Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

Που αποβλέπει η τυμβωρυχία ...;

Εξήντα χρόνια μετά τη λήξη του, ο Εμφύλιος συνεχίζει να διχάζει

Σύμφωνα με έρευνα της Public Issue για την Καθημερινή της Κυριακής, το 43% της ελληνικής κοινής γνώμης θεωρεί πως τελικά ήταν καλύτερα που νίκησε η Δεξιά στον Εμφύλιο, ενώ το 13% πιστεύει πως θα ήταν καλύτερα να είχε νικήσει η Αριστερά.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκτιμήσεις των ερωτηθέντων για τους πρωταγωνιστές του Εμφυλίου. Ο Άρης Βελουχιώτη και ο Ναπολέοντας Ζέρβας να αναδεικνύονται ως τα πλέον αναγνωρίσιμα πρόσωπα, ενώ οι Αλέξανδρος Παπάγος και Μάρκος Βαφειάδης ξεχωρίζουν ως τα πρόσωπα που έχουν διαδραματίσει τον θετικότερο ρόλο.

Στο ερώτημα κατά πόσο θα έπαιρναν θέση στον εμφύλιο πόλεμο, το 39% λέει ότι δεν θα έπαιρνε θέση, το 23% θα τασσόταν υπέρ της Αριστεράς ενώ το 14% υπέρ της Δεξιάς. Ως προς το ποιος ευθύνεται περισσότεροι για τις ακρότητες και τις βιαιότητες που έλαβαν χώρα στον εμφύλιο, το 58% θεωρεί ότι και οι δύο πλευρές έχουν ισάξιο μερίδιο ευθύνης, το 18% ότι περισσότερο βίαιη υπήρξε η Δεξιά ενώ το 16% ότι υπηρξε η Αριστερά.

Μεγάλη ευθύνη και στις υπερδυνάμεις της εποχής καταλογίζουν οι Έλληνες για τον εμφύλιο του '46-'49. Περισσότερο υπαίτια θαωρούν τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ ακολουθούν οι ΗΠΑ, η Σοβιετική Ένωση και η Γιουγκοσλαβία.

http://www.tvxs.gr/v4808

Ο εμφύλιος, τον οποίο μερικοί εκ των συμμετεχόντων αρέσκονται να τον αποκαλούν «το αντάρτικό» και να κομπάζουν λέγοντας «... όταν ήμουν στο αντάρτικο», στην ακροτελεύτια παράγραφο οριοθετείται χρονικά, και σωστά, από το 1946 μέχρι το 1949.

Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα, ο μεν Άρης Βελουχιώτη, κατά κόσμον Θανάσης Κλάρας, είχε ήδη αυτοκτονήσει (;) (16 ΙΟΥΝ 1945), ο δε Ναπολέων Ζέρβας είχε ιδρύσει πολιτικόν κόμμα (Εθνικό Κόμμα, 31 ΜΑΡ 1946) και διετέλεσε δυο φορές υπουργός.

Διάβασα και τα μέχρι την ώρα δημοσιευθέντα σχόλια και σημειώνω ότι και οι δυο παρατάξεις (Κυβέρνηση [δεξία] και αντάρτικο [αριστερά]) σκύλευσαν το κορμί αυτής της χώρας. Η μεν αριστερά εκχωρώντας την μείζονα Μακεδονία στους προς βοριά γείτονες, οι δε της δεξιάς εκχωρώντας ολόκληρη την Ελλάδα στη Δύση.

Υπάρχουν και ορισμένοι, που κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, είπαν το γνωστό «ευτυχώς που χάσαμε».

ΣΓΣ

2 σχόλια:

  1. ε Όποιος λέει ότι την αρχή την κάνανε οι Εαμίτες με τα Δεκεμβριανά, γιατί τάχα θέλανε να κατακτήσουν την Αθήνα, είναι είτε άσχετοι με τα γεγονότα είτε φανατικοί προβοκάτορες, διαστρεβλωτές της Ιστορίας και όργανα της αγγλικής πολιτικής που από τότε πέταξε το προσωπείο της και έδειξε καθαρά ότι δεν ήθελε μόνο απλά να μας βάλει στη γωνία της εθνικής ζωής αλλά να μας εξοντώσει όλους, άντρες και γυναίκες του ΕΑΜ, μέχρις ενός.
    Μ.Θεοδωράκης
    http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4542867&ct=4

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ απόλυτα.
    Η συμφωνία 90%-10% του Τσόρτσιλ-Στάλιν έπρεπε να τηρηθεί πάση θυσία και με άφθονο ελληνικό αίμα, ώστε η μνήμες να διατηρηθούν για πολλά χρόνια ακόμα. Όπως και έγινε. Μέχρι σήμερα, 60+ χρόνια μετά και διατηρούνται ακόμα ζωντανές οι μνήμες.
    ΣΓΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή