Από την παγωμένη Μόσχα ο Γ. Παπανδρέου άναψε το «πράσινο φως» για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την Οικονομία. «Είναι στις προθέσεις μας», είπε χαρακτηριστικά, όταν δέχθηκε σχετικό ερώτημα. Με βολές κατά της ΝΔ ανακοίνωσε στη Βουλή τη σύσταση της Εξεταστικής ο Χρ. Παπουτσής. Υπέρ η ΝΔ με τον όρο να ξεκινήσει από το 1980. Γ. Καρατζαφέρης: Στον εισαγγελέα ο φάκελος. «Ναι» από ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ «E» 17/2
Σε παρέμβασή του, αφού επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας ότι «αντί να ντρέπεται για τον διεθνή διασυρμό της Ελλάδας, εμφανίζεται ως τιμητής της διαφάνειας και με δυο λόγια συνεχίζει να ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη», ανακοίνωσε ότι «θα προχωρήσουμε στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα οικονομικά, για να δούμε με τις αποφάσεις ποιων τινάχτηκαν στον αέρα οι προϋπολογισμοί και τα ελλείμματα».
Για το θέμα μίλησε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, ο οποίος είπε ότι «στόχος είναι να χυθεί άπλετο φως για να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας».
Υπέρ της εξεταστικής τάχθηκε η ΝΔ, υπό την προϋπόθεση -όπως είπε ο εκπρόσωπος του κόμματος Π. Παναγιωτόπουλος- ότι αυτή «θα ξεκινήσει να ψάχνει από το 1980, για να διαπιστώσουμε βήμα βήμα την... πορεία του χρέους».
«Να πάει ο φάκελος στον εισαγγελέα και αν διαπιστωθούν ευθύνες πολιτικών προσώπων, να έρθει στη Βουλή», ζήτησε ο Γ. Καρατζαφέρης, ενώ το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκαν υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής.
Η απόφαση της κυβέρνησης προκάλεσε μούδιασμα στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι στα πηγαδάκια που δημιουργήθηκαν στη Βουλή δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που μπορεί να δημιουργηθούν από την πολιτική αντιπαράθεση, ειδικά σε αυτή την περίοδο, για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Είναι ώρα μάχης για την Οικονομία και δεν χρειάζονται πολιτικές κόντρες», έλεγαν χαρακτηριστικά.
Στη συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους στη Μόσχα ο Γ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι δεν έχουμε ζητήσει δανεισμό και ότι δεν υπάρχει θέμα προσφυγής στο ΔΝΤ. «Είμαστε στην ευρωζώνη και εκεί θα μείνουμε», είπε χαρακτηριστικά. Παρότι δέχθηκε πολλά ερωτήματα για τον ΦΠΑ και τον 14ο μισθό, απέφυγε να τοποθετηθεί, λέγοντας ότι «δεν θα μπούμε τώρα στη μετρολαγνεία»!
Ταυτόχρονα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Οικονομικών (με τον οποίο σήμερα στο Μαξίμου αναμένεται να συζητήσουν όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην Οικονομία), που βρισκόταν στις Βρυξέλλες, ζήτησε να διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες για κρυφό δανεισμό. Η εντολή αφορά την υπόθεση του 2001 που επανέφεραν στη δημοσιότητα οι «New York Times», θέμα για το οποίο ο Γ. Παπακωνσταντίνου τον ενημέρωσε πως ήταν μια πρακτική σύμφωνη με τους τότε κανόνες της Ενωσης.
Πίσω στην Αθήνα, τα στελέχη εξέφραζαν αποκλίνουσες απόψεις για το θέμα της εξεταστικής. Θετικά διακείμενος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος: «Η δική μου θέση είναι ότι θα πρέπει να λάμψει η αλήθεια, θα πρέπει να υπάρξει δυνατότητα πλήρους αποκάλυψης του τι ακριβώς συνέβη, γιατί δίδονταν άλλα επίσημα στοιχεία, ενώ η πραγματικότητα ήταν διαφορετική».
Αντίθετα, εμφανώς αρνητική ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας, Α. Λοβέρδου: «Δεν έχω και ως άνθρωπος και ως πολιτικός το κουράγιο να ασχολούμαι αν έχει ποινική ή άλλη ευθύνη οποιοσδήποτε χειρίστηκε την οικονομία τα προηγούμενα χρόνια».
Κόντρα για το 2001
Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του 2001, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλος, υποστήριξε πως «οι τελευταίες αποκαλύψεις και στον ελληνικό αλλά και στον διεθνή Τύπο δίνουν τρανταχτές πλέον αποδείξεις για το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έκρυβαν συστηματικά και μεθοδικά το δημόσιο χρέος, μετακυλίοντας δημοσιονομικά βάρη στις επόμενες και μεθεπόμενες γενιές».
Για συνήθη πρακτική μίλησε ο τότε «τσάρος» της οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου. «Αυτό λέγεται swap και αποτελεί συνήθη πρακτική. Ολες οι χώρες της Ευρωζώνης το έχουν χρησιμοποιήσει εκτενώς. Το συγκεκριμένο swap ήταν σε γνώση των κοινοτικών οργάνων», διευκρίνισε.
«Καλύπτομαι πλήρως από αυτό το οποίο δήλωσε ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο οποίος είπε ότι αυτό ήταν μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας και ότι γίνονται αυτά τα πράγματα πολύ συχνά», προσέθεσε και ο «διάδοχός» του, Ν. Χριστοδουλάκης. «Δεν είναι καθόλου αθώα (η στιγμή της δημοσιοποίησης), ειλικρινά λυπάμαι γιατί ένα θέμα που έληξε το 2001 επανέρχεται το 2010», υποστήριξε στον «REAL» ο τότε υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Δρυς.
Γ. Αντύπας- Γ. Πίκουλας
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=10290855
Σχόλιο
Επαναλαμβάνομαι.
Αν θέλει ο ΓΑΠ πράγματι να ξεμπαρκάρει την Ελλάδα από τον "Τιτανικό" αρχικά δυο μέτρα θα πρέπει να λάβει:
1. Να άρει την βουλευτική ασυλία και μα καταργήσει τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.
2. Να κόψει τις συντάξεις των πρώην πρωθυπουργών, υπουργών, υφυπουργών και ΓΓ και να δημεύσει τις περιουσίες τους. Αυτό θα ισχύει και για τους νυν, αλλά και πρώην.
Μόνον έτσι θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για την κατάντια της χώρας μας. Αυτό που σοφιστικά-δημαγωγικά λέγεται ότι τους έχει κρίνει ο λαός δεν ισχύει. Να ισχύσει ότι και για τον πλέον απλό πολίτη (αρχή της ισοτιμίας).
Παλαιότερα ελέγετο ότι κάποιος πολιτικός (αστερι της δεκαετίας '50-'60, αλλά και επέκεινα) ότι θα πουλήσει την Ακρόπολη και αυτή θα βρίσκεται στη θέση της. Αυτά κατ' ευφημισμόν. Σήμερα μαθαίνουμε ότι η ομάδα Σημιτης, Παπαντωνίου, Χριστοδουλάκη, Γκαργκάνα, Παπαδήμου θα έδιναν τις εισπράξεις εισόδου στην Ακρόπολη ως εγγύηση για δάνεια από την Goldman Sachs.
Ευτυχώς που στηλωσαν τα πόδια οι αρχαιολόγοι.
ΣΓΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου