Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Ποιο κράτος;

Γραμματα Aναγνωστων

Ποιο κράτος;

Κύριε διευθυντά

Τίποτα δεν μοιάζει όπως παλιά. Η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει ούτε περίοδο χάριτος ούτε περιθώρια για ερασιτεχνισμούς. Στις παρουσιάσεις των οικονομικών στοιχείων και του προϋπολογισμού του 2010, από τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών στην αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε. όπου προσπάθησε να ζητήσει περίοδο χάριτος για την τακτοποίηση των οικονομικών μας, ως νέα κυβέρνηση, οι εταίροι μας στην Ε.Ε. του είπαν κατάμουτρα ότι τα στοιχεία που δίνουμε διαχρονικά είναι πλαστά και αναξιόπιστα. Η χώρα είναι αναξιόπιστη. Δεν τους ενδιαφέρει αν η κυβέρνηση είναι νέα, η Ελλάδα ως κράτος τους ενδιαφέρει και ένα σύγχρονο ευνομούμενο δημοκρατικό κράτος έχει συνέχεια που εξασφαλίζεται με οργανωμένη δομή. Ομως, για ποιο κράτος μιλούν; Οταν η Δημόσια Διοίκηση, πανθομολογουμένως είναι εντελώς εξαρθρωμένη. Η εκάστοτε κυβέρνηση διαχειρίζεται το κράτος σαν Α.Ε. όπου διαθέτει την πλειοψηφία των μετοχών. Οι πρώτες πράξεις κάθε νέας κυβέρνησης, πριν από οτιδήποτε άλλο, είναι να αλλάξει τους κάθε μορφής γενικούς και ειδικούς γραμματείς, τους προέδρους οργανισμών, τα Δ.Σ. εταιρειών δημόσιου τομέα και πολλούς άλλους, πάνω από 50.000 άτομα, με κομματικούς της παράγοντες, κατά κανόνα άσχετους με το αντικείμενο.

Αναλογικά με τα άλλα κράτη της Ε.Ε., έχουμε τους περισσότερους δημοσίους υπαλλήλους και τη χειρότερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Τους περισσότερους δασκάλους και ανύπαρκτη δημόσια εκπαίδευση. Τους περισσότερους γιατρούς και το ΕΣΥ υπολειτουργεί. Και το σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης να υπολειτουργεί. Οι νόμοι δεν εφαρμόζονται, οι παραβάτες δεν ελέγχονται.

Καιρός είναι να σταματήσει η εκμετάλλευση του κράτους από το κόμμα που εκάστοτε σχηματίζει κυβέρνηση. Το μοντέλο οργάνωσης του κράτους που δημιουργήθηκε με τις θεσμικές αλλαγές της δεκαετίας του '80, με την κατάργηση κάθε ιεραρχικής διαβάθμισης των κρατικών λειτουργιών και κάθε εποπτείας, ελέγχου και αξιολόγησης των δημοσίων λειτουργών δοκιμάστηκε και απέτυχε. Καιρός είναι να αντικατασταθεί με ένα σύγχρονο μοντέλο λειτουργίας με επίκεντρο τα συμφέροντα της χώρας και την εξυπηρέτηση του πολίτη, ανεξαρτήτως ταμπέλας ή χρώματος. Ας φροντίσουν επιτέλους οι κυβερνώντες, με το παράδειγμα της χρηστής διοίκησης, να εμπεδώσουν την εμπιστοσύνη του λαού στους θεσμούς.

Αθανασιος Γκιοκεζας / Φιλοθέη

 http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_103_22/12/2009_384416

Σχόλιο

Είναι αυτονόητη η απόλυτη συμφωνία μου με τα προαναφερθέντα.

Πέρα τούτων στη λοιπή Ευρώπη το αστείο που κυκλοφορεί και προκαλεί τα γέλια είναι δυο λέξεις "greek statistics".

Το δε ελληνικό αστείο που διαχέεται από τα ερτζιανά είναι: 

-- Σ' αυτή τη δύσκολη εποχή πρέπει να βοηθήσουμε το κράτος.

-- Ναι. Συμφωνώ, αλλά δεν υπάρχει κράτος.

Κι' ας μην λησμονούμε τη μέχρι πρότινος ερμηνεία της λέξης Greek στο λεξικό Larouse.

ΣΓΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου