Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Κινητικότητα σε όλα τα μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής


Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2009 07:00



Εντονη κινητικότητα σημειώνεται σε όλα τα μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής και ειδικότερα στις σχέσεις της Αθήνας τόσο με την Άγκυρα όσο και με τα Σκόπια. Ως συνέχεια της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν έτεινε στον κ. Παπανδρέου χείρα φιλίας και απηύθυνε πρόσκληση σε διάλογο «για όλα τα υφιστάμενα προβλήματα».
Ο Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε πρόσκληση σε διάλογο «για όλα τα υφιστάμενα προβλήματα».
Απ΄την πλευρά τους, τα Σκόπια έσπευσαν, μετά τη συνάντηση Παπανδρέου - Γκρούεφσκι, να καλέσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κ. Παπούλια να επισκεφθεί την ΠΓΔΜ.
Ειδικότερα, αμέσως μετά τη συνομιλία που είχαν χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, και ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος δήλωσε την ετοιμότητα της κυβέρνησής του να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία, ο Μάθιου Νίμιτς πρότεινε, με ανακοίνωσή του, νέα συνάντηση με τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που ξεκινά στις 16 Νοεμβρίου.
Στην ανακοίνωσή του, ο μεσολαβητής επισημαίνει ότι ο γενικός γραμματέας τού ανέφερε ότι είναι ενθαρρυντικό γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός του είπε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη» και «θα υποστηρίξει πλήρως» το «συνεχή διευκολυντικό ρόλο» του κ. Νίμιτς.
Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρει στην επιστολή του προς τον κ. Παπανδρέου ότι «η τουρκική κυβέρνηση διαθέτει την απαιτούμενη βούληση για ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας σε όλους τους τομείς και είναι έτοιμη να εξετάσει όλα τα υφιστάμενα προβλήματα».
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, ο Ταγίπ Ερντογάν «διατυπώνει σειρά προτάσεων για τη δημιουργία δυνατοτήτων συνεργασίας» και υπογραμμίζει ότι «η γραμμή ``μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες``, είναι από τις προτεραιότητες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής».
Εκφράζει, επίσης, την ελπίδα ότι με τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, μπορεί να δοθεί νέα ώθηση στη διμερή συνεργασία και το διάλογο που υπάρχει εδώ και δέκα χρόνια και δηλώνει την ικανοποίησή του για το γεγονός της επίσκεψης που πραγματοποίησε ο Γ. Παπανδρέου στην Τουρκία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή -που είναι γραμμένη σε «αρκετά προσωπικό τόνο και με «εποικοδομητικό πνεύμα» και παραπέμπει στις ημέρες της συνεργασίας Παπανδρέου - Τζεμ, το 1999- θα δοθεί απάντηση τις επόμενες ημέρες.
Ωστόσο, ο Γ. Παπανδρέου ενδέχεται να δώσει μια «πρόγευση» των προθέσεών του κατά τη συνάντηση που θα έχει, σήμερα το μεσημέρι, με τον υπουργό Επικρατείας της Τουρκίας και κύριο διαπραγματευτή με την Ε.Ε., Ε. Μπαγκίς, στον οποίον αμέσως μετά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, θα παραθέσει γεύμα εργασίας.

3 σχόλια:

  1. Μια και κάνουμε τόσες και τόσες δαπάνες προτείνω να βάλουμε ρεφενέ να αγοραστεί μια τάβλα, ένας πάγκος, για να βάλει η κυβέρνηση την πραμάτεια μας, που είναι για πούλημα και να τη ξεπουλήσει μπιρ παρά.
    ΣΓΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι γνωστή η Τουρκική πολιτική του ...χαϊδέματος προκειμένου να επιτύχει συγκεκριμένους στόχους της και μετά να επανέλθει στα ίδια και χειρότερα.
    Το θέμα απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς και όχι υποχωρήσεις.
    Για την πρόσκληση των Σκοπίων, στο άρθρο ΔΕΝ αναφέρεται το κείμενο της προσκλήσες/προκλήσεως που λέει ότι προσκαλούν τον Πρόεδρο να επισκεφθεί τη Δημοκρατία της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ !!!!!!
    Κ.Σ.Β

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Τουρκια δεν αλλάζει πολιτική εναντι της Ελλάδος. Τέοιες επιστολές εχουν σταλεί πολάκις προς την Ελλάδα, αλλά οι δικοί μας ακόμα να το καταλάβουν η δεν θέλουν να το καταλάβουν. Η εποχή του Ζειμπέκικου καλά κρατεί. Κατα συνέπεια μένει να δούμε στην πράξη πόσο θα κρατήσει αυτή η κινητικότητα και προς ποία κατεύθυνση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή