Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009

20091224 Το Φανάρι για τον όρο περί σταύρωσης

Το Φανάρι για τον όρο περί σταύρωσης

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2009 07:00
209 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1758864


Για παρερμηνεία των δηλώσεων που έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο κάνει λόγο, σε χθεσινή ανακοίνωσή του προς τα τουρκικά ΜΜΕ, το Φανάρι.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ως πνευματικός ηγέτης, εξέφρασε τα προβλήματα «με τον παραδοσιακά ρεαλιστικό και ταυτόχρονα προσεκτικό τρόπο του» και επισημαίνεται ότι «η δημοσιοποίηση των δυσκολιών που υπάρχουν, δίχως αυτές να αποκρύπτονται, είναι αποτέλεσμα της εμπιστοσύνης προς το δημοκρατικό κοινωνικό σύστημα».

Σε σχέση με τον όρο «σταύρωση» που χρησιμοποίησε ο κ. Βαρθολομαίος, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των τουρκικών αρχών, υπογραμμίζεται πως «είναι προφανές ότι ο Πατριάρχης, καθώς απαντούσε στην ερώτηση στην οποία χρησιμοποιήθηκε ο όρος αυτός, δεν είχε πρόθεση να εκφράσει πιέσεις που προέρχονται από την κυβέρνησή μας».

Τονίζεται ότι «ο όρος περί σταύρωσης σχετίζεται με την έκφραση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο» και ότι «τέτοιοι όροι υπάρχουν σε όλες τις γλώσσες και εννοούνται όχι με τη στενή έννοια αλλά με βάση τις έννοιες που έχουν αυτοί στην κάθε γλώσσα».

«Εξάλλου και ο πρωθυπουργός μας, ο οποίος ασχολείται ειλικρινά με τα προβλήματα της κοινότητάς μας, έχει εκφράσει ορισμένες φορές τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην πορεία προς το κράτος Δικαίου, χρησιμοποιώντας όχι εκφράσεις δυτικών γλωσσών, όπως η σταύρωση, αλλά εκφράσεις της τουρκικής γλώσσας, όπως το σάβανο», καταλήγει η ανακοίνωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου