επιμέρους ασφαλιστικών φορέων – προκειμένου να ενισχυθούν οι αμοιβές των διοικητών, των υποδιοικητών και των προέδρων τους – ως εξής:

* ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: 81.600 ευρώ επιπλέον ετησίως.

* ΟΑΕΕ: 28.080 επιπλέον ετησίως.

* ΟΓΑ: 25.200 επιπλέον ετησίως.

* ΕΤΑΑ: 72.000 επιπλέον ετησίως.

* ΕΤΑΠ-ΜΜΕ: 60.000 ετησίως.

* ΤΑΥΤΕΚΩ: 60.000 ετησίως.

* ΕΤΕΑΜ: 6.000 επιπλέον ετησίως.

* ΤΕΑΔΥ: 39.600 επιπλέον ετησίως.

* ΤΕΑΙΤ: 54.000 ετησίως.

* ΤΠΔΥ: 27.600 ετησίως.

* ΤΑΠΙΤ: 42.000 ετησίως.

Η έγκριση των περίσσιων αυτών κονδυλίων – στην ούγια των οποίων υπογράφουν η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά και ο υφυπουργός Οικονομικών Νικόλαος Λέγκας – ήταν κατά το επίσημο κράτος απολύτως επιβεβλημένη, δεδομένου ότι τα διοικητικά στελέχη θα απασχολούνται στο εξής πλήρως (προφανώς παλιότερα ανήκαν στην κατηγορία των part time) και θα έχουν αυξημένα καθήκοντα λόγω της ενοποίησης των ταμείων.

Στους διοικητές, τους υποδιοικητές και τους προέδρους των Δ.Σ. δηλαδή συμβαίνει το αντίθετο απ’ ό,τι σε όλους τους υπόλοιπους – και κοινούς θνητούς – εργαζόμενους. Το ωράριό τους διευρύνεται και κατά συνέπεια οι παρελκόμενες αποδοχές τους έχριζαν αναθεώρησης – επί το παχυλότερον βεβαίως, βεβαίως. Μετά την τελευταία αύξηση μπορούμε να μιλάμε πια για τριπλασιασμό των αποδοχών τους μέσα σε δύο χρόνια. Κι επειδή όλοι έχουμε μάθει να αξιολογούμε τις αποδοχές σε μηνιαίο επίπεδο, ιδού πώς διαμορφώνονται οι μισθοί κάποιων εκλεκτών στελεχών:

α. Μισθοί διοικητών:

* ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: 7.000 ευρώ μηνιαίως.

* ΟΑΕΕ: 6.000 ευρώ μηνιαίως.

* ΟΓΑ: 6.000 ευρώ μηνιαίως.

β. Μισθοί υποδιοικητών:

* IΚΑ-ΕΤΑΜ: 4.800 μηνιαίως.

* ΟΑΕΕ: 4.510 μηνιαίως.

* ΟΓΑ: 4.800 μηνιαίως.

γ. Αποδοχές προέδρων:

* Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ): 4.200 ευρώ μηνιαίως.

* Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης: 3.500 ευρώ μηνιαίως.

* Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ): 3.500 ευρώ.

* Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ): 4.500 ευρώ.

* Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ): 4.000 ευρώ.

* Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ): 3.150 ευρώ.

* Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ): 3.300 ευρώ μηνιαίως.

* Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ): 2.450 ευρώ μηνιαίως.

Αν λάβουμε μάλιστα υπόψη ότι οι αυξήσεις στους μισθούς των... προκαθημένων των ασφαλιστικών φορέων θα επισύρουν πιθανότατα ανάλογες βελτιώσεις και στις αποδοχές κάποιων – άμεσα – υφισταμένων τους, σίγουρα τα επόμενα... ΦΕΚ θα αποδειχτούν για κάποιους εξίσου χρυσοφόρα με τα τρέχοντα. Κι αυτό σε μια εποχή που συζητιούνται μέχρι και περικοπές σε υπηρεσίες υγείας και φάρμακα για τους ασφαλισμένους.

Τι να γίνει όμως; Άλλο διοικητής, άλλο συνταξιούχος. Ίσως απ’ αυτή τη διάκριση να προκύπτει η προαιώνια ελληνική αγάπη για τα... προεδριλίκια.

(Ποντίκι, 30.10.2008)

 

1 σχόλιο:

  1. ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΟ
    ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ
    Π.Χ. ΣΤΟ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: 81.600 ευρώ επιπλέον ετησίως. ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΑΘΡΟΙΣΜΑ
    ΑΥΞΗΣΕΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΩΝ ΚΛΠ.
    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΑΠΟ ΤΑ 113 ΤΑΜΕΙΑ
    ΕΓΕΙΝΑΝ 11 ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ
    220.000 ΕΥΡΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή