Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Χτίζει συμμαχίες στην ΕΕ



Στο κλαμπ της πλειοψηφίας για την επιλογή του προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών επιδιώκει να μπει η Ελλάδα. Στόχος η εξασφάλιση «ανταλλαγμάτων» για οικονομία και σχέσεις με Τουρκία, Σκόπια«E» 30/10

Νέο σύστημα συμμαχιών σε πρόσωπα και πολιτικές επιδιώκει να δημιουργήσει στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο Γ. Παπανδρέου. Στην πρώτη του συμμετοχή σε σύνοδο κορυφής με τη νέα του ιδιότητα ο Ελληνας πρωθυπουργός επιδίωξε να μπει στο κλαμπ της πλειοψηφίας για την επιλογή του προέδρου του συμβουλίου και του υπουργού Εξωτερικών της Ενωσης, με βάση τη Συνθήκη της Λισαβόνας.


Αυστηρό μήνυμα στα Σκόπια έστειλε από τις Βρυξέλλες ο Γ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση έναρξης διαπραγματεύσεων με την ΕΕ χωρίς επίλυση του ονόματος
Με αυτό τον τρόπο ελπίζει να ελαχιστοποιήσει τις πιέσεις σε θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, δηλαδή την οικονομία και τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία και τα Σκόπια.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Γ. Παπανδρέου θα στηρίξει για τους νέους θεσμικούς ρόλους το δίδυμο «Γιούνκερ- Μίλιμπαντ» εξασφαλίζοντας δύο «ανταλλάγματα»: πρώτον, την ανοχή των εταίρων μας στο θέμα της περιόδου χάριτος για την προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας στα δεδομένα του συμφώνου σταθερότητας και, δεύτερον, να μη δεχθούμε πιέσεις στα θέματα των ευρωτουρκικών σχέσεων και της ονομασίας των Σκοπίων.
Το κλίμα στις Βρυξέλλες οδηγεί στο συμπέρασμα πως οι ισχυροί της Ενωσης και η Κομισιόν είναι διατεθειμένοι να δώσουν την παράταση των τριών ετών που ζητάμε, αρκεί η ελληνική κυβέρνηση να τους παρουσιάσει μόνιμα μέτρα που θα ανατρέπουν οριστικά τις παθογένειες της οικονομίας μας.
Αλλιώς, ο κίνδυνος να βρεθούμε στο τελευταίο σκαλοπάτι του συμφώνου σταθερότητας με καταστροφικές επιπτώσεις στα επιτόκια δανεισμού θα φανεί και πάλι απειλητικός στον ορίζοντα.

Οδηγίες
Για τον λόγο αυτό, ο Γ. Παπακωνσταντίνου έχει λάβει οδηγίες από τον Γ. Παπανδρέου να επιχειρήσει δύο πράγματα: πρώτον, να μηδενίσει τα κοντέρ, αποσαφηνίζοντας τις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης, και, δεύτερον, να κάνει μια νέα αρχή παρουσιάζοντας ένα αξιόπιστο σχέδιο εσόδων και εξόδων.

Σε ό,τι αφορά στα θέματα της Τουρκίας και των Σκοπίων, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι δεν αναμένονται ιδιαίτερες πιέσεις τον Δεκέμβριο, καθώς στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι ελάχιστοι όσοι βιάζονται να κάνουν τα επόμενα βήματα στο μέτωπο της διεύρυνσης.

Στο Λονδίνο
Στο πλαίσιο της νέας ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, ο Γ. Παπανδρέου θα περάσει σήμερα την πόρτα της Ντάουνιγκ Στριτ, προκειμένου να συναντηθεί με τον Γκ. Μπράουν και τον Ντ. Μίλιμπαντ. Η υποστήριξη των ελληνικών θέσεων στα ευρωτουρκικά και το σκοπιανό από τους Βρετανούς κρίνεται κρίσιμη και για αυτό η ελληνική κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στη συγκεκριμένη επίσκεψη. Στην ατζέντα των επαφών δεν αποκλείεται να βρεθεί και το θέμα της τρομοκρατίας, μετά την έξαρση του φαινομένου στη χώρα μας.

Οπως είθισται, ο Γ. Παπανδρέου θα θέσει και το θέμα των μαρμάρων του Παρθενώνα καλώντας τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της Γηραιάς Αλβιώνας να επισκεφθούν τη χώρα μας και το νέο μουσείο της Ακρόπολης.
Στις 9 Νοεμβρίου ο Γ. Παπανδρέου θα ταξιδέψει στο Βερολίνο, προκειμένου να συμμετάσχει στους εορτασμούς των 20 ετών από την πτώση του τείχους.
Με την ευκαιρία θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ και την ηγεσία των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών. Στις 15 του ίδιου μήνα ενδέχεται να μπει εμβόλιμα και νέα σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την επιλογή του προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών με βάση τη συνθήκη της Λισαβόνας.
Η υποψηφιότητα του Τ. Μπλερ για την προεδρία του ευρωπαϊκού συμβουλίου φαίνεται να έχει οριστικά χάσει το προβάδισμα, καθώς ο τέως Βρετανός πρωθυπουργός προέρχεται από χώρα που δεν συμμετέχει στην ΟΝΕ και τη Σένγκεν.

Κοινό σχέδιο για την πράσινη ανάπτυξη
«Αξονας» Μπράουν - Παπανδρέου

Τη σύνδεση της οικονομικής κρίσης με την κλιματική αλλαγή σε ένα κοινό σχέδιο εξόδου από την κρίση με στόχο την πράσινη οικονομία πρότεινε στο συμβούλιο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο Γ. Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία (φόρος επί των συναλλαγών, πράσινα ομόλογα, χρηματοδότηση από διεθνή ταμεία και φόρος στις εκπομπές CO2), κερδίζοντας την υποστήριξη του Βρετανού πρωθυπουργού, Γκ. Μπράουν, και του Αυστριακού καγκελαρίου, Β. Φάιμαν. Το συμβούλιο αποδέχτηκε την πρόταση και εξουσιοδότησε την επιτροπή να εξετάσει όλες τις καινοτόμες χρηματοδοτήσεις. Με τον Βρετανό πρωθυπουργό η συμφωνία επεκτάθηκε και στην πρόταση του Γ. Παπανδρέου για νέα πολιτική ανάπτυξης, με έμφαση τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ακόμη πως η Ελλάδα θα είναι μπροστάρης στην ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας στην Ενωση. Εστειλε, όμως, ένα αυστηρό μήνυμα, αρχικά προς τα Σκόπια. Είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση έναρξης διαπραγματεύσεων χωρίς επίλυση του ονόματος. Παρότι η Ελλάδα μένει στη διαδικασία του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός έδειξε την προτίμησή του στις απευθείας επαφές «όπου οι θέσεις λέγονται ντόμπρα και ανοιχτά», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, περιορίστηκε να αναφερθεί στο θέμα της λαθρομετανάστευσης. «Το συμβούλιο εξέφρασε την ικανοποίηση για τις προθέσεις, αλλά χρειάζονται και έργα»!
Ο Γ. Παπανδρέου αρνήθηκε να ανοίξει τα χαρτιά του για τα πρόσωπα που θα στηρίξει η Ελλάδα για τις θέσεις του προέδρου του συμβουλίου και του υπουργού Εξωτερικών της Ενωσης, αποκάλυψε όμως ότι βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την επιτροπή για το πρόσωπο και το χαρτοφυλάκιο του Ελληνα επιτρόπου.
Για την οικονομία τόνισε ότι έβαλε ο ίδιος το θέμα στις διμερείς επαφές που είχε στο περιθώριο της Συνόδου. «Είχα την ευκαιρία να επιβεβαιώσω τη βούληση της χώρας μας να νοικοκυρέψει τα οικονομικά της, να στέλνει αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία στις Βρυξέλλες, να κάνει σοβαρές τομές στην κατάρτιση του προϋπολογισμού και μεγάλες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα», είπε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής. Σημείωσε ακόμη ότι προειδοποίησε τους εταίρους μας να μη βιαστούν να σημάνουν το τέλος της κρίσης, γιατί οι οικονομίες έχουν ακόμη ανάγκη από τονωτικές ενέσεις.
Εκανε τέλος και μία δήλωση για την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Παρασκευής: «Η ελληνική κοινωνία είναι ενωμένη απέναντι στην τυφλή δολοφονική βία που σημαδεύει νέους εργαζομένους και περαστικούς πολίτες. Ολοι μαζί μπορούμε να δώσουμε τέλος στον κύκλο του αίματος».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου