Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

O tempora o mores

Τετάρτη, 4 Φεβρουάριος 2009

Το μακρύ υποκριτικό ζεϊμπέκικο.

Καλός σκοπός, άγιες προθέσεις ,έγραφε τις προάλλες ο Γ. Ντάσκας, αλλά στην Ελλάδα τα δράματα που χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή είναι αλλού.

Αναφερόταν στην εκδήλωση που είχε διοργανωθεί για την παρουσίαση του βιβλίου :«Νίκος Κοεμτζής: Το μακρύ ζεϊμπέκικο», αλλά και που ήταν μια …«αίτηση» για την χορήγηση άδειας μικροπωλητή (και φυσικά τα …κατάφερε) ώστε να μπορεί να το πουλάει νόμιμα επιτέλους ο συγγραφέας του -ταυτόχρονα εκδότης και αποκλειστικός διαθέτης του.

Την εκδήλωση οργάνωσε ο «Ιανός» με την …αγαστή συνεργασία του βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Λιάνη. Την υπόθεση του… «μάγκα» Νίκου Κοεμτζή οι παλαιότεροι θα την θυμούνται πολύ καλά.
Για τους νεότερους θα προσπαθήσω να την εξιστορήσω περιληπτικά. Η υπόθεση με «πρωταγωνιστή» τον Νίκο Κοεμτζή είναι μια αιματοβαμμένη τραγωδία.Το
ν Φεβρουάριο του 1973 βρίσκεται μαζί με τον αδελφό του στο νυχτερινό κέντρο «Νεράιδα». Για μια … «παραγγελιά» του αδερφού του ,που σηκώθηκαν να χορέψουν και … άλλοι , ο Νίκος Κοεμτζής με μια φαλτσέτα ….θέρισε τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους τόσους.

Καταδικάστηκε σε θάνατο και για τρία χρόνια περίμενε την εκτέλεση. Μετά η ποινή μετατράπηκε σε ισόβια, τελικά ....βγήκε από τη φυλακή ύστερα από ….23 χρόνια ! Οι εφημερίδες της εποχής τον αποκαλούσαν «κτήνος» και όταν μιλούσαν για εγκληματίες συχνά τους αποκαλούσαν «Κοεμτζήδες».

Όταν αποφυλακίστηκε (στα …23 χρόνια !!) κάποιοι… «προοδευτικοί» μεγαλο-δημοσιογράφοι , αντί να παρουσιάσουν μια πράξη μεταμέλειας του Κοεμτζή , η οποία να αποτελούσε ένα θετικό μήνυμα στην κοινωνία και να απέτρεπε άλλους … «μάγκες», αυτοί τον οδήγησαν στο νυχτερινό κέντρο όπου κάτω από τις τηλεοπτικές κάμερες τον έβαλαν να …. απολαύσει το αιματοβαμμένο μακρύ ζεϊμπέκικο.

Αυτός δε προκλητικά όταν βγήκε από την φυλακή , δεν πήγε καν να ανάψει ένα κερί σε μια εκκλησία για τα θύματα του, να αφήσει ένα λουλούδι στον τάφο τους , να κάνει μια συμβολική μετανοητική κίνηση στις οικογένειες τους.

Στην εκδήλωση που οργανώθηκε πριν λίγες ημέρες λοιπόν ήσαν παρόντες διάφορες …προσωπικότητες. Εκτός φυσικά του κ. Λιάνη παραβρέθηκαν και ο βουλευτής (και συνταγματολόγος) του ΠαΣοΚ κ. Λοβέρδος , ο δημοσιογράφος κ. Τσίμας, ο κ. Κουράκης και άλλοι.

Μόλις προχθές έγραφα ότι ζούμε στην εποχή όπου συσκοτίζουμε την πραγματικότητα αν δεν την αντιστρέφουμε τελείως. Γιατί τις ίδιες ημέρες που … εξασφαλίστηκε (μετά …προοδευτικότητας) μια άδεια μικροπωλητή για τον Νίκο Κοεμτζή , ο δημοσιογράφος κ.Γ. Ντάσκας μας αποκάλυπτε μια άλλη περίπτωση αίτησης χορήγησης αδείας μικροπωλητή από τον δήμο, όπου όμως …. κανείς δεν ενδιαφέρεται.

Αφορά τον πολίτη Γιώργο Γκ…, που είχε πρωτοστατήσει και είχε αποκαλύψει το μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς στις προμήθειες τροφίμων σε μονάδες της Αττικής επί εποχής ΠαΣοΚ.
Τότε , για να καλύψουν τις κομπίνες και τα χρήματα που άρπαζαν , έστησαν την περίφημη ληστεία (πρώτη και μοναδική) στρατιωτικής μονάδας στο Καρέα.
Ήταν εικονική και στόχο είχε να καλύψει τη μαύρη τρύπα. Ο πολίτης Γιώργος Γκ…, έκανε καταγγελίες και έμπλεξε μέχρι και πρόσωπα του ιδιαιτέρου γραφείου του τότε υπουργού Άμυνας. Αληθινές πέρα ως πέρα . Κάποιοι την …πλήρωσαν (μεταξύ αυτών και μεγάλος αξιωματικός).

Όμως όλοι αυτοί εκδικήθηκαν τον πολίτη που έκανε την καταγγελία. Αντί να ενισχυθεί ο πολίτης μάρτυρας και να προστατευθεί για να πει τα πάντα μη φοβούμενος , είχε την αντίθετη μεταχείριση.
Σιγά-σιγά τον πέταξαν έξω από κάθε δουλειά με τις προμήθειες τροφίμων που είχε ως τότε. Από τα ψηλά στα… χαμηλά .

Έφθασε ο πολίτης Γιώργος Γκ…, που θα έπρεπε να είχε ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΕΙ, αλλά και να είχε επιβραβευτεί για τις αποκαλύψεις του ενάντια στην διαφθορά , ….. να παρακαλά για μια άδεια μικροπωλητή προκειμένου …..να πουλά κουλούρια και κανείς να μη ενδιαφέρεται!

Από τη μια , χορήγηση άδειας μικροπωλητή για τον … «μάγκα» Νίκο Κοεμτζή , εν μέσω … «προοδευτικών» εκδηλώσεων, Chivas και ξηρών καρπών ,και από την άλλη ………… !

Έχει χαθεί η ιεράρχηση πραγμάτων και αξιών. Έχει χαθεί το μέτρο! Που πάμε;

5 σχόλια:

  1. Εσύ δηλαδή, είσαι μάγκας τώρα;
    Έχεις βάλει στο στόχαστρο, έναν άνθρωπο, που παλεύει καθημερινά, να βγάλει πέντε φράγκα για να ζήσει.
    Εσύ, εκ του ασφαλούς, κάθεσαι στην πολυθρόνα σου και σκορπίζεις ανοησίες, οι οποίες, προσπαθείς να τις κάνεις να έχουν πολιτικές προεκτάσεις.
    Αυτός ο άνθρωπος, εγκλημάτισε, τιμωρήθηκε και ξεπλήρωσε το έγκλημά του, με βάση το Ποινικό σύστημα της χώρας μας.
    Είναι μάλιστα πιο άντρας από εσένα, γιατί επί χρόνια ήταν μελλοθάνατος και κοίταζε το χάρο στα μάτια κάθε μέρα.
    Σε εποχές πολύ δύσκολες μάλιστα, μέσα στη Χούντα, εποχές, που μάλλον τις αναπολείς με νοσταλγία.
    Μέσα από την καρδιά μου όμως, σου εύχομαι, να μην βρεθείς ποτέ στη θέση αυτού του ανθρώπου, να πουλάς δηλαδή βιβλία, πάνω σε ένα χαρτόκουτο, στο Μοναστηράκι, υπό το άγχος, να σε κυνηγήσουν οι Δημόμπατσοι, του Μπετοφρενή Ν. Κακλαμάνη.

    Συνήθως στα POST, υπογράφω, Με εκτίμηση Λυκούργος Μυτιληναίος.

    Για σένα όμως μόνο Λυκούργος Μυτιληναίος, εκτίμηση δεν σου ταιριάζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάμε γύρο από τον λάκκο με τα φίδια διότι αυτά έχουν βγει έξω από τον λάκκο
    Ι.Ι.Θ.

    Αυτοί οι ξεφτίλες Λιάνης Λοβέρδος κ.λ.π τι θέλουν με αυτό το κτήνος ,η
    και αυτοί είναι πρεζόνια σαν τον Κοεμτζή ,και του συμπαραστέκονται
    από συναδελφική αλληλεγγύη η είναι ανεγκέφαλοι αριβίστες και εντελώς
    ακατάλληλοι για τα αξιώματα που έχουν . Η Δημοκρατία μας δεν αξίζει
    τέτοια κατάντια.
    Σ.Δ.

    Πιό κάτω ΔΕΝ πάει !!!!!!!
    ΤΑΚ

    Δεν θα επεκταθώ για πολλούς λόγους.
    Θέλω μόνο να επισημάνω ότι η ιστορία που αναφέρετε περί Κοεμτζή, για να είναι λίγο περισσότερο τεκμηριωμένη, θα πρέπει να περιλαμβάνει και το γεγονός ότι αυτοί τους οποίους καθάρισε ο Κοεμτζής ήταν αστυνομικοί με τους οποίους είχε προηγούμενα από την απαράδεκτή τους συμπεριφορά. (Ξέρετε πώς λειτουργεί η εξουσία)
    Ένας φαύλος κύκλος δηλαδή μέσα στον υπόκοσμο όπου πράγματι βασιλεύει η μαγκιά και ο Κοεμτζής ίσως πράγματι ήταν από μια άποψη μάγκας που τα έβαλε με την εξουσία με τον τρόπο που αυτός γνώριζε.
    Επίσης για κάποιους ήταν και ήρωας γιατί τα έβαλε με τους δυνάστες του.
    Εν ολίγοις θεωρώ ότι το θέμα είναι πολύπλοκο και αν θέλουμε να είμαστε σωστοί θα πρέπει να εκθέσουμε όλες τις απόψεις και να τις μελετήσουμε δεόντως.
    Δεν επεκτείνομαι στους πολιτικούς... Γνωστοί και αυτοί...
    Φυσικά εγώ δεν θα το κάνω γιατί έχω να κάνω καλύτερα πράγματα.
    Ασπρο Φτερό

    Ολοι αυτοί οι κουμπάρσοι και χειροκροτητές μιας άθλια ιστορίας ,δεν θα έπρεπε να κάνουν κάτι και για τις χαροκαμένες τρεις μανάδες και τους ταλαιπορημένους τραυματίες , όχι βέβαια να τους πάρουν άδεια μικροπωλητή, η κουλουρτζή ,αλλά να δουν ποίοι και πόσοι ζουν από τους συγγενείς νεκρών και τραυματιών και πως πορεύονται οι άνθρωποι αυτοί .
    Γ.Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αλήθεια ο Κοεμτζης ήταν ήρωας διότι σκότωσε τους δυνάστες του ,οι οποίοι δεν τον άφηναν να παίρνει ελεύθερα την πρέζα του , η δεν ξέρω ποιά άλλη παράνομη πράξη . Με αυτήν την λογική η πιο ηρωϊκή οργάνωση του κόσμου είναι η Μαφία ,και αυτή όταν καταργήσει την εξουσία θα αναμορφώσει τον κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ φίλοι,
    Θα ήθελα να σχολιάσω κάποιες απόψεις που διάβασα, με κάθε ειλικρινή σεβασμό. Φίλε Sotsot, είναι προφανείς οι προθέσεις σου να υπερασπιστείς την "αποδώ" μεριά του θέματος, που μονίμως παρουσιάζεται σαν ο μόνος θύτης. Μιλάω πολύ σοβαρά. Όμως η απορία μου είναι εύλογη, καταρχήν φαντάζομαι πως δεν ήσουν παρών στο συμβάν, επομένως πως αναλαμβάνεις την ευθύνη να εξιστορίσεις το γεγονός στους νεότερους, έστω περιληπτικά, απαξιώνοντας όποιον έχει την αντίθετη, η διαφορετική άποψη επι του θέματος? Φυσικά, ούτε εγώ ήμουν παρών, για αυτό και αδυνατώ να αντικρούσω την δική σου πολύ πιθανή εκδοχή. Πάντως με βρίσκεις σύμφωνο στο γεγονός οτί ο Ν. Κοεμτζής μάλλον θέριζε αδιακρίτως, και όχι στοχευμένα. Δεύτερον, η θανατική ποινή δεν ΜΕΤΑΤΡΆΠΗΚΕ σε ισόβια, η θανατική ποινή ΚΑΤΑΡΓΉΘΗΚΕ με την μεταπολίτευση. Τα 23 δε μόλις (!!) χρόνια που εξέτισε ο Νίκος Κοεμτζής, αντικατοπτρίζουν την ΑΡΙΣΤΗ διαγωγή (εξακριβωμένα) που έδειξε ο Ν. Κοεμτζής, την σημαντικότατη δράση υπερ της ομαλής ένταξης και μετέπειτα επανένταξης στην κοινωνία των νέων φυλακισμένων που είχε κατά της διάρκειας της ποινής του (επίσης εξακριβωμένο). Τονίζω οτι το σύστημα, έστω και θεωρητικά, ονομάζεται ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ. οπερ σημαίνει, το σύστημα έκρινε προφανώς οτι ο Ν. Κοεμτζής ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΗΚΕ, για αυτό και αποφυλακίστηκε, με πολυετή αναστολή (νομίζω 10 έτη). Δεν θα αναφερθώ καν, στο τι ακριβώς σημαίνει 23 χρόνια κάθειρξη, διοτί ούτε γνωρίζω, αλλα κυρίως διοτι τρέμω και μόνο στην ιδέα... Το σχόλιο για το αν μετά την αποφυλάκιση του άναψε ένα κερί, μπορώ να το εκλάβω μόνο σαν ολίσθημα της στιγμής. όταν μιλάμε για έναν άνθρωπο ο οποιός όταν αναφέρεται στο συγκεκριμένο γεγονός, κλαίει γοερώς και εκλιπαρει για αγαλλίαση των ψυχών των θυμάτων (αν είναι ειλικρινής, είναι στην κρίση του καθενός). Στο θέμα της προβολής, απο πολιτικούς και μη, τι να πούμε... Δυστυχώς ζούμε στην χώρα των φλας και των μικροφώνων, κάθε ενδιαφερόμενος, αδράζει την ευκαιρία. Εξαιρώ τον κ. Λιάνη, διοτί στάθηκε στο πλευό του Ν. Κοεμτζή απο την πρώτη στιγμή, δικαίως ή αδίκως.
    Φίλε Λυκούργε Μυτιληναίε, δυστυχώς δογματισμοί δεν χωράνε στο συγκεκριμένο θέμα, ούτε πολιτικές απόψεις. Το γεγονός υφίσταται, κάποιος αφαίρεσε ανθρώπινες ζωές, κάποιοι αυτό δεν θα το συγχωρέσουν ποτέ. Δεν σημαίνει απαραιτήτως οτι είναι χουντικοί, ίσως απλώς εχουν πιο έντονο το αίσθημα της αναλογικής τιμωρίας. Ίσως ένα πιο ευγενικό ύφος, να είχε καλύτερα αποτελέσματα, μην ξεχνιόμαστε, υπήρξαν νεκροί.
    Κλείνοντας θα ήθελα να αποτίνω τιμή στα θύματα, μακάρι οι ψυχές τους να έχουν βρει την αγαλλίαση.
    Ελπίζω να μην προσέβαλα κανέναν, προσπάθησα να διατηρήσω αμερόληπτη στάση, θα χαρώ να δεχτώ τις παρατηρήσεις σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κ. Λυκούργο Μυτιληναίε,
    Δικαιούστε της απόψεως σας.
    Δεν είμαι μάγκας ούτε ανόητος. Δικαιούμαι να προβαίνω σε πολιτικές προεκτάσεις επειδή στην 7ετία, τα γεγονότα αυτής της εποχής τα έμαθα εκ των υστέρων. Ήμουν πίσω από τα κάγκελα, όχι ως ποινικός υπόδικος.
    Η ευχή σου θα πιάσει καθότι δεν πιστεύω στην αυτοδικία και δεν έχω εγκληματικές τάσεις σφαγής.

    Αγαπητέ Χάρη Ντ.
    Σε ευχαριστώ για τα ευπρεπή σχόλια σου.
    Σε γενικές γραμμές δεν διαφωνώ με τις απόψεις σου.
    Δεν αντιτίθεμαι στο σωφρονιστικό μας σύστημα, αλλά για μένα είναι ασήκωτο πράγμα η αφαίρεση της ζωής έστω κι’ ενός ακόμα ατόμου, Πολλώ δε μάλλον τριών, πλέον των τραυματιών.
    Για τη συμπεριφορά των πολιτικών προσώπων, όπως αυτή περιγράφεται από το www.politis-gr.com, εκτιμώ ότι δεν ήταν για παραδειγματισμό. Μάλλον προς αποφυγή.
    ΣΓΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή