Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008

Για να μην ξεχνιώμαστε ...

Οι άσπονδοι φίλοι μας οσμίζονται "κενόν εξουσίας", όπως, καλή ώρα την εποχή των Ιμίων (1996 μόλις είχε παραλάβει ο Σιμήτης από τον άρρωστο Α. Παπανδρέου και είχε κάνει τις προγραμματικές του δηλώσεις περί μειώσεως των δαπανών για τις ΕΔ) και ορμάνε στο κωματώδες σώμα μας.

ΣΓΣ

Φόβοι για κλιμάκωση

Εικονική αερομαχία με τουρκικά μαχητικά πάνω από το Φαρμακονήσι

Αθήνα - Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008 [ 12:13 ]

Με μία υπέρπτηση πάνω από το Φαρμακονήσι, η οποία είχε αρκετά επιθετικά χαρακτηριστικά, απάντησε την Πέμπτη η τουρκική πλευρά στην πρόσφατη διεξαγωγή της άσκησης «Τολμηρός Τοξότης». Η υπέρπτηση έγινε από δύο τουρκικά μαχητικά, τα οποία στις 15:14 αποσπάστηκαν από τον σχηματισμό τους και πέταξαν επάνω από το Φαρμακονήσι, σε χαμηλό ύψος, 500 ποδών (120 μέτρων).

Περίπου δέκα λεπτά αργότερα δύο ελληνικά μαχητικά εντόπισαν τα τουρκικά και τα πλησίασαν στην περιοχή νοτίως της Ικαρίας, όπου η διαδικασία αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εικονική αερομαχία ώσπου στις 15:30 τα αεροσκάφη να αποχωρήσουν από την περιοχή.

Σύμφωνα με Το Βήμα, συνολικά 16 τουρκικά αεροσκάφη, σε δύο σχηματισμούς, πραγματοποίησαν 11 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Τα μισά από αυτά ήταν οπλισμένα.

Η πτήση των τουρκικών μαχητικών δεν ήταν πρωτοφανές περιστατικό, καθώς το τελευταίο διάστημα ο εναέριος χώρος του Φαρμακονησίου έχει μετατραπεί πολλές φορές σε θέατρο παραβιάσεων από την πλευρά της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας και εικονικών αερομαχιών με ελληνικά αεροσκάφη.

Ωστόσο από κάποιους ερμηνεύθηκε ως τουρκική απάντηση στον «Τολμηρό Τοξότη» και οι εκτιμήσεις των ίδιων πηγών ερμήνευαν έτσι και τους λόγους για τους οποίους τα ελληνικά επιτελεία και τα υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών δεν επιθυμούσαν να δοθούν μεγάλες διαστάσεις στη διεξαγωγή της άσκησης προ τριημέρου.

Σε πολιτικούς κύκλους διατυπώνονται ανησυχίες ότι στο Αιγαίο ενδέχεται να κλιμακωθούν οι εντάσεις το προσεχές διάστημα και από τις αρχές του νέου χρόνου. Από τουρκικής πλευράς έχει ήδη επιχειρηθεί να περιγραφεί εκ νέου σκηνικό έντασης στην περιοχή των Ιμίων και σχετικά δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ αναφέρονταν, για παράδειγμα, προ ημερών σε παραβιάσεις τουρκικών χωρικών υδάτων από ελληνικά αλιευτικά.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=41&nid=969283

1 σχόλιο:

  1. Έλαβα το ακόλουθο σχόλιο.
    ΣΓΣ

    Είναι προφανές ότι με τον νέο χρόνο είναι πιθανόν η πολιτική αστάθεια να επιδεινωθεί και με την παραλαβή της κύριας Κλίντον να έχουμε την συνέχιση του ΙΜΙΑ PROJECT.
    Και βέβαια αυτή την φορά θα είναι πολύ χειρότερο και όχι σε βραχονησίδα αλλά σε κύρια νήσο
    Μακάρι να βγω ψεύτης.

    Ι.Ι.Θ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή