Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

20091220 Νταβούτογλου: Εμείς δεν σταυρώνουμε


"Αντιμετωπιζόμαστε ως πολίτες 2ης κατηγορίας" αλλά "προτιμούμε να μείνουμε εδώ έστω και σταυρωμένοι" δηλώνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο CBS προκαλώντας αντιδράσεις την Τουρκία. Δείτε απόσπασμα της συνέντευξης
12:08
«Θέλω να πιστεύω ότι είναι λόγια που ειπώθηκαν εκ παραδρομής», ήταν το σχόλιο του Τούρκου ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου, για τις δηλώσεις που αποδίδονται στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, σύμφωνα με τις οποίες αισθάνεται «σταυρωμένος» στην Τουρκία.

Η δήλωση αυτή περιέχεται στη συνέντευξη προς τον ανταποκριτή του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου που προετοίμασε τον περασμένο Μάιο πρόγραμμα για το Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη και τη θεολογική σχολή της Χάλκης. Το πρόγραμμα θα μεταδοθεί το βράδυ της Κυριακής.
Απόσπασμά της έχει ήδη προδημοσιεύσει η ιστοθέση του CBS και μπορείτε να το δείτε κάνοντας κλικ εδώ.
Σε απόσπασμα της συνέντευξης  όπως μεταδίδεται στον δικτυακό του τόπο του CBS, ο κ. Βαρθολομαίος δηλώνει «Αντιμετωπιζόμαστε σα να είμαστε πολίτες 2ης κατηγορίας στην Τουρκία και δεν νιώθουμε ότι απολαύουμε τα πλήρη δικαιώματά μας ως Τούρκοι πολίτες».
Ο δημοσιογράφος τον ρωτάει μάλιστα για ποιό λόγο τότε δεν επιστρέφει στην Ελλάδα: «Γιατί αγαπάμε τη χώρα μας, γεννηθήκαμε εδώ και θα πεθάνουμε εδώ. Νιώθουμε ότι εδώ είναι  η αποστολή μας και αναρωτιέμαι γιατί οι αρχές της χώρας μας δεν σέβονται αυτή την ιστορία».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Βαρθολομαίος λέει: «Προτιμούμε να μείνουμε εδώ ακόμη και σταυρωμένοι καμιά φορά. Διότι το Ευαγγέλιο μας παραδίδει όχι μόνο να πιστεύουμε στο Χριστό αλλά και να υποφέρουμε γι΄Αυτόν».
«Θεωρώ ιδιαίτερα ατυχή την παρομοίωση με τη σταύρωση», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων. «Στην ιστορία μας και στα δικά μας έθιμα δεν υπήρξε ποτέ σταύρωση, ούτε θα υπάρξει», είπε ο κ.Νταβούτογλου και προσέθεσε ότι «Δεν μπορώ να συνδυάσω την παρομοίωση αυτή με την ώριμη προσωπικότητα του Πατριάρχη».
«Η Τουρκική Δημοκρατία είναι ένα κοσμικό, δημοκρατικό κράτος δικαίου. Η Τουρκία δεν αξιολογεί τους πολίτες της βάσει της θρησκευτικής τους ταυτότητας. Όλοι οι πολίτες είναι ίσοι», επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός απαντώντας στα όσα λέγεται ότι είπε στο αμερικανικό πρόγραμμα ο Πατριάρχης περί «δευτέρας κατηγορίες πολιτών» στην Τουρκία.
«Αν ο αξιότιμος κ. Βαρθολομαίος, έχει παράπονα, μπορεί να τα διαβιβάσει σε μας, στις αρμόδιες Αρχές». «Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε συγκρίσεις που δεν τις αξίζουμε», είπε ο Τούρκος υπουργός.
"Να τον ακούσουν με προσοχή" Τη στήριξή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη παρέσχε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών δια του εκπροσώπου του κ. Γρ. Δελαβεκούρα. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Δελαβεκούρας δήλωσε: «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος είναι ο θρησκευτικός και πνευματικός ηγέτης εκατοντάδων εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών σε όλο τον κόσμο. Είναι ένας ηγέτης που διακρίνεται για τη σοφία και τη μετριοπάθειά του, αλλά και για την αταλάντευτη υποστήριξη της τουρκικής ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όταν η απογοήτευση ενός τέτοιου ηγέτη αποτυπώνεται με τόσο ξεκάθαρο τρόπο, όσο στη συνέντευξη, αποσπάσματα της οποίας είδαμε, είναι χρέος όλων και κυρίως αυτών που φέρουν την ευθύνη για την κατάσταση που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η ελληνική μειονότητα, να τον ακούσουν με προσοχή». «Οι υποχρεώσεις της Τουρκίας», συνεχίζει ο κ. Δελαβέκουρας, «είναι γνωστές και κανένας δεν μπορεί να προσποιηθεί ότι δεν τις γνωρίζει. Τα προβλήματα, τα εμπόδια και οι ελλείψεις έχουν καταγραφεί αναλυτικά, και στις σχετικές εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ των υποχρεώσεών της έναντι της ΕΕ, πρωταρχική θεση κατέχει ο σεβασμός των θρησκευτικών ελευθεριών και των μειονοτικών δικαιωμάτων, όπως ρητά αναφέρεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ που υιοθετήσαμε πριν λίγες ημέρες». «Πέρα από αυτονόητη υποχρέωση έναντι των πολιτών της, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόοδο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας προς την ΕΕ», καταλήγει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου