Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Αίσθηση προκαλεί δημοσίευμα του Dow Jones σύμφωνα με το οποίο η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών φέρεται να δήλωσε στο γαλλικό κοινοβούλιο, ότι έχουν εντοπιστεί έξι χρηματοοικονομικά ιδρύματα, όλα αγγλοσαξονικής προέλευσης που προέβησαν σε κερδοσκοπικές κινήσεις εις βάρος της Ελλάδας. Την ίδια ώρα η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Μέρκελ κάλεσε χθες την Ελλάδα να εφαρμόσει δημοσιονομικές πολιτικές ανάλογες με εκείνες της Γερμανίας εκφράζοντας την ικανοποίησή της για το ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός συμφωνεί πως η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει πλέον αυστηρά μέτρα εξοικονόμησης δαπανών.
Επικαλούμενο ανώνυμες δηλώσεις Γάλλου βουλευτή το Dow Jones αναφέρει πως η Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται να δήλωσε σε μία - κεκλεισμένων των θυρών- συνεδρίαση επιτροπής, ότι έχουν εντοπιστεί έξι επενδυτικοί οίκοι, αγγλοσαξονικής προέλευσης που κερδοσκόπησαν εις βάρος της Ελλάδας στη διάρκεια της κρίσης. Με βάση το ίδιο δημοσίευμα η κ. Λαγκάρντ είπε επίσης ότι η γαλλική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ του να δοθεί στο ΔΝΤ συμβουλευτικός ρόλος για την επίλυση της ελληνικής κρίσης, εκτιμώντας, πάντως, ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί τη συνδρομή του.
Γνώριζε
Στις αρχές του μήνα, ο πρόεδρος της Γαλλικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Ζ. Π. Ζουαγιέ είχε απευθύνει έκκληση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να «σταματήσουν να παίζουν το παιχνίδι των αγγλοσαξονικών κερδοσκοπικών κεφαλαίων» εις βάρος της ελληνικής οικονομίας. Θα πρέπει παράλληλα να επισημανθεί ότι προ ημερών η ισπανική κυβέρνηση ανέθεσε ήδη στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (CNI) της χώρας τη διερεύνηση των επιθέσεων που δέχεται η χώρα από κερδοσκόπους και ξένα ΜΜΕ, επιδιώκοντας να διαλευκάνει μεταξύ άλλων το εάν οι «επιθέσεις» από τα βρετανικά έντυπα είναι συντονισμένες με κινήσεις επενδυτών, ώστε να υποσκάψουν την διεθνή εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ισπανική οικονομία.
Το κλίμα πάντως που διαμορφώνεται συνάδει και με τις φωνές που πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα ώστε να υπάρξουν παρεμβάσεις θεσμικού χαρακτήρα για να μπορέσει να ελεγχθεί η κερδοσκοπία κυρίως στις -ανεξέλεγκτη σήμερα- αγορά των CDS (Credit Default Swap, ή ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοστασίου).
Οσον αφορά στις χθεσινές δηλώσεις της κ. Μέρκελ, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως είναι ικανοποιημένη για την απόλυτη συμφωνία του Ελληνα πρωθυπουργού στο ότι η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει πλέον αυστηρά μέτρα εξοικονόμησης δαπανών, καθώς και για το ότι ο κ. Παπανδρέου είναι έτοιμος, με την ΕΚΤ και την Κομισιόν να επιλύσει τα προβλήματα που πρέπει σήμερα να επιλύσει η Ελλάδα. Υποστήριξε δε πως κάθε χώρα οφείλει να επιμείνει σε μία συνεκτική πολιτική αλλιώς θα έχουμε επιπτώσεις που ουδείς επιθυμεί, σημειώνοντας πως ο πληθωρισμός είναι η σκληρότερη για τα χαμηλά εισοδήματα.
Εκθέσεις
Χθες σε έκθεση της BNP Paribas εκτίμησε πως η Ε.Ε. θα πρέπει να δημιουργήσει αποθεματικό ύψους 320 δισ. ευρώ στην περίπτωση που αποφασίσει να στηρίξει την Ελλάδα, εάν αυτή αντιμετωπίσει δυσκολίες χρηματοδότησης. Οπως εκτιμά αυτό θα είναι απαραίτητο καθώς μία τέτοια εξέλιξη, θα μπορούσε να προκαλέσει σειρά παρεμβάσεων διάσωσης και άλλων κρατών, όπως Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία. Εκτιμά δε πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και αρχές πρέπει να δώσουν αποτελεσματική λύση στα προβλήματα της Ελλάδας, εξαιτίας του κινδύνου αυτά να συμπαρασύρουν άλλες χώρες, ενώ σημειώνει πως περιορίζει την έκθεσή της στην Ελλάδα.
Η Credit Suisse κατατάσσει την ελληνική οικονομία δεύτερη, μετά την Ισλανδία, στον βαθμό επικινδυνότητας, αξιολογώντας τη δημοσιονομική θέση της χώρας, την ανταγωνιστικότητα και τις αξιολογήσεις από τους διεθνείς οίκους. Θεωρεί πάντως πιθανότερο η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη και να αποφύγει τη χρεοκοπία. Οπως αναφέρει μία ενδεχόμενη έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη θα είχε δραματικές συνέπειες με επιπτώσεις «ντόμινο» και ως εκ τούτου θεωρεί πιθανότερο σενάριο, εάν η Ελλάδα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα, οι υπόλοιπες χώρες να σπεύσουν προς βοήθεια.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=25685145
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου