Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

20091221 Μπορούσαν καλύτερη συμφωνία

Μπορούσαν καλύτερη συμφωνία

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2009 07:00
261 λέξεις, ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΗ «Ν»
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1757244


Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η Γερμανία στο δεύτερο στάδιο των προσπαθειών για το κλίμα, υποσχέθηκε η Ανγκελα Μέρκελ.
Συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασαν οι ηγέτες κρατών που πήραν μέρος στη διάσκεψη για το κλίμα στην Κοπεγχάγη. Όλοι συμφώνησαν ότι θα μπορούσαν να πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα, ενώ δεν έλειψαν και οι εκφράσεις απογοήτευσης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, υπερασπίστηκε χθες τη συμφωνία της Κοπεγχάγης, παρατηρώντας ότι αυτοί που τηρούν μηδενιστική στάση ως προς την έκβαση της διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή, στην πραγματικότητα ενισχύουν όσους αρνούνται την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Η συμφωνία της Κοπεγχάγης είναι ένα πρώτο βήμα προς μία νέα τάξη απέναντι στο κλίμα του πλανήτη. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος στην εφημερίδα Μπιλντ αμ Ζόνταγκ. Η Ανγκελα Μέρκελ είπε ότι η Γερμανία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο δεύτερο στάδιο των προσπαθειών για την προστασία του κλίματος, όταν θα φιλοξενήσει την επόμενη συνάντηση στη Βόνη το 2010.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της επιστημονικής Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC), Ρατζέντρα Πατσάουρι, παραδέχθηκε ότι η συμφωνία της Κοπεγχάγης είναι μια αρχή, κάλεσε όμως τις χώρες του κόσμου να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό στη σύναψη μιας νομικά δεσμευτικής συνθήκης.

Σημειώνεται ότι σε ένα εξάμηνο στη Βόνη, θα διοργανωθεί συνάντηση προετοιμασίας της επόμενης διάσκεψης για το κλίμα, στο Μεξικό στα τέλη του 2010.

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της διάσκεψης εξέφρασε η Κίνα, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε πως θα απαιτηθεί περισσότερη δουλειά, εμπιστοσύνη μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσομένων χωρών προκειμένου να επιτευχθεί μία νομικά δεσμευτική συμφωνία για το κλίμα.

«Δεν είναι ίσως ό,τι είχαμε ελπίσει, αλλά αυτή η απόφαση της διάσκεψης αποτελεί ένα ουσιώδες στάδιο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου