Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Προσέγγιση από την Άγκυρα



Επιστολή «φιλίας» Ερντογάν στον Παπανδρέου και δέσμη προτάσεων για αναζήτηση «νέων δυνατοτήτων συνεργασίας» και λύσης στα διμερή θέματα, ενώ πλησιάζει η ώρα αξιολόγησης της τουρκικής υποψηφιότητας στην ΕΕ
14:30

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα


Η τουρκική διπλωματία, ενώ πλησιάζει η στιγμή που η υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ θα αξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση, κάνει μία επιδεικτική κίνηση καλής θέλησης προς την Ελλάδα, την ώρα που οι προκλήσεις στο Αιγαίο είναι συνεχείς, ο διάλογος για τη λύση του Κυπριακού βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και -φυσικά- το casus belli για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια παραμένει.




Ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τον Γ.Παπανδρέου και την Ελλάδα σε επαφές προκειμένου με αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση οι δύο χώρες να βρουν λύσεις σε όλα τα θέματα που αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαφωνίες, ήδη από την περασμένη Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Αναντολού.

Προσέγγιση από την Αγκυρα
Με επιστολή που έστειλε ο τούρκος πρωθυπουργός στον Γ.Παπανδρέου ενημερώνει ότι η τουρκική κυβέρνηση «διαθέτει την απαιτούμενη βούληση για ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας σε όλους τους τομείς και είναι έτοιμη να εξετάσει όλα τα υφιστάμενα προβλήματα».
Μάλιστα, η ίδια πηγή θέλει στην επιστολή να περιλαμβάνεται «σειρά προτάσεων για τη δημιουργία δυνατοτήτων συνεργασίας», στην κατεύθυνση «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες», που είναι πλέον «από τις προτεραιότητες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής».
Ο κ.Ερντογάν φέρεται να τονίζει ότι ο δεκαετής διάλογος μεταξύ των δύο χωρών και η αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα μπορούν να δώσουν «νέα ώθηση στη διμερή συνεργασία», ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Γ. Παπανδρέου στην Τουρκία αμέσως μετά την εκλογή του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου