Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

«Στρατηγικής σημασίας η συνεργασία με Κίνα»


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΤΑΣΟ ΠΑΠΠΑ

«Ούτε μπορεί να γίνει νομικά ούτε θέλουμε την κατάργηση της συμφωνίας με την Cosco, γιατί η συνεργασία με την Κίνα είναι στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα».
ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ*Η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, ξεκαθαρίζει ότι «η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση». Επισημαίνει, ωστόσο, πως περιθώρια για άλλη αναβολή στην εγκατάσταση των Κινέζων στον Πειραιά «δεν υπάρχουν».
* Οι εργαζόμενοι στο λιμάνι επιμένουν. Προεκλογικώς είχατε καλλιεργήσει προσδοκίες ακόμη και για κατάργηση της συμφωνίας με την Cosco. Δικαιολογημένα, λοιπόν, σήμερα αισθάνονται προδομένοι.
- Προεκλογικά, είχαμε εκφράσει την αντίθεσή μας σε πολλούς όρους της σύμβασης και είχαμε δεσμευθεί ότι θα εξαντλούσαμε μέσα από τον διάλογο όλες τις νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται από το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο για να βελτιωθούν οι όροι που προβλέπονται για τον ΟΛΠ, την οικονομία και τους εργαζόμενους. Αυτό και πετύχαμε από την πρώτη κιόλας εβδομάδα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας με συναίνεση όλων των μερών. Στον διάλογο θα τεθούν όλα τα ζητήματα και οι όποιες αποφάσεις θα ισχύσουν αναδρομικά από 1 Οκτωβρίου 2009.
* Η αριστερά πάντως προτείνει κατάργηση της συμφωνίας...
- Αυτό δεν είναι εφικτό και το ξέρουν τα κόμματα της αριστεράς.
* Λόγω κόστους;
- Η κατάργηση της συμφωνίας δεν μπορεί να γίνει νομικά και, επιπλέον, θα έδινε ένα κακό σήμα στις διεθνείς αγορές για την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης και τη συνέχεια του ελληνικού κράτους. Η συνεργασία με την Κίνα είναι στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα.
* Οι εργαζόμενοι αισθάνονται ανασφάλεια για το μέλλον.
- Δεν πρέπει ν' ανησυχούν γιατί ακόμη και μέσα στη σύμβαση οι σχέσεις των συγκεκριμένων εργαζομένων είναι δεδομένες.
* Τους θεωρείτε «εργατική αριστοκρατία»;
- Εγώ δεν βάζω ποτέ τέτοιες ταμπέλες σε εργαζόμενους.
* Περίπτωση πολιτικής επιστράτευσης υπάρχει;
- Οχι.
* Συζητάτε το ενδεχόμενο αναβολής για δύο μήνες της εγκατάστασης της Cosco;
- Η παράταση της τιμολόγησης των υπηρεσιών από τον ΟΛΠ για 15 ημέρες ήταν κομμάτι της συμφωνίας όλων των εταίρων στις 17 Οκτωβρίου, προκειμένου να λήξει η απεργία και να επανέλθει η εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού. Η συμφωνία αυτή δυστυχώς έσπασε με ευθύνη των εργαζομένων. Σήμερα δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα παράταση.
* Την κριτική που διατυπώνεται, ότι είχατε αντιφατική στάση απέναντι στο πρόβλημα της απεργίας, πώς τη σχολιάζετε;
- Δεν υπήρξε καμία αντιφατική στάση. Κάλεσα αμέσως τους εργαζόμενους και είχαμε έναν ουσιαστικό διάλογο. Λίγες μέρες μετά, σε νέα συνάντηση, ανέπτυξα το πλαίσιο του διαλόγου, χωρίς φυσικά να μπορώ να προεξοφλήσω την έκβαση των συζητήσεων. Η άμεση έναρξη του διαλόγου μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ για κομβικά ζητήματα της σύμβασης, η συνέχιση της τιμολόγησης από τον ΟΛΠ Α.Ε. μέχρι τις 2 Νοεμβρίου και η τοποθέτηση νέου διευθύνοντος συμβούλου στην ΟΛΠ Α.Ε. αποτέλεσαν το πλαίσιο των δεσμεύσεων που η κυβέρνηση ανέλαβε και οι εργαζόμενοι είχαν αποδεχθεί.
* Λέγεται ότι σας «φόρεσαν καπέλο» τον Γ. Ανωμερίτη...
- Ο Γ. Ανωμερίτης ήταν δική μου επιλογή και δέχθηκε ύστερα από μεγάλη πίεση, και δική μου, και του πρωθυπουργού.
* Είχατε υποσχεθεί ότι δεν θα πάτε σε έκτακτες εισφορές και όμως βάλατε. Γιατί;
- Η έκτακτη στήριξη του εισοδήματος 2,5 εκατομμυρίων συμπολιτών μας που πλήττονται από την κρίση αποτελεί άλλο ένα δείγμα της αξιοπιστίας της κυβέρνησης στην υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων. Η χρηματοδότησή της από την επιβολή έκτακτης εισφοράς σε 300 μεγάλες επιχειρήσεις και τράπεζες όχι μόνο αποτελεί δίκαιο μέτρο αναδιανομής, αλλά είχε ανακοινωθεί και στη Βουλή όταν είχαμε καταθέσει, ως αντιπολίτευση, αντίστοιχο σχέδιο νόμου.
* Σας εξέπληξε το γεγονός ότι ο ΣΕΒ είπε «ναι» στην έκτακτη εισφορά, ενώ είχε καταγγείλει την κυβέρνηση της Ν.Δ. όταν είχε κάνει κάτι ανάλογο;
- Ο ΣΕΒ, όπως και όλες οι παραγωγικές τάξεις, αντιλαμβάνεται ότι η στήριξη του εισοδήματος εισοδηματικά ασθενέστερων και κοινωνικά ευάλωτων ομάδων δεν είναι μόνο μέτρο κοινωνικής αλληλεγγύης αλλά και ουσιαστικό μέτρο τόνωσης της αγοράς. Γι' αυτό και θέλουν να συνεισφέρουν στην κοινή προσπάθεια. Γνωρίζουν ότι η έξοδος από την κρίση επιβάλλει ανατροπή της ολέθριας οικονομικής πολιτικής της Ν.Δ.
* Θέλετε να ενισχύσετε τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Πλήττετε όμως τα μεσαία, που αποτελούν τη σπονδυλική στήλη της κοινωνίας...
- Το αντίθετο, μάλιστα. Τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει και υλοποιούμε στηρίζουν τα μεσαία στρώματα. Η γενναία χρηματοδότηση της παιδείας και της υγείας, η νέα φορολογική πολιτική, το πάγωμα των τιμών των ΔΕΚΟ για έναν χρόνο, η δυνατότητα ρύθμισης χρεών για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η στήριξη της εργασίας, η τόνωση των επενδύσεων αποτελούν σημαντικά μέτρα που σηματοδοτούν τις επιλογές της κυβέρνησης προς όφελος της μέσης οικογένειας.
* Προεκλογικώς είχατε δεσμευθεί ότι θα κάνετε ό,τι μπορείτε για να εξασφαλίσετε την ουσιαστική συμμετοχή του Δημοσίου στον ΟΤΕ και στην Ολυμπιακή. Φαίνεται ότι υπαναχωρείτε...
- Η θέση του Πολιτικού Συμβουλίου για τον ΟΤΕ έλεγε ότι θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια για την επαναφορά του δημόσιου ελέγχου. Υπάρχει αρμόδιος υπουργός και εγώ δεν θέλω να μπω στο θέμα.

1 σχόλιο:

  1. Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει κάνει πίσω, μέχρι στιγμής, πέραν του ΟΛΠ στην ΟΑ και τον ΟΤΕ.
    ΣΓΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή