Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

20091111 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει την ...

Επισήμως σε επιτήρηση

Την υπαγωγή της Ελλάδας σε αυστηρότερο καθεστώς επιτήρησης ανακοινώνουν την Τετάρτη οι Βρυξέλλες, κλιμακώνοντας τις πιέσεις τους για δημοσιονομική προσαρμογή22:12
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Την υπαγωγή της Ελλάδας σε αυστηρότερο καθεστώς επιτήρησης ανακοινώνουν την Τετάρτη οι Βρυξέλλες, κλιμακώνοντας τις πιέσεις τους για δημοσιονομική προσαρμογή. 

Την ίδια ημέρα ξεκινά στη Βουλή η προκαταρκτική συζήτηση επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού, στον απόηχο των δεσμεύσεων του Γ.Παπακωνσταντίνου στις Βρυξέλλες για μείωση του ελλείμματος, διαρθρωτικές αλλαγές και αξιόπιστα στοιχεία.



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει την απόφασή της για υπαγωγή της Ελλάδας στα όσα προβλέπει το άρθρο 104, παράγραφος 8, της Συνθήκης του Μάαστριχ για τις χώρες με υπερβολικά ελλείμματα, που αποτελεί τον προθάλαμο για την υπαγωγή της στο ακόμη αυστηρότερο καθεστώς της παραγράφου 9.

Επισήμως σε επιτήρηση

Στο άρθρο 104, παράγραφος 8, της Συνθήκης, αναφέρεται ότι αν το Συμβούλιο διαπιστώσει ότι δεν υπήρξε αποτελεσματική δράση για την εφαρμογή των συστάσεων μείωσης του ελλείμματος, εντός καθορισμένου χρονικού διαστήματος, τότε μπορεί να τις ανακοινώσει δημοσίως.

Μετά, (παράγραφος 9) το Συμβούλιο μπορεί να καλέσει ένα κράτος-μέλος να λάβει εντός συγκεκριμένης προθεσμίας τα μέτρα που κρίνει αναγκαία για τη μείωση του ελλείμματος, τα οποία ουσιαστικά θα τα καθορίζει η Κομισιόν.

Στο 14σέλιδο, συνοδευτικό της απόφασης της Επιτροπής κείμενο, που αφορά την Ελλάδα, αναφέρονται αναλυτικά οι λόγοι για τους οποίους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οδηγείται στην απόφαση υπαγωγής στο άρθρο 104, παράγραφος 8. 

Συγκεκριμένα υπογραμμίζεται ότι το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα θα υπερβεί το 12% το 2009 και το δημόσιο χρέος αναμένεται να φτάσει το 102,6% το 2009. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η επιδείνωση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τα κρατικά έσοδα αποδεικνύονται για το 2009 κατά 3,5% μικρότερα, ενώ οι δαπάνες κατά 2,5% μεγαλύτερες. 

Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι αυτό οφείλεται στην αδυναμία των μηχανισμών είσπραξης των φόρων στην Ελλάδα αλλά και στο γεγονός ότι δεν δίνονται στους πολίτες κίνητρα για να είναι φορολογικά συνεπείς. Επισημαίνεται ακόμα ότι οι αυξήσεις το 2008 και το 2009 ήταν μεγαλύτερες από τον πληθωρισμό και ότι αυτό δημιουργεί προβλήματα στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Μετά το συμβούλιο Ecofin, ο αρμόδιος επίτροπος Χοακίν Αλμούνια εμφανίστηκε ιδιαίτερα αυστηρός, τονίζοντας πως δεν υπήρξε αποτελεσματική δράση τους τελευταίους έξι μήνες για την εφαρμογή των συστάσεων που είχε απευθύνει την Άνοιξη το Συμβούλιο υπουργών οικονομίας προς την Ελλάδα.

Ο ίδιος έδωσε άλλωστε το χρονοδιάγραμμα του επόμενου «ραντεβού», λέγοντας ότι η Επιτροπή σε διάστημα 2-3 μηνών θα επανέλθει με νέες προτάσεις για τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν στην προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας.

Από την πλευρά του, ο Γ.Παπακωνσταντίνου, ζήτησε από το Συμβούλιο να αντιμετωπίσει την Ελλάδα με πνεύμα ρεαλισμού και όχι εκδικητικότητας και δεσμεύθηκε ότι ως τις αρχές του 2010, οπότε θα έχει υποβληθεί και το Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας θα έχουν επαρκή δείγματα γραφής από τη νέα ελληνική κυβέρνηση τα οποία θα επιβεβαιώνουν τη διάθεσή της να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα μείζονα προβλήματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου