Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

Λέτε να ....

Προκλητικό «κουκούλωμα»

Γιώργος Κύρτσος

15-12-2008

Η κυβέρνηση Καραμανλή ετοιμάζεται να κάνει ακόμη ένα στρατηγικής σημασίας πολιτικό λάθος. Στην προσπάθειά της να καλύψει κυβερνητικούς και κρατικούς παράγοντες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου θα αποφύγει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και θα υποβαθμίσει την όλη διαδικασία στην έκδοση κομματικών πορισμάτων για το τι ακριβώς συνέβη με το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών.

Πρόκειται για μία υπόθεση μέσα από την οποία δημιουργήθηκαν εμπορικές υπεραξίες αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ και μαύρο πολιτικό χρήμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Ρεκόρ διαφθοράς

Με τη μέθοδο που ακολουθεί η κυβερνητική ηγεσία πάμε για νέο ρεκόρ πολιτικής διαφθοράς. Επιχειρείται το «κουκούλωμα» μίας υπόθεσης στην οποία εμπλέκονται εκκλησιαστικοί παράγοντες, ένα νέου τύπου παραδικαστικό κύκλωμα, και δεκάδες κυβερνητικοί και κρατικοί παράγοντες. Όλοι αυτοί συνεργάστηκαν ξεπερνώντας γραφειοκρατικές δυσκολίες και την αδράνεια που χαρακτηρίζει τη σημερινή εξουσία, για να δημιουργήσουν ένα μηχανισμό λεηλασίας του δημόσιου συμφέροντος.

Οι αναλυτές των διεθνών ΜΜΕ συνδέουν την έκρηξη της λαϊκής οργής και δυσαρέσκειας με την κυβερνητική διαφθορά. Εκτιμούν ότι σε μία περίοδο οικονομικών και κοινωνικών δυσκολιών η έξαρση των φαινομένων πολιτικής διαφθοράς αποσταθεροποιεί το δημοκρατικό μας σύστημα και την κοινωνία.

Ο κ. Καραμανλής ξεκίνησε την πρωθυπουργική του πορεία υποσχόμενος διαφάνεια, σεμνότητα και ταπεινότητα, και τους τελευταίους μήνες καλύπτει υπουργούς και κρατικά στελέχη με πρωταγωνιστικό ρόλο στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου. Η επιλογή του έχει τεράστιο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση και τον ίδιο. Περιορίζει δραστικά την αξιοπιστία τους και την ικανότητα να ηγηθούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

Παρά το κυβερνητικό «κουκούλωμα» που επιχειρείται, η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου θα συνεχίσει να ασκεί τεράστια επικοινωνιακή και πολιτική πίεση στην ολοένα πιο προβληματική κυβέρνηση. Κατά την άποψή μας, η πολιτική διαχείριση του σκανδάλου αποτελεί ένα τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο.

http://www.citypress.gr/index.html?action=article&article=62596

1 σχόλιο:

  1. Δεν νομίζω ότι ισχύουν όλα αυτά που λέει ο Κύρτσος, μάλλον δεν του δώσανε διαφημίσεις και είναι δυσαρεστημένος. Ο Σανιδάς ο οποίος αποκάλυψε το σκάνδαλο το έκανε εν γνώσει του υπουργού Δικαιοσύνης και του Πρωθυπουργού, δηλαδή όχι μόνο δεν έγινε προσπάθεια συγκάλυψης αλλά το αντίθετο προσπάθεια αποκάλυψης. Οι υπουργοί εξαπατήθηκαν από τους καλόγερους. Άλλωστε είναι γνωστή η τάση όλων των πολιτικών και των δύο κομμάτων να τα έχουν καλά με την εκκλησία. Επίσης δεν έχουν βρει πουθενά στοιχεία στα οποία να αποδεικνύεται χρηματισμός πολιτικών, επομένως τι νόημα έχουν οι προανακριτικές επιτροπές, μόνο για κομματική καπηλεία και δημιουργία στη κοινωνία κλίμα σήψης και διαφθοράς και απαξίωσης του πολιτικού κόσμου.
    ΣΔ

    ΑπάντησηΔιαγραφή