Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

ΔΕΗ Συνέχεια στο σιριαλ

Βουλιάζει η ΔΕΗ

Ζημιές ύψους 244,6 εκατ. € , έναντι κερδών 60,2 εκατ. € την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσιάζει η Επιχείρηση. Πυρά Μ. Χρυσοχοϊδη                                                                                            «E» 28/11

Στο βάραθρο παρασύρουν τη ΔΕΗ οι ζημιές της που έφτασαν τα 244,6 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, σε αντιδιαστολή με τα κέρδη των 60,2 εκατ. ευρώ που εμφάνισε η επιχείρηση αντίστοιχα πέρυσι.

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κέρδη 10 εκατ. ευρώ για το 3ο τρίμηνο

Το πρώτο PLANET ΗΟΜΕ στην Πυλαία

2 δισ. ευρώ κάτω στο 9μηνο

25,7% αυξήθηκαν τα κέρδη της «ΕΛΛΑΚΤΩΡ»

Η Vivartia αλλάζει... Αραβες

Οι παρενέργειες της κρίσης

Ενεργητικό για Marfin Ρopular

Τα κέρδη του ΟΤΕ στο 9μηνο

n Κυβέρνηση και διοίκηση οδηγούν τη ΔΕΗ σε οικονομική κατάρρευση και καταστροφή κατήγγειλε χθες ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, επί της Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, για να προσθέσει πως την ίδια ώρα ο πολύς πρόεδρος της Επιχείρησης, Παναγιώτης Αθανασόπουλος, πανηγυρίζει. Αφορμή το σχόλιο του κ. Αθανασόπουλου πως «έτσι αναδεικνύονται τα προβλήματα της Επιχείρησης».

Τα τιμολόγια
Για την αντιμετώπιση των οποίων η προσφιλής τακτική του προέδρου της ΔΕΗ είναι η αύξηση των τιμολογίων, η οποία, σύμφωνα με το σενάριό του, πρέπει να ανέλθει σωρευτικά στο 35% κατά την προσεχή εξαετία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες:

- Τα κέρδη της ΔΕΗ προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 280,8 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2008 έναντι 610,8 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2007, μειωμένα κατά 330,0 εκατ. ευρώ (-54,0%).

Το περιθώριο EBITDA ανήλθε σε 6,4%, σε σύγκριση με 15,9% το εννεάμηνο του 2007. Εάν η Εταιρεία δεν είχε προβεί στον σχηματισμό της προαναφερθείσας πρόβλεψης για δικαιώματα εκπομπής CO2, το EBITDA θα ήταν αυξημένο κατά 108,7 εκατ. ευρώ και θα είχε διαμορφωθεί σε 389,5 εκατ. ευρώ (περιθώριο EBITDA 8,8%).

Παρά τις υψηλότερες τιμές καυσίμων και τη σημαντικά αυξημένη επιβάρυνση από την πρόβλεψη για την κάλυψη του εκτιμώμενου ελλείμματος δικαιωμάτων εκπομπών CO2, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων του γ τριμήνου 2008 ήταν βελτιωμένα κατά 41,9 εκατ. ευρώ συγκριτικά με τα αντίστοιχα του β τριμήνου του 2008.

Οι ζημίες προ φόρων το εννεάμηνο του 2008 ανήλθαν σε 258,3 εκατ. ευρώ έναντι προ φόρων κερδών 76,6 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2007. Εάν οι τιμές των καυσίμων και των αγορών ενέργειας είχαν παραμείνει στα επίπεδα του 2007, τότε τα κέρδη προ φόρων θα ήταν 419 εκατ. ευρώ.

Οι καθαρές ζημίες το εννεάμηνο του 2008 ανήλθαν σε 244,6 εκατ. ευρώ έναντι καθαρών κερδών 60,2 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2007.

Η κατάσταση που επικρατεί στη ΔΕΗ, επισημαίνει ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης, δείχνει τον απόλυτο παραλογισμό από πλευράς κυβέρνησης και διοίκησης. Απευθύνεται, δε, στην κυβέρνηση, καλώντας την: «να αναλάβει τις ευθύνες της, να δρομολογήσει έναν σχεδιασμό ανάκαμψης της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας.

Παρατηρητής
Δεν μπορεί να είναι παρατηρητής της κατάρρευσής της και της οικονομικής της απαξίωσης. Αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα κινδυνεύει να εισαγάγει πράσινη ενέργεια από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, οι οποίες προωθούν με πολύ γρήγορο ρυθμό το πρόγραμμα ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ η χώρα μας είναι ακόμα εξαρτημένη σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα».

Ο κ. Χρυσοχοϊδης αναφέρει επίσης: «Τη στιγμή που σύσσωμη η παγκόσμια διεθνής κοινότητα στρέφεται και εναποθέτει τις ελπίδες της για έξοδο από τη διεθνή κρίση στην ενεργειακή βιομηχανία και το πράσινο new deal, η ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς αποκλειστικά σαν μια ευκαιρία νομής και επιμερισμού συμφερόντων, μέσα από εξαιρετικά αργές και αντιαναπτυξιακές, γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Αδυνατεί, δε, να εκμεταλλευτεί έστω και κατ ελάχιστο τους φυσικούς πόρους, που τόσο απλόχερα διαθέτει η χώρα μας, ούτως ώστε να τους μετατρέψει σε ενέργεια, στη βάση μιας φιλικής προς το περιβάλλον ανάπτυξης και βιομηχανίας».

ΧΑΡΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11896&subid=2&tag=4750&pubid=1926820

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου