Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

Μήπως είναι τσαρλατάνοι;

Απορία αφελούς. Αυτοί οι περίφημοι οικονομολόγοι που διαβλέπουν ασθενή ανάκαμψη από το 2010, το 2006 δεν ήταν σε θέση να διείδουν την σημερινή κρίση. Τα σημερινά λεγόμενά τους έρχονται σε αντίφαση μ’ αυτά που μας έλεγαν παλαιότερα.

Ο καλός γιατρός είναι υπέρ της πρόληψης και από τα διάφορα συμπτώματα διαβλέπει και επεμβαίνει.

ΣΓΣ

 

Ημερίδα της Eurobank για την παγκόσμια οικονομία

Προσδοκίες για ανάκαμψη από τις αρχές του 2010

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Πέμπτη, 4 Δεκεμβρίου 2008 07:00

Υφεση το 2009 με κάποιες ενδείξεις ασθενούς ανάκαμψης από το 2010 βλέπουν οι οικονομολόγοι. Οι συμμετέχοντες σε ημερίδα που πραγματοποίησε χθες η Eurobank [EFGr.AT] Σχετικά άρθρα για την παγκόσμια οικονομία εμφανίζονται απαισιόδοξοι και προβλέπουν συνθήκες ύφεσης και μάλιστα με χαρακτηριστικά που τη διαφοροποιούν από προηγούμενες οικονομικές φάσεις.

Ο κ. Ν. Καραμούζης

Καθώς πρόκειται για πρωτοφανή κρίση, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Νίκος Καραμούζης, τα μοντέλα των ανοικτών αγορών, της αυτορρύθμισης και της ελάχιστης κρατικής παρέμβασης τελούν υπό αμφισβήτηση.

Τους επόμενους μήνες αναμένεται να διαμορφωθεί νέα ισορροπία μεταξύ κράτους, αγοράς και κοινωνίας, με εντονότερη παρουσία του κράτους και αυστηρότερη εποπτεία, τόνισε ο κ. Καραμούζης και επισήμανε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε φάση σοβαρών και διαχρονικών διαρθρωτικών αδυναμιών, όπως το υψηλό έλλειμμα και χρέος, η έλλειψη ελκυστικότητας για επενδύσεις και η πολιτική αβεβαιότητα. Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank υπογράμμισε ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις και επώδυνες πολιτικές για να βγει η χώρα από την κρίση με τις ελάχιστες αρνητικές επιπτώσεις.

Ο κ. Φ. Καραβίας

Σε ευκαιρίες που δημιουργεί υπό προϋποθέσεις η κρίση αναφέρθηκε ο Φωκίων Καραβίας, Γενικός Διευθυντής Global Markets, Institutional Asset Management and Services του Ομίλου ενώ ο επικεφαλής οικονομολόγος της BNP Paribas Paul Mortimer-Lee εκτίμησε ότι οι οικονομίες των ΗΠΑ, της ευρωζώνης και της Ιαπωνίας θα βρίσκονται σε ύφεση και το 2009 και θα επανέλθουν σε θετικούς, αν και χαμηλούς, ρυθμούς ανάπτυξης το 2010.

Οσον αφορά την Ελλάδα αναμένεται ότι η ανάπτυξη θα υποχωρήσει στο 1% το επόμενο έτος και να ανέλθει στο 2,3% το 2010, ενώ ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει αισθητά το 2009.

Ο κ. Mortimer -Lee επισήμανε ότι μειώσεις επιτοκίων σε ευρωζώνη και ΗΠΑ θα πραγματοποιηθούν, χωρίς αυτό να αποδειχθεί αποτελεσματικό μέτρο και ότι απαιτείται η χρήση εργαλείων όπως η ενίσχυση των διαθεσίμων των κεντρικών τραπεζών και του ενεργητικού τους και «δράση» τους απευθείας στην πραγματική οικονομία.

Ο κ. Mark Wall

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank για την ευρωζώνη Mark Wall αναφέρθηκε στην απειλή του αποπληθωρισμού την οποία η ΕΚΤ και η Fed πρέπει να λάβουν υπόψη ενώ ειδικά για την ευρωζώνη, τα ρίσκα συνίστανται στην αναποτελεσματικότητα της δημοσιονομικής πολιτικής, μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ύφεση στην Ανατολική Ευρώπη και στην αναχρηματοδότηση του επιχειρηματικού δανεισμού. Επενδυτικές ευκαιρίες υπάρχουν πάντως για μακροπρόθεσμους επενδυτές, σημείωσε ο κ. Wall.

Ο κ. Γκ. Χαρδούβελης

O Οικονομικός Σύμβουλος του Ομίλου Eurobank EFG Γκίκας Χαρδούβελης επισήμανε ότι η έλλειψη ρευστότητας κάνει επισφαλείς τις οποιεσδήποτε προβλέψεις ανάκαμψης, αφού συνεχίζει να δημιουργεί πίεση για απομόχλευση, η οποία με τη σειρά της «μεταφέρει» την κρίση στην πραγματική οικονομία. Ο κ. Χαρδούβελης βλέπει αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων διεθνώς αλλά θεωρεί μικρή την πιθανότητα αποπληθωρισμού.

Οσον αφορά τη Νέα Ευρώπη που αφορά τράπεζες και ελληνικές επιχειρήσεις, εκτιμά ότι θα μειωθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης αλλά μακροπρόθεσμα η περιοχή θα συγκλίνει με την ευρωζώνη, παρά τα ρίσκα που υπάρχουν.

ΑΝΝΑ ΔΟΓΑ

http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/12/04/1600847.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου