Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

Επίσημο αίτημα για την επιστροφή της Αμμοχώστου

Ο κ. Χριστόφιας εισηγείται την αποστολή, σε πρώτο στάδιο, εκ μέρους του ΟΗΕ εμπειρογνωμόνων στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου, με στόχο την προετοιμασία για το άνοιγμα της πόλης

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (Έντυπη έκδοση)Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2009 07:00

Την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, προς όφελος και των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, ζητά -σε επιστολή του προς το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν- ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.

Ειδικότερα, ο κ. Χριστόφιας εισηγείται την αποστολή, σε πρώτο στάδιο, εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών εμπειρογνωμόνων στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου, με στόχο την προετοιμασία για το άνοιγμα της πόλης και την ανοικοδόμησή της.

Η επιστροφή της Αμμοχώστου προβλέπεται από το ψήφισμα 550 των Ηνωμένων Εθνών, αλλά στην επιστολή του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επικαλείται, μεταξύ άλλων, και τη συμφωνία Υψηλού Επιπέδου του 1979, η οποία προνοεί την επιστροφή, κατά προτεραιότητα, των Βαρωσίων (κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου), χωρίς αυτό να εξαρτάται από τη συζήτηση των άλλων πτυχών του Κυπριακού. Η απελευθέρωση της Αμμοχώστου σύμφωνα με τα ψηφίσματα των ΗΕ, με απόδοσή της είτε κατευθείαν στην Κυπριακή Δημοκρατία, είτε στα Ηνωμένα Έθνη για εγκατάσταση των νομίμων κατοίκων της πόλης, αποτελεί πάγια απαίτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι την πρωτοβουλία του Κυπρίου προέδρου να επαναφέρει το θέμα της Αμμοχώστου στο προσκήνιο, προανήγγειλε, πριν από μερικές εβδομάδες, ο δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης Αλέξης Γαλανός.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, Χοσέ Ντιάζ, δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη αναμένουν ότι τον Οκτώβριο θα αρχίσει το στάδιο του «πάρε-δώσε», στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, που θα οδηγήσει την προσπάθεια για λύση.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι πιθανόν στις συναντήσεις, οι οποίες έχουν προγραμματισθεί μέχρι τον Οκτώβριο, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων να εισέλθουν σ' αυτό που μπορούμε να αποκαλέσουμε δεύτερη ανάγνωση των θεμάτων, που ήδη έχουν συζητηθεί, και να δουν πού μπορούν να πετύχουν περαιτέρω συμφωνία. Στη συνέχεια, πρόσθεσε, θα δουν ποια θέματα θα αφήσουν για το τελικό στάδιο του «πάρε-δώσε».

Ο κ. Ντίαζ είπε επίσης ότι τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι η λύση του Κυπριακού είναι εφικτή έως το τέλος του χρόνου. Τέλος, χαρακτήρισε «συνταγή αποτυχίας» τυχόν χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία και τόνισε ότι κύριοι της διαδικασίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/07/08/1687202.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου