Διαφοροποιημένο διεθνές νομισματικό καθεστώς ζητούν πολλές χώρες
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (Έντυπη έκδοση) Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2009 07:00
Δεν βλέπει εναλλακτική λύση απέναντι στο δολάριο ή στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. |
Διευρύνεται ολοένα και περισσότερο το μέτωπο των συζητήσεων γύρω από τα νομίσματα, καθώς, μετά την Κίνα και τη Ρωσία, στο παιχνίδι μπαίνει η Γαλλία και διαμορφωτές πολιτικής της ΕΚΤ, εν όψει της συνόδου κορυφής του Ομίλου G8 που θα πραγματοποιηθεί από 8 έως 10 Ιουλίου στην Ιταλία, αν και το καθεστώς του δολαρίου, ως κορυφαίου παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, δεν αναμένεται να αναφερθεί στο τελικό ανακοινωθέν.
Ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, υπογράμμισε την ανάγκη, από το οικονομικό φόρουμ στην Εξ-εν-Προβάνς της Γαλλίας, να παραμείνουν οι ΗΠΑ απόλυτα δεσμευμένες σε ένα ισχυρό νόμισμα.
Στο ερώτημα εάν το αμερικανικό δολάριο θα πρέπει να παραμείνει το κυρίαρχο αποθεματικό νόμισμα του πλανήτη, ο Τρισέ είπε ότι «στέλνει ένα και μόνο μήνυμα: είναι άκρως σημαντικό για τις ΗΠΑ να δηλώσουν ότι είναι προς το συμφέρον τους το ισχυρό δολάριο».
Επιπλέον, ο Τρισέ προέτρεψε τις εμπορικές τράπεζες να μεταβιβάσουν και στους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας τη ρευστότητα που έχουν λάβει από την ΕΚΤ και να χορηγήσουν δάνεια, λέγοντας ότι οι κυβέρνησης εξακολουθούν να διαθέτουν πολλά κεφάλαια για να βοηθήσουν τους πιστωτικούς ομίλους, εάν χρειαστεί.
Ειδικά οι γερμανικές τράπεζες δεν έχουν προσπαθήσει αρκετά για να μεταβιβάσουν τις πιστώσεις και γι' αυτό η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει άλλα μέτρα, πέραν του σχεδίου δημιουργίας «τράπεζας επισφαλειών», για να αποφύγει μία σοβαρή πιστωτική κρίση, προειδοποιούν Γερμανοί πολιτικοί.
Στο μεταξύ, από το ίδιο φόρουμ, Γαλλία και Ρωσία ζήτησαν να γίνουν πιο ενδελεχείς συζητήσεις για τα παγκόσμια αποθεματικά νομίσματα, επισημαίνοντας ότι το υπάρχον σύστημα, στο οποίο δεσπόζει το αμερικανικό δολάριο, είναι απαρχαιωμένο.
Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, και ο διοικητής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας, Κριστιάν Νουαγιέ, ζητούν καλύτερο συντονισμό στη διεθνή αγορά συναλλάγματος, αλλά και μεγαλύτερη σταθερότητα ανάμεσα στα μεγάλα νομίσματα του πλανήτη, προκειμένου να αποφευχθεί επιστροφή στον προστατευτισμό.
«Θα πρέπει να επιδιώξουμε καλύτερο συντονισμό στις πολιτικές ξένου συναλλάγματος, διαδικασία που από μόνη της θα εγείρει μεσοπρόθεσμα ερωτήματα σχετικά με την ισορροπία και το ρόλο των νομισμάτων σε έναν κόσμο που έχει αλλάξει τόσο λόγω της κρίσης όσο και της αυξανόμενης ισχύος των αναδυόμενων αγορών», ανέφερε ο Λαγκάρντ.
Τα σχόλια της Λαγκάρντ ενδεχομένως να σηματοδοτούν ότι η Γαλλία αποδέχεται το γεγονός ότι οι αναδυόμενες χώρες έχουν το δικαίωμα ισχυρότερου λόγου στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η παγκόσμια οικονομία. Η Λαγκάρντ προέτρεψε επίσης να υπάρξει καλύτερος συντονισμός και μεταξύ καταναλωτριών και παραγωγών χωρών, προκειμένου να αποφευχθεί η αστάθεια στις τιμές εμπορευμάτων.
Αρκετές αναδυόμενες χώρες έχουν ανακοινώσει ότι θέλουν να επανεξεταστεί ο ρόλος του δολαρίου, ζητώντας ένα περισσότερο διαφοροποιημένο διεθνές νομισματικό σύστημα.
«Το σύστημα του δολαρίου ή το σύστημα που βασίζεται στο δολάριο και στο ευρώ [EUR=X] έχουν δείξει ότι έχουν μειονεκτήματα. Είμαι όμως ρεαλιστής και γνωρίζω ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εναλλακτική λύση απέναντι στο δολάριο ή στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Θεωρεί ωστόσο ότι θα πρέπει να υπάρξουν περισσότερα αποθεματικά νομίσματα και προέτρεψε να εξεταστεί η δημιουργία τοπικών αποθεματικών νομισμάτων.
Ρωσία και Κίνα δέχθηκαν πρόσφατα την υποστήριξη της Ινδίας, όταν σύμβουλος του Ινδού πρωθυπουργού ανέφερε ότι η χώρα θα πρέπει να διαφοροποιήσει τα αποθέματά της σε ξένο συνάλλαγμα αξίας 264,6 δισ. δολαρίων και, κατά συνέπεια, να κρατήσει λιγότερα δολάρια. Η Κίνα δεν σχεδιάζει να προωθήσει την πρότασή της για ένα νέο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, που θα αντικαταστήσει το δολάριο στη σύνοδο του G8, όμως είναι πρόθυμη να το συζητήσει, όπως ανέφερε κορυφαίος διπλωμάτης από το Πεκίνο.
Ωστόσο, ευρωπαϊκή πηγή από το G8, που συμμετέχει στις προετοιμασίες της συνόδου, ανέφερε ότι το τελικό ανακοινωθέν του G8 είναι απίθανο να αναφέρεται με σαφήνεια στο καθεστώς του δολαρίου ως κορυφαίου παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.
«Το θέμα αναμένεται να αναφερθεί και να συζητηθεί στη σύνοδο. Ομως οι συζητήσεις δεν έχουν φθάσει σε σημείο που να συμπεριληφθούν γραπτώς στο ανακοινωθέν», διευκρίνισε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι ίσως να υπάρξει κάποια αόριστη ή αμφιλεγόμενη λεκτική στο ανακοινωθέν για το γενικό θέμα των αποθεματικών νομισμάτων και ειδικών τραβηκτικών δικαιωμάτων. Πιο σαφής αναφορά μπορεί να γίνει στη σύνοδο του G20 στις ΗΠΑ, το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την πηγή.
Η κα Μέρκελ
Την ίδια ώρα, από το Βερολίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, διαμήνυσε ότι θα προωθήσει το θέμα της σταθεροποίησης των δημοσιονομικών στη σύνοδο του G8, σύμφωνα με δημοσίευμα γερμανικού Τύπου, ενώ και ο Ζαν-Πιέρ Ζουγιέ, επικεφαλής των γαλλικών ρυθμιστικών χρηματοοικονομικών αρχών, ανέφερε ότι θα ζητήσει από τις κυβερνήσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού να φανούν περισσότερο φιλόδοξες στη μεταρρύθμιση του εποπτικού συστήματος των χρηματοοικονομικών αγορών.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/07/06/1686057.htm
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου