Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

Άλλοτε και τώρα

Έλαβα το ακόλουθο μήνυμα και καπάκι χθες στην ΕΤ1 προβλήθηκε η βιογραφία του Παναγή Παπαληγούρα –αξίζει να την καταβάσετε από το διαδίκτυο και να την απολαύσετε.
Μεταξύ των πολλών άλλων, αυτό που με συνεκίνησε και συγχρόνως μου Πλήρης  στοίχισηπροκάλεσε μεγάλη θλίψη είναι το γεγονός ότι ο Π.Π., γιός μεγαλοδικηγόρου, κατά τη διάρκεια που πολιτευόταν, από το 1945 μέχρι το 1993 που άφησε αυτό το μάταιο κόσμο, πούλησε το πατρογονικό του σπίτι στην οδόν Ιπποκράτους και ξόδεψε την προίκα της συζύγου για να ανταποκριθεί στα έξοδα των προεκλογικών αναγκών, όταν χρημάτισε πρωτοκλασσάτος υπουργός επί σειρά ετών.
Σήμερα με μια 4ετία μερικοί από τους ταγούς μας αποκτούν μέχρι και τρεις μονοκατοικίες.
Ποιος μπορεί να μας πει τι έχει μεσολαβήσει με την, σχεδόν, αμέσως επόμενη γενεά των πολιτικών μας;
Τι ήταν αυτό που από το ζενίθ, αυτά τα τελευταία χρόνια, πήγαμε στο ναδίρ;
ΣΓΣ
Παυσανίας - σύγκρισις Αρχαίου ηγέτη μέ τούς σημερινούς...
Μετά τη Μάχη των Πλαταιών (479 π.Χ), ο στρατηγός των Σπαρτιατών Παυσανίας επισκέπτεται την κατασκήνωση του στρατού των Περσών κ παθαίνει σοκ από τη χλιδή που αντικρύζει. Απο περιέργεια διατάσσει τους μάγειρες των Περσών να ετοιμάσουν το δείπνο που θα ετοίμαζαν για το Μαρδόνιο, εαν ο τελευταίος νικούσε τη μάχη… Στη θέα του πολυτελούς δείπνου που ετοίμασαν οι Πέρσες μάγειρες, μένει άναυδος κ διατάσσει αμέσως τους δικούς του μάγειρες να ετοιμάσουν το λιτό σπαρτιατικό φιδίτιο… Η σύγκριση είναι κάτι παραπάνω από συντριπτική… Ο Παυσανίας όμως, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, καλεί τους στρατηγούς των Ελλήνων να απορρήσουν μαζί του για τον άνθρωπο που ζούσε με τέτοια πολυτέλεια στον τόπο του κ βάλθηκε να κατακτήσει αυτούς που τρώνε τόσο λίγα...

3 σχόλια:

  1. "Τι κρίμα-φέρεται να είπε ο Παυσανίας-που άνθρωποι τόσο καλοφαγάδες ήρθαν, για να μας υποτάξουν και να μας πάρουν το μέλανα ζωμό...."
    Και δεν θυμάμαι ποιος έχει πει για τους πολιτικούς της αρχαίας Αθήνας: Όταν η Αθήνα ήταν στην ακμή της οι πολιτικοί έμπαιναν πλούσιοι και έφευγαν φτωχοί. Ενώ, όταν έπεσε σε παρακμή, έμπαιναν φτωχοί και φεύγανε πλούσιοι. Όπως-καθώς πολύ σωστά λέτε- κάποιοι τωρινοί ημέτεροι....

    παπα-Ηλίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΕΤΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΤΑ ΒΛΕΠΩ ΜΑΥΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ. ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ Ο ΜΠΟΥΣΟΥΛΑΣ.
    ΜΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παυσανίας - σύγκρισις Αρχαίου ηγέτη με τους σημερινούς...

    Μετά τη Μάχη των Πλαταιών (479 π.Χ), ο στρατηγός των Σπαρτιατών Παυσανίας επισκέπτεται την κατασκήνωση του στρατού των Περσών κ παθαίνει σοκ από τη χλιδή που αντικρίζει. Από περιέργεια διατάσσει τους μάγειρες των Περσών να ετοιμάσουν το δείπνο που θα ετοίμαζαν για το Μαρδόνιο, εάν ο τελευταίος νικούσε τη μάχη… Στη θέα του πολυτελούς δείπνου που ετοίμασαν οι Πέρσες μάγειρες, μένει άναυδος κ διατάσσει αμέσως τους δικούς του μάγειρες να ετοιμάσουν το λιτό σπαρτιατικό φιδίτιο… Η σύγκριση είναι κάτι παραπάνω από συντριπτική… Ο Παυσανίας όμως, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, καλεί τους στρατηγούς των Ελλήνων να απορήσουν μαζί του για τον άνθρωπο που ζούσε με τέτοια πολυτέλεια στον τόπο του κ βάλθηκε να κατακτήσει αυτούς που τρώνε τόσο λίγα...

    ΕΠΟΧΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ
    Θέμα "αξιοπιστίας" και "ηθικής τάξης" των πολιτικών θίγει ο κ. Σέφης Αναστασάκος, τ. βουλευτής της Καρδίτσας ΠΑΣΟΚ, που παρατηρεί:

    " Στις μέρες μας, όπου δοκιμάζεται η αξιοπιστία και η ηθική τάξη των πολιτικών, αναπόδραστα ανατρέχουμε στην πολιτεία του αείμνηστου στρατηγού Ν. Πλαστήρα.

    Όντας ακόμη στο Μικρασιατικό μέτωπο υιοθέτησε τέσσερα άγνωστα σ' αυτόν ορφανά του πολέμου, τα έστειλε στην πατρίδα του, στην Καρδίτσα και τα συντηρούσε με τον μισθό του.

    Όντας πρωθυπουργός προτιμούσε να κοιμάται στο στρατιωτικό, σιδερένιο κρεβάτι εκστρατείας με σπαρτιατιάτικη λιτότητα και δεν ευνόησε ούτε τον αδελφό του, που αναγκάστηκε να ζητήσει εργασία στου "Φιξ" ως νυχτοφύλακας.

    Όταν πέθανε, βρέθηκαν στο πορτοφόλι του ΜΟΝΟ 216 δραχμές και δεν άφησε κανένα περιουσιακό στοιχείο.

    Η "εποχή ΠΛΑΣΤΗΡΑ" είναι απάντηση στο σημερινό πολιτικό αμοραλισμό του διορισμού της θυγατέρας, του ανήλικου γιου, των αδελφών και των ...συμπεθέρων"

    [εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" 19 Μαΐου 1995 ]

    Δ.Α

    ΑπάντησηΔιαγραφή