Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Πραγματική λύση με ονομασία «έναντι όλων»

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (Έντυπη έκδοση) Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2009 07:00

Την ανάγκη να εφαρμοστεί η λύση που θα συμφωνηθεί για την ονομασία της ΠΓΔΜ «έναντι όλων», υπογράμμισε, κατά τη χθεσινή ενημέρωση που έκανε στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Η κα Μπακογιάννη είπε ότι το 2009 είναι μια «κρίσιμη χρονιά» για όλα τα μεγάλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

Xωρίς να ανοίξει τα χαρτιά της σε σχέση με τις νέες προτάσεις του Μάθιου Νίμιτς, η υπουργός Εξωτερικών απάντησε εμμέσως πλην σαφώς στα Σκόπια, που πολλαπλασιάζουν τις διαπραγματευτικές προσπάθειες προκειμένου να μην γίνουν συστάσεις στα κράτη να αναγνωρίσουν την ΠΓΔΜ με τη νέα ονομασία.

Ειδικότερα, η κα Μπακογιάννη, η οποία είπε ότι το 2009 είναι μια «κρίσιμη χρονιά» για όλα τα μεγάλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, χαρακτήρισε την ΠΓΔΜ ως μόνη «παραφωνία» στην ευρωπαϊκή πορεία των βαλκανικών χωρών και το Νίκολα Γκρούεφσκι «μοναδικό κυρίαρχο στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο», που «κρατάει στα χέρια του την ευρωατλαντική πορεία» της χώρας του.

Είπε ότι η ελληνική πλευρά θα ενημερώσει αναλυτικά τον κ. Νίμιτς για τις απόψεις της σχετικά με τις νέες προτάσεις του. «Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό, είναι ότι συζητάμε για μια λύση που θα εφαρμοστεί πραγματικά. Και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό, είναι να εφαρμοστεί έναντι όλων», τόνισε.

Μιλώντας για το Κυπριακό, η υπουργός Εξωτερικών έδωσε το στίγμα των δυσκολιών που υπάρχουν κάνοντας λόγο για «ορισμένους που επιμένουν να αναφέρονται σε τεχνητά χρονοδιαγράμματα, επιδιαιτησίες και έξωθεν παρεμβάσεις τρίτων».

«Είναι λάθος», είπε. «Η λύση θα είναι προϊόν διαπραγμάτευσης που είναι σε εξέλιξη. Θα είναι δύσκολη και θα απαιτήσει συμβιβασμούς. Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό πρωτίστως στην Τουρκία, που με το στρατό κατοχής καθορίζει και το βαθμό ευελιξίας της τουρκοκυπριακής πλευράς στη διαπραγμάτευση».

Τέλος, η κα Μπακογιάννη είπε ότι θα επισκεφθεί προσεχώς την Άγκυρα, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, λέγοντας ότι η Τουρκία «έχει την ευκαιρία να διαλέξει: συνεργασία ή τριβή».

Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος καταλόγισε στην υπουργό Εξωτερικών ότι δεν ενημέρωσε, ως όφειλε, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, σχετικά με τη συνάντησή της με τον κ. Νίμιτς. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι επιδεικνύει αδράνεια όσον αφορά τη λήψη διπλωματικών πρωτοβουλιών στην περιοχή με αποτέλεσμα να ενισχύεται ο ρόλος των γειτόνων μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/07/10/1688316.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου