Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Κυπριακό: Κριτική Ταλάτ για την «ανεξαρτησία»


Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2009 07:00



«Ηταν λάθος η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου το 1983», σύμφωνα με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, «πρόεδρο» της αυτοαποκαλούμενης «ΤΔΒΚ», ο οποίος δηλώνει πως είχε αντιταχθεί τότε στην απόφαση περί έγκρισης της «ανεξαρτησίας».
Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Ολα αυτά στο βιβλίο του δημοσιογράφου Ερντάλ Γκιουβέν, με τίτλο «Η Κύπρος του Ταλάτ» που κυκλοφόρησε στην Τουρκία και είναι ουσιαστικά μια μεγάλη συνέντευξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη.
«Δεν υπήρχε πιο λανθασμένη απόφαση από την ίδρυση της ΤΔΒΚ», αναφέρει ο Ταλάτ». Ήταν δεδομένο ότι στη διεθνή συγκυρία της εποχής, αυτό θα στρεφόταν εναντίον μας. Διότι υπήρχε το Τουρκοκυπριακό Ομόσπονδο Κράτος.
Η τουρκική πλευρά, κινούμενη με εθνικιστική έξαρση, είχε λάβει απόφαση με την οποία έκανε ζημιά στον εαυτό της. Αφενός περιήλθε σε δύσκολη θέση ο τουρκοκυπριακός λαός και αφετέρου η Τουρκία αντιμετώπισε πολύ βαριές πιέσεις διεθνώς. Ήταν μία αλόγιστη κίνηση».
Κάνοντας έναν παραλληλισμό μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ο Ταλάτ είπε ότι «αυτό που έκανε το Κόσοβο σε τρία χρόνια, εμείς δεν το καταφέραμε σε τριάντα. Διότι υπολογίσαμε ότι θα το καταφέρουμε προκαλώντας τον κόσμο».
Συνάντηση Ντάουνερ - Χριστόφια
Γόρδιος δεσμός και το περιουσιακό
Ως ένα από τα πιο δύσκολα και περίπλοκα ζητήματα του Κυπριακού χαρακτήρισε το κεφάλαιο για το περιουσιακό ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αλεξάντερ Ντάουνερ, μετά τη χθεσινή συνάντηση του με τον Πρόεδρο Χριστόφια.
Σε ερώτηση, εάν τα Ηνωμένα Έθνη υποβάλλουν τις δικές τους προτάσεις, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ απάντησε αρνητικά, λέγοντας ωστόσο πως υπάρχουν εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Οργανισμού που συζητούν μαζί του και καταθέτουν τις ιδέες τους για τα διάφορα κεφάλαια. Σημείωσε επίσης ότι ο Διεθνής Οργανισμός δεν έχει θέση για το περιουσιακό, το εδαφικό, ή οποιοδήποτε άλλο κεφάλαιο.
Ο Χριστόφιας ζητεί κίνηση της Τουρκίας υπέρ της λύσης
Κίνηση της Τουρκίας υπέρ της λύσης ζητεί ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χθες στην τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν», και υπογραμμίζει πως δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο, σε σχέση με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας στην αναμενόμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Αναφερόμενος στα περί χρονοδιαγράμματος και διορίας που αναφέρονται σχετικά με τη λύση, ο κ. Χριστόφιας τονίζει ότι τα θεωρεί «εκβιασμό προς το πρόσωπό του και την Κυπριακή Δημοκρατία».
«Όσο βλέπω τις μεταξύ μας διαφορές και διαφωνίες, δηλώνω ότι δεν είναι δυνατόν να βρεθεί λύση μέχρι το Δεκέμβριο. Ακόμη και να συνεχίσουμε με την υφιστάμενη ταχύτητα, είναι δύσκολο να καταλήξουμε σε μία λύση πριν από τον Απρίλιο», συμπληρώνει.
Ως προς τη στάση της Λευκωσίας στις Βρυξέλλες, ο Κύπριος πρόεδρος, ο οποίος χαρακτηρίζει τον Ταγίπ Ερντογάν «μοντέρνο και κοινωνικό πολιτικό», λέει ότι «όλοι θέλουν η Κύπρος να κρατήσει στάση λογικής, για να μην τιμωρηθεί η Τουρκία», αλλά ότι δεν μπορεί να αποκλείσει κανένα ενδεχόμενο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

1 σχόλιο:

  1. Ας κλάψουμε λοιπόν κι εμεις οπως ο Ταλατ εκεινο το βραδυ......
    Τελικα οι Τουρκοι μας δουλευουν κι απο πανω..
    Δ.Αλευρομαγειρος
    [βαζω στοιχημα οτι οι διαφοροι Αννανιστες θα κανουν σημαια το βιβλιο Ταλατ..]

    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/11/blog-post_2099.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή