Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

PRESS-GR.blogspot.com: Είναι για ...κλωτσιές οι εκθέσεις αξιολόγησης!

PRESS-GR.blogspot.com: Είναι για ...κλωτσιές οι εκθέσεις αξιολόγησης!
Είναι για ...κλωτσιές οι εκθέσεις αξιολόγησης!
..
Μια αποκαλυπτική απάντηση του Επιτρόπου Μακ Γκρίβι που "αγγίζει" την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας
.
Ο ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα εσωτερικής αγοράς Τσάρλι Μακ Γκρίβι, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γ. Παπαστάμκου χαρακτήρισε αδιαφανή και αναξιόπιστη τη λειτουργία των Διεθνών Χρηματοικονομικών Οίκων Πιστοληπτικής Αξιολόγησης...
Οπως ανέφερε "οι Οίκοι Πιστοληπτικής Αξιολόγησης συνδέονται στενά με τα προβλήματα που έχουν εγερθεί στις αγορές "subprime" και η κρίση αναδεικνύει τη φτωχή απόδοση των Οίκων Πιστοληπτικής Αξιολόγησης" κάτι που όπως είπε οφείλεται "στο μη ικανοποιητικό τρόπο με τον οποίο οι Οίκοι διαχειρίστηκαν τις δικές τους συγκρούσεις συμφερόντων, στην έλλειψη ποιότητας των μεθοδολογιών που ακολουθούν, στην ανεπαρκή διαφάνεια στις δραστηριότητές τους ή στην ακατάλληλη εσωτερική διακυβέρνησή τους".
Αυτή η επίσημη δήλωση επιβεβαιώνει το θέμα που έθιξε το Press-gr (διαβάστε εδώ) προχθές με αφορμή την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος από τον οίκο Standard & Poor΄s. Ότι δηλαδή οι κυβερνήσεις μπορούν πλαγίως να επηρεάζουν, είτε θετικά είτε αρνητικά, τέτοιες εκθέσεις αξιολόγησης οπότε τίθεται το ερώτημα ποια αξιοπιστία έχουν οι εκθέσεις αυτές.
Με απλά λόγια, με τις Εκθέσεις αυτές εύκολα παίζονται διάφορα παιχνίδια...

1 σχόλιο:

  1. Έχει ήδη προηγηθεί ανταλλαγή μηνυμάτων για το θέμα, τα οποία και παραθέτω.
    2009/1/15
    ΚΑΛΑ ΜΗΝ ΤΡΕΛΑΘΟΥΜΕ ΚΙΟΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΣΟΚ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕ ΜΕ ΑΑΑ ΤΙΣ ΦΟΥΣΚΕΣ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΓΑΝΕ ΤΑ "ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ" ΜΑΓΑΖΑΚΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ.
    Θ.Γ
    Ποιος ελέγχει το «εμπόριο» της αξιοπιστίας;
    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2009 07:00
    Τελευταία Ενημέρωση : 15/01/2009 09:20
    Tην ίδια στιγμή που το υπουργείο Οικονομίας πανηγύριζε προχθές για την εύκολη και γρήγορη πώληση των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων τα κρατικά ομόλογα κατέγραφαν νέο αρνητικό ρεκόρ spread (διαφορά) αποδόσεων σε σύγκριση με το αντίστοιχο γερμανικό τίτλο, που αποτελεί και τη βάση συγκρίσεων πιστοληπτικής αξιοπιστίας των χωρών της Ευρωζώνης.
    Δεν είχαν περάσει δε ούτε 24 ώρες από την πραγματικά επιτυχημένη δημοπρασία των εντόκων και ο Αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας, από ΑΑ1 σε ΑΑ2. Ακόμα και αν οι διεθνείς αγορές δεν «κρέμονται» από τη γραφίδα της S&P να τους υποδείξει τις πιστοληπτικές ικανότητες των κρατών της Ευρωζώνης, είναι πολύ πιθανό η απόφαση του αμερικανικού οργανισμού να κοστίσει σημαντικά ποσά στους Έλληνες δανειζόμενους.
    Και ενώ, τόσο η υπερβολική αισιοδοξία όσο και ο πεσιμισμός για τις προοπτικές αναχρηματοδότησης των ελληνικών χρεών, κάνουν κακό σε όλους, η αλήθεια είναι ότι η S&P μάλλον βιάστηκε να προχωρήσει στην πιο πάνω απόφασή της.
    Άλλωστε με μικρές διαφορές στην ίδια περίπου θέση με την Ελλάδα βρίσκονται από άποψη πιστοληπτικής θέσης και η Ιταλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία. Ίσως δηλαδή να χτυπήσει σύντομα η καμπάνα της S&P και για τις χώρες αυτές.
    Με λίγα λόγια η S&P υποβαθμίζει τη μισή σχεδόν Ευρωζώνη. 'Όπως φαίνεται όμως όχι χωρίς λόγο. Δείχνει ωστόσο ο οργανισμός αυτός την ίδια ευαισθησία, όταν πρόκειται για αμερικανικές αξίες; Η απάντηση έχει έλθει ως λαίλαπα επί της υφηλίου, με την αμερικανική πιστωτική κρίση να προκαλεί τη μεγαλύτερη ύφεση που γνώρισε ο κόσμος τις τελευταίες δεκαετίες.
    Ήταν η S&P που αξιολόγησε ως απολύτως αξιόχρεο το «χαρτοπόλεμο», μέσω του οποίου οι πέντε μεγάλες και αλήστου μνήμης επενδυτικές τράπεζες της Wall Street, διέσπειραν την καταστροφή σε όλες τις αγορές του κόσμου.
    Επίσης να σημειώσουμε ότι η S&P βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες κατηγορούμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν εφαρμόζει την κοινοτική νομοθεσία στις «αξιολογικές» της δραστηριότητες. Όλα αυτά δεν έχουν έννοια αντεκδίκησης. Εμείς, απλώς καταγράφουμε τα γεγονότα.
    Για τους παρεπιδημώντες στην Ιερουσαλήμ, είναι γνωστόν ότι οι εν λόγω οίκοι «δουλεύουν» όπως δουλεύουν οι νηογνώμονες για τη ναυτιλία.
    ΣΓΣ
    Στην συγκεκριμένη περίπτωση πιστεύω ότι δεν είναι μόνον αυτό . Κατά την δική μου άποψη , η ενέργεια τους ,αποτελεί ένα ακόμα κομμάτι στο , πάζλ της δυσφήμησης που έχει κατασκευαστεί για την χώρα μας . Γεγονότα όπως αυτό , από ένα σημείο και μετά παύουν να λέγονται συμπτώσεις και αποκτούν όνομα , τηλέφωνο και διεύθυνση .
    Θ.Γ
    Και ποιος διαβάζει την Ναυτεμπορική κύριε ΣΓΣ ε;

    Όταν όλα τα αντιπολιτευόμενα κόμματα και τα ΜΜΑ (για να μην το ψάχνετε, Μέσα Μαζικής Αποβλάκωσης) είναι συντονισμένα για να προσβάλουν την κυβέρνηση και ιδιαίτερα τον Καραμανλή, ποιος κοιτάζει την αλήθεια;
    Άσπρο Φτερό

    Αυτούς ποιος θα τους αξιολογήσει ;
    Πέμπτη, 15 Ιανουάριος 2009
    Η εταιρεία που μας υποβάθμισε διώκεται από την Κομισιόν!
    "Η εταιρεία που αναβάθμισε την Lehman Brothers 2 ημέρες πριν το κραχ!! Διώκεται και από την Κομισιόν!
    Εντέλει μικρά γεγονότα αρκούν για να δώσουν χαρά σε συγκεκριμένες μερίδες ανθρώπων.
    Ο διεθνής οίκος Standard & Poor's Ratings Services λοιπόν, μείωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε «Α-/Α-2» από «Α/Α-1», λόγω της υποχώρησης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, διατηρώντας τις προοπτικές σταθερές. Το άμεσο αποτέλεσμα αυτής της είδησης ήταν να επεκταθεί το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού bund.
    Συγκεκριμένα η διαφορά απόδοσης επεκτάθηκε κατά
    10 μονάδες βάσης στα υψηλότερα επίπεδα της συνεδρίασης, στις 246,9 μονάδες, οριακά χαμηλότερα από το υψηλό των 247 μονάδων βάσης που σημειώθηκε την Τρίτη. Κάποιοι δηλαδή θα βρουν την ευκαιρία να ψωνίσουν φτηνά. Αυτοί όμως που βγήκαν αλαλάζοντες και πανηγυρίζοντας για την υποβάθμιση, όχι απαραίτητα αντιπολιτευόμενοι, μπορούν να μας εξηγήσουν την πηγή της ευθυμίας τους; Από πότε ένας ιδιωτικός οίκος γίνεται καθέδραν κριτής μιας χώρας; Γνωρίζουν ότι η Κομισιόν ετοιμάζεται να λάβει νομική δράση εναντίον του; "
    Νομικά μέτρα έναντι της Standard & Poor's αναμένεται να λάβει η Κομισιόν, υποστηρίζοντας ότι ο οίκος αξιολόγησης έχει πιθανότατα παραβιάσει τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, ο οίκος αξιολόγησης πιθανότατα παραβίασε τις αρχές περί μονοπωλίου αναγκάζοντας τις τράπεζες και τα επενδυτικά funds να καταβάλουν ποσά για την άδεια χρήσης κωδικών που αναγνωρίζουν τις αμερικανικές μετοχές."
    Έχουν παρακολουθήσει τις αξιολογήσεις του εν λόγω οίκου την τελευταία διετία; Θα έβγαζαν πολύτιμα συμπεράσματα".
    ΣΓΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή