Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Δίαυλος επικοινωνίας με Τουρκία αλλά με «καλή προετοιμασία»



Τι ανέφερε, χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2009 07:00


Εντός των ημερών αναμένεται η απάντηση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, στην επιστολή Ερντογάν, στην οποία τονίζεται η ετοιμότητα της Τουρκίας για διάλογο, ενώ προτείνεται συνεργασία υψηλού επιπέδου, με τη συμμετοχή των δύο πρωθυπουργών και των αρμόδιων κατά περίπτωση υπουργών.
«Η Ελλάδα, ως γνωστόν, στηρίζει τις ενταξιακές προσπάθειες της Τουρκίας, αλλά επιμένει με πολύ σαφή τρόπο στην υλοποίηση όλων των προϋποθέσεων και υποχρεώσεων, που έχει αναλάβει η Τουρκία απέναντι στην Ε.Ε.» επεσήμανε ο κ. Δρούτσας.
Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, πριν από τη συνάντησή του με τον Αυστριακό πρόεδρο, Χάιντς Φίσερ, δήλωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιήσει την ελληνική πρωτοβουλία για δίαυλο άμεσης επικοινωνίας μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών.
Τόνισε ότι χρειάζεται υπευθυνότητα από όλες τις πλευρές, γιατί όπως «όποιος βιάζεται σκοντάφτει», και ότι «χρειάζεται καλή προετοιμασία ώστε να μην σπαταλήσουμε χάριν της επικοινωνίας την ευκαιρία που ανοίγεται μπροστά μας».
«Η Ελλάδα, ως γνωστόν, στηρίζει τις ενταξιακές προσπάθειες της Τουρκίας, αλλά επιμένει με πολύ σαφή τρόπο στην υλοποίηση όλων των προϋποθέσεων και υποχρεώσεων, που έχει αναλάβει η Τουρκία απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κράτη-μέλη της», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα να ανταποκριθεί η Τουρκία σε αυτές τις υποχρεώσεις πού γρήγορα, καθώς «υπάρχει και η ημερομηνία - ορόσημο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το Δεκέμβριο, όπου η Τουρκία θα αξιολογηθεί για τα πεπραγμένα της έως τώρα».
Ο κ. Δρούτσας είχε, χθες, στην αυστριακή πρωτεύουσα, διμερείς επαφές με την αυστριακή πολιτειακή και πολιτική ηγεσία. Αντικείμενο συζήτησης ήταν η ευρωπαϊκή πορεία της των Δυτικών Βαλκανίων και η ελληνική πρόταση για το 2014, ως ημερομηνία ένταξης των χωρών αυτών, όπως επίσης η προετοιμασία της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ στην Αθήνα, στις αρχές Δεκεμβρίου.
Νωρίτερα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χανς Ντίτριχ Γκένσερ, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό, λέγοντας ότι «τα στρατεύματα κατοχής δεν έχουν θέση στην ευρωπαϊκή οικογένεια».
Εξάλλου, ο κ. Δρούτσας παρουσίασε τις βασικές θέσεις και προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας στον ΟΑΣΕ, σε Ειδική Συνεδρίαση του Μονίμου Συμβουλίου του Οργανισμού, στη Βιέννη. Είχε, επίσης, συνάντηση με το γενικό γραμματέα του ΟΑΣΕ, Μαρκ Περέν ντε Μπρισαμπό, και αργότερα επισκέφθηκε τα γραφεία της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο διεθνή Οργανισμό.
Νταβούτογλου: Πρόταση για μηχανισμό ευρείας συνεργασίας
Eναν «μηχανισμό ευρείας συνεργασίας» πρότεινε ο Ταγίπ Ερντογάν στον Γιώργο Παπανδρέου, δήλωσε χθες από τη Γαλλία ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέντ Νταβούτογλου, ο οποίος πρόσθεσε ότι «οι πρώτες αντιδράσεις από ελληνικής πλευράς ήταν θετικές και επομένως θα υπάρξει συνεργασία για την υλοποίηση».
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέντ Νταβούτογλου.
Εκφράζοντας την ικανοποίηση της τουρκικής κυβέρνησης για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος υπουργός είπε: «Η επίσκεψή του είχε επιτυχία, είχαμε δυο συναντήσεις που ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητικές. Με την Ελλάδα επιθυμούμε όχι μόνο να έχουμε μηδενικό πρόβλημα, αλλά να προχωρήσουμε στη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία και επαφή».
Την ικανοποίησή του για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων εξέφρασε και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ. «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς όταν είδαμε ότι ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε την Τουρκία. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς ακούγοντάς τον στο Συμβούλιο της Ευρώπης να επιβεβαιώνει τη θετική του αντιμετώπιση για διάφορα προβλήματα και ιδιαίτερα γι' αυτά που απασχολούν την Τουρκία και την Ελλάδα», είπε.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών Κουσνέρ-Νταβούτογλου ήταν η Ευρώπη, η Κύπρος, το Αφγανιστάν, η Μέση Ανατολή, αλλά και ο αγωγός Ναμπούκο.
Σε σχέση με τις γαλλοτουρκικές σχέσεις και τις θέσεις της Γαλλίας στο θέμα της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, ο κ.Νταβούτογλου τάχθηκε υπέρ μιας «μεγαλύτερης εμβάθυνσης των σχέσεων, προς όφελος και των δύο πλευρών», ενώ σε σχέση με το Κυπριακό αναφέρθηκε στην απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκύπριους, λέγοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι τάχθηκαν τότε «υπέρ της λογικής της ειρήνης».
Σχόλια
Τελικά θα μας κάτσουν στο τραπέζι να συζητήσουμε με βάση πολιτικούς όρους, και όχι του Διεθνούς Δικαίου, θα μας αποσπάσουν το κάτι τις τους και εμείς θα αρκεστούμε στο MEA CULPA.
ΣΓΣ

2 σχόλια:

  1. Δεν ξέρω τι θα γίνει;
    Αλλά το χαλί προς τα
    εκεί είναι στρωμένο.

    παπα-Ηλίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν από το 55 μέχρις και σήμερα μόνο φάπες τρώμε.
    Όταν το Τούρκικο κράτος συμπεριφέρεται ως Οθωμανική Αυτοκρατορία με τον ένα η τον άλλο τρόπο προς πάντας.
    Όταν η χώρα αυτή είναι σαφώς προσανατολισμένη καθαρά προς τα Ισλαμικά κράτη.
    Όταν εμείς δεν έχομε καθαρές θέσεις και με μη διατυπωμένη την ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΣΚΟΠΟ.
    Και τέλος όταν η Ελλάς δεν κατάφερε να αποκτήσει οικονομία, στράτευμα και εξωτερική πολιτική με γνώμονα τον σκοπό του Έθνους σε βάθος χρόνου, πιστεύω ότι σήμερα η θέση μας είναι οδυνηρή με αποτέλεσμα να αγόμεθα και φερόμεθα με κακές πυροσβεστικές και ασυντόνιστες αποφάσεις σε κάθε κρίση.


    Έτσι ο καθ’ ένας παρουσιάζεται ως ειδήμον με νέες ιδέες προσέγγισης της φίλης γείτονος και μόλις χάσει κάτι το διαλαλεί ως την μέγιστη διπλωματική επιτυχία.

    Τώρα λοιπόν εισηγούμεθα την είσοδο της Τουρκιάς στην ΕΕ με το απίθανο εν ισχύ CASOUS BELLI των Τούρκων προς εμάς σε περίπτωση του διανοηθούμε την επέκταση των χωρικών μας υδάτων. Τα υπόλοιπα, Κυπριακό, γκρίζες ζώνες , μουσουλμάνους Θράκης , κλπ τα αφήνω, ενώ δεν αναφέρομαι καθόλου στην αποβιομηχάνιση της Χώρας.

    Και πηγαίνει ο ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ στις συνελεύσεις της ΕΕ με ύφος και λέει θα με βάλετε στην ΕΤΑΙΡΕΙΑ όπως είμαι και όπως σας λέω εγώ και άμα οι Ελληνάρες έχουν καμία αντίρρηση θα φαν καμία φάπα μην σας νοιάζει δικό μας θέμα !!!!!!!!!

    Μπράβο.
    ΙΙΘ

    ΑπάντησηΔιαγραφή