Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

Εξέγερση ή χαβαλές ......

Κέντρα... εξεγερμένων πολιτών
Εκτός από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, οι καταληψίες «κλείνουν» δημαρχεία, δημοτικά κτίρια και ραδιοφωνικούς σταθμούς. «Ανοικτές» συνελεύσεις με τη συμμετοχή πολλών πολιτών «E» 16/12
Μέρα με τη μέρα αυξάνονται οι καταλήψεις δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων σε όλη τη χώρα. Οι περισσότεροι καταληψίες κινούνται ιδεολογικά στον αντιεξουσιαστικό χώρο, υπάρχουν όμως ανάμεσά τους και κάποιοι που εκφράζονται μέσα από πολιτικές παρατάξεις.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Mακάβριο ψέμα από τον πιστολέρο

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Mακάβριο ψέμα από τον πιστολέρο
Κόντρα υπουργείου με ιατροδικαστή
Νέος κύκλος κινητοποιήσεων
"Μισή" απόφαση για τη "ζαρντινιέρα"
Γενικός ξεσηκωμός για τον Αλέξη
Ως εδώ η γενιά του play station ξύπνησε!
Βλέπουν νέα κοινωνική έκρηξη

Το Δημαρχείο Αγ. Δημητρίου, το οποίο βρισκόταν χθες για 5η ημέρα υπό κατάληψη
Οι πιο πολλές καταλήψεις είναι «ανοιχτές» στις τοπικές κοινωνίες και απολαμβάνουν την αποδοχή μερίδας του πληθυσμού.

Την αποδοχή των πολιτών φαίνεται να έχει η κατάληψη του κτιρίου «Γαλαξίας» στην πλατεία της Νέας Σμύρνης.
Εκτός από αυτές σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, η Νομική και το Πολυτεχνείο στην Αθήνα και η Σχολή Θεάτρου στη Θεσσαλονίκη, εξαπλώνονται οι καταλήψεις και σε δημαρχεία και άλλα δημοτικά κτίρια, όπως το παλιό δημαρχείο Χαλανδρίου, όπου λειτουργεί ΚΕΠ, το δημαρχείο Αγίου Δημητρίου στην Αθήνα, το δημαρχείο Συκεών στη Θεσσαλονίκη, το Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων.
Συνεχίζονται επίσης σε όλη τη χώρα οι καταλήψεις ραδιοφωνικών σταθμών, όπου οι ομάδες δράσης χρησιμοποιούν το ραδιοφωνικό βήμα για να εκφωνήσουν τα αιτήματά τους.
Κοινό σημείο των καταλήψεων είναι το ότι διενεργούν ανοιχτές συνελεύσεις όπου είναι δυνατή η συμμετοχή όλων των πολιτών. Η συμμετοχή αυτή είναι κατά περίπτωση περισσότερο ή λιγότερο διευρυμένη.
Αγιος Δημήτριος: Για πέμπτη μέρα χθες το δημαρχείο Αγίου Δημητρίου βρισκόταν υπό κατάληψη και οι συμμετέχοντες σε αυτή επέτρεψαν την είσοδο ορισμένων δημοτικών υπαλλήλων, προκειμένου να λειτουργήσουν ορισμένα τμήματα εξυπηρέτησης πολιτών και κυρίως μεταναστών.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους ίδιους, η δημοτική αρχή δεν άφησε τους υπαλλήλους να εργαστούν με στόχο, όπως υποστηρίζουν οι καταληψίες, να προβοκάρει την κίνησή τους. Οι ίδιοι λένε ότι στις γενικές συνελεύσεις που διεξάγονται κάθε απόγευμα συμμετέχει πλήθος κόσμου από την περιοχή και κυρίως άνθρωποι προχωρημένης ηλικίας, που ενώ επιθυμούν να διαμαρτυρηθούν διστάζουν να πάνε στις πορείες.
«Αποφασίσαμε να καταλάβουμε το δημαρχείο γιατί θέλαμε να διαμορφώσουμε ένα κέντρο σε ένα σημείο δημόσιο, ανοιχτό, για να μπορούμε όλοι να συζητήσουμε, να ενημερώσουμε, να δράσουμε από κοινού. Θελήσαμε να εκφράσουμε την οργή και την αντίστασή μας με όρους αυτο-οργάνωσης», λένε όσοι συμμετέχουν στην κίνηση και τονίζουν ότι η πρωτοβουλία τους έχει γίνει αποδεκτή με θέρμη ακόμα και στο εξωτερικό: «Βρήκαμε από τον κόσμο περισσότερη ανταπόκριση από ό,τι περιμέναμε. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην Ελλάδα κατάληψη δημαρχείου με τέτοια συμμετοχή.
Τα κείμενά μας που έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά έχουν βρει αλληλέγγυους αντιεξουσιαστές στο εξωτερικό. Διαβάστηκαν έξω από το ελληνικό προξενείο στο Σικάγο».
Σχολιάζοντας την κατάσταση που προκλήθηκε μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, σημειώνουν: «Υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες για όλα αυτά. Δεν είναι υπεύθυνοι ο κάθε πολίτης κι ο κάθε μετανάστης, αλλά το κράτος που έχει φτιάξει ένα σύστημα διαπλεκόμενο, το κράτος που οπλίζει το χέρι του κάθε ψυχωτικού, του κάθε ακροδεξιού».
Πάντως, ενώ δεν λείπουν εκείνοι που αποδοκιμάζουν την κατάληψη, υπάρχουν και οι δημότες που υποστηρίζουν την κίνηση ενώ άλλοι εκτιμούν ότι οι νέοι είναι καλύτερα να βγαίνουν στον δρόμο, όπου όλος ο κόσμος μπορεί να τους δει και να ξεσηκωθεί μαζί τους.
Νέα Σμύρνη: Ευρύτερη αποδοχή από τους δημότες φαίνεται να έχει η κατάληψη του κτιρίου «Γαλαξίας» στην πλατεία Νέας Σμύρνης. Από τη μία πλευρά πολλοί κάτοικοι της περιοχής συμμερίζονται τις ειδικότερες αξιώσεις των καταληψιών, από την άλλη η κίνηση δεν εμποδίζει καμιά τρέχουσα λειτουργία του οικοδομήματος.
Το συγκεκριμένο κτίριο, που στο παρελθόν λειτουργούσε ως καφετέρια, ανήκει στον δήμο και είναι εγκαταλειμμένο για περίπου μία πενταετία. Οι νέοι που κατέλαβαν τον χώρο προχτές θέλουν να εμποδίσουν την ενδεχόμενη εμπορική εκμετάλλευσή του από τον δήμο και να αναπτύξουν ένα «αυτοδιαχειριζόμενο» κοινωνικό κέντρο, που θα είναι «ανοιχτό και φιλικό σε κάθε πολίτη».
«Είμαστε αγανακτισμένοι. Θέλουμε να κάνουμε ένα κέντρο αντι-προπαγάνδας, αντι-πληροφόρησης γύρω από τα γεγονότα αυτά, να μας ακούσει ο κόσμος και μακροπρόθεσμα να φτιάξουμε ένα κοινωνικό κέντρο. Θέλουμε να λειτουργήσουμε ενωτικά σε όλες τις ιδεολογικές τάσεις», λέει ένας από τους συμμετέχοντες στην κατάληψη.
ΕΝΟΠΛΟΣ ΕΠΙΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΗΨΙΕΣ ΤΟΥ ΚΕΠ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
Μολονότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν σημειωθεί έκτροπα, χθες τα ξημερώματα οι καταληψίες του παλαιού δημαρχείου - ΚΕΠ στο Χαλάνδρι δέχθηκαν επίθεση από ένοπλο. Σύμφωνα με όσους συμμετέχουν στην κατάληψη, ο άντρας -που δήλωσε «αγανακτισμένος πολίτης»- ήταν μπράβος της νύχτας.
Οι καταληψίες αναγκάστηκαν υπό την απειλή όπλου να φύγουν, ωστόσο επανακατέλαβαν το κτίριο.
Η συγκεκριμένη κατάληψη ξεκίνησε το πρωί της περασμένης Παρασκευής και, όπως είπαν ορισμένοι, το κτίριο του ΚΕΠ επιλέχθηκε επειδή είναι σε κεντρικό σημείο στην περιοχή.
Παρά το γεγονός ότι οι καταληψίες ενημέρωναν τους πολίτες ότι δύο ακόμα ΚΕΠ λειτουργούν στην περιοχή και προσπαθούσαν να λύσουν όποια προβλήματα παρουσιάζονταν, δεν έλειψαν οι δυσαρέσκειες από τους δημότες που διαμαρτύρονταν για το ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά τους και ότι ενέργειες σαν κι αυτή παραλύουν το κράτος.
Εχοντας «μετονομάσει» το ΚΕΠ από Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών σε Κέντρο Εξεγερμένων Πολιτών, ζητούν την κατάργηση όλων των «τρομονόμων» και άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων, ενώ καλούν τους δημότες του Χαλανδρίου μέσω της γενικής συνέλευσης να αγωνιστούν μαζί τους για την «ανατροπή ολόκληρου του συστήματος».
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ειρηνική διαμαρτυρία στο Δημαρχείο Συκεών
Μπροστά σε νεαρούς διαδηλωτές που μοίραζαν φυλλάδια και φώναζαν συνθήματα βρέθηκαν χθες δημότες των Συκεών Θεσσαλονίκης, που ωστόσο εξυπηρετήθηκαν παρά την κατάληψη του δημαρχείου στην οποία προχώρησαν οι νεαροί, διαμαρτυρόμενοι για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου.
«Κάναμε μια ειρηνική διαμαρτυρία, οι πολίτες εξυπηρετούνται κανονικά, αλλά δεν επιτρέπουμε την είσοδο σε εκπροσώπους της δημοτικής αρχής», δήλωσαν εκπρόσωποι των καταληψιών που παρέμειναν όλη τη μέρα στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου.
Οι νεαροί, που στην πλειονότητά τους είναι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ, κάλεσαν τους κατοίκους των Συκεών σε ανοιχτή σύσκεψη χθες το βράδυ για να συζητήσουν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.
«Οι μαζικές πορείες και οι γενικευμένες συγκρούσεις, εκτός από την αναμφισβήτητη οργή όλων μας απέναντι στην κρατική καταστολή αναδεικνύει και ένα βαθύτερο αίτημα: να είμαστε εμείς αυτοί που θα καθορίζουμε κάθε πτυχή της ζωής μας», τονίζεται σε ανακοίνωση των καταληψιών.
ΑΡΓΥΡΩ ΛΥΤΡΑ
ΦΩΤΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΛΥΒΙΟΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=4750&pubid=2036741

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου