Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

20100509 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Οι διευθετήσεις στο Αιγαίο δε γίνονται για το λαό

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Οι διευθετήσεις στο Αιγαίο δε γίνονται για το λαό

Τουριστικές μπίζνες, ενεργειακοί δρόμοι και βέβαια τα ΝΑΤΟικά συμφέροντα, πίσω από τις προωθούμενες διευθετήσεις


Το σχέδιο για οικονομική και στρατιωτική συνδιαχείριση του «ενιαίου ελληνοτουρκικού χώρου στο Αιγαίο» έρχεται να εμπεδώσει στα τέλη της ερχόμενης βδομάδας (14 και 15 Μάρτη) στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, συνοδευόμενος από δέκα υπουργούς και πάνω από 100 επιχειρηματίες της χώρας του.

Με τις ευλογίες των ΗΠΑ, της ΕΕ και βέβαια του ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι απόλυτα σύμφωνη με αυτήν την προοπτική και ετοιμάζεται να βάλει τη σφραγίδα και την υπογραφή της σε προαποφασισμένες διευθετήσεις.

Οι προωθούμενες συμφωνίες, ακριβώς επειδή γίνονται με γνώμονα τα συμφέροντα της αστικής τάξης στη μια και στην άλλη πλευρά του Αιγαίου και επειδή ορίζονται από τους γενικότερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, εμπεριέχουν το σπέρμα μελλοντικών εντάσεων, σε βάρος της ειρηνικής συνύπαρξης των δύο λαών και της ασφάλειας στην περιοχή.

Μέσα σ' ένα τέτοιο κλίμα και στη βάση των αρνητικών τετελεσμένων που έχει δημιουργήσει ο διαχρονικός εγκλωβισμός των ελληνοτουρκικών σχέσεων στους ιμπεριαλιστικούς πολιτικοστρατιωτικούς οργανισμούς, οι δύο πρωθυπουργοί και η πολιτική κουστωδία τους, θα συμμετέχουν στην Αθήνα σε κοινό ελληνοτουρκικό υπουργικό συμβούλιο.

Το ΝΑΤΟ μοιράζει την τράπουλα

Το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει ήδη την Ελλάδα και την Τουρκία ως έναν ενιαίο στρατηγικό χώρο στις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις του. Βλέπει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή σαν «βαρίδια» στην ομαλή λειτουργία της Νοτιοανατολικής πτέρυγας της λυκοσυμμαχίας.

Καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των διευθετήσεων παίζει και το γεγονός ότι, στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, η Τουρκία έχει αναβαθμισμένο ρόλο συγκριτικά με την Ελλάδα στην περιοχή, ως προς τα γενικότερα σχέδια για την αναμόρφωση της ευρείας Μέσης Ανατολής, τους δρόμους ενέργειας και πάει λέγοντας.

Από αυτή τη σκοπιά και με δεδομένη τη δέσμευση Παπανδρέου να ολοκληρώσει τις διευθετήσεις που κυοφορούνται εδώ και χρόνια, με στόχο να αποσπάσει πολιτική στήριξη στο χτύπημα των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να αποδεχτεί και επίσημα τη συνδιαχείριση στο Αιγαίο (έρευνα και διάσωση, έλεγχος του FIR, τουριστική εκμετάλλευση, έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαϊκών κοιτασμάτων κ.λπ.), βάζοντας μπουρλότο στην αμυντική ικανότητα της χώρας, στο ίδιο το δικαίωμα στην άμυνα.

Το πλαίσιο των όποιων εξελίξεων ορίζεται και από τα παρακάτω δεδομένα:

  • Η Αγκυρα απειλεί με πόλεμο αν η Ελλάδα επεκτείνει όπως έχει δικαίωμα από το Διεθνές Δίκαιο τα χωρικά της ύδατα.
  • Η τουρκική αεροπορία πετά καθημερινά πάνω και από κατοικημένα ελληνικά νησιά για να εμπεδωθεί η θέση της περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο.
  • Το τουρκικό ναυτικό πραγματοποιεί επίδειξη σημαίας πλέοντας ανάμεσα σε Σούνιο και Τζια.
  • Οι τουρκικές δυνάμεις εμποδίζουν την πραγματοποίηση ελληνικών ασκήσεων στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, ανατολικότερα του 25ου Μεσημβρινού.
Οι μπίζνες σε πρώτο πλάνο

Ο σχεδιασμός, για την υλοποίηση της πολιτικής της συνδιαχείρισης του Αιγαίου, προϋποθέτει επικοινωνιακή καταιγίδα ως προς τα «οφέλη» που θα προκύψουν από τη νέα κατάσταση. Πρόκειται για σχεδιασμό που έχει συμφωνηθεί, υλοποιείται και μέρος του αποτελεί η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα. Πρώτο και βασικό βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση, είναι η προβολή των δυνατοτήτων της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Παράπλευρα, προβάλλεται και το ενδεχόμενο της αμοιβαίας μείωσης των στρατιωτικών εξοπλισμών, εξέλιξη που κρύβει την εξής διπλή παγίδα: Πρώτον, το ίδιο το ΝΑΤΟ δε χάνει ευκαιρία για να υπενθυμίζει στις δυο χώρες ότι οι εξοπλισμοί δεν πρέπει να μειωθούν, αλλά να αναπροσαρμοστεί η χρήση τους εντός της λυκοσυμμαχίας για την καλύτερη υπηρέτηση των σχεδιασμών της. Δεύτερον, η μείωση των εξοπλισμών πάει μαζί με την πρόταση για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού, εξέλιξη που θα πλήξει κατάφωρα την αμυντική ικανότητα της χώρας.

Οπως έγραψε την περασμένη Κυριακή ο «Ρ», η τουρκική κυβέρνηση έχει κινηθεί ταχύτατα για την οργάνωση ενός σχεδίου συνεργασίας στον «ενιαίο τουριστικό χώρο του Αιγαίου». Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν θα εμφανιστεί στην Αθήνα έχοντας στις βαλίτσες του κεφάλαια (τουρκικά και άλλα), έτοιμα να επενδυθούν για κοινές ελληνοτουρκικές τουριστικές δραστηριότητες. Εκτός των κεφαλαίων, η Αγκυρα εμφανίζεται πρόθυμη να προσφέρει τις διασυνδέσεις που ήδη έχει δημιουργήσει σε αναδυόμενες τουριστικές αγορές, όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Ανάλογες προσφορές θα κάνει η Αγκυρα και στους τομείς της ενέργειας και των κατασκευών (δουλειές για ασιατικές τεχνικές εταιρείες). Προκειμένου να προβληθούν αυτές οι δυνατότητες συνεργασίας (και να προκύψουν συμφωνίες) κατά την επίσκεψη Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί ελληνοτουρκική επιχειρηματική συνάντηση. Εκεί οι επιχειρηματίες των δύο χωρών θα αναζητήσουν τις ευκαιρίες κάτω από την ομπρέλα της πολιτικής βούλησης που θα κρατούν οι δύο πρωθυπουργοί.

Βέβαια, τέτοιου είδους διμερείς επιχειρηματικές συναντήσεις πραγματοποιούνται ήδη. Προ δυο βδομάδων, σε μια τέτοια συνάντηση που έγινε στη Σμύρνη, συμμετείχαν 70 Ελληνες επιχειρηματίες. Σε αντίστοιχο επιχειρηματικό φόρουμ ακούστηκε και η «προωθημένη» ιδέα από τον Τούρκο πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων, περί ενοικίασης ελληνικών νησιών!

Προετοιμάζουν το έδαφος

Η δημιουργία της αίσθησης κοινών ελληνοτουρκικών οικονομικών συμφερόντων αποτελεί βασικό στοιχείο της προσπάθειας για την αποδοχή από την ελληνική κοινή γνώμη της πολιτικής της συνδιαχείρισης στο Αιγαίο.

Πηγές της ελληνικής διπλωματίας, περιγράφοντας την τακτική που ακολουθείται για την προώθηση αυτής της πολιτικής, υποστήριξε ότι «κάποια στιγμή, η ελληνική κοινωνία πρέπει να απαντήσει στο δίλημμα: Επιθυμεί να μείνει με την ψευδαίσθηση ότι το 100% του Αιγαίου είναι ελληνικό χωρίς να μπορεί να το εκμεταλλευτεί; `Η είναι προτιμότερο να κρατήσει το 70% ή το 80% στο οποίο θα ασκείται απόλυτα η ελληνική κυριαρχία;».

Το παραπάνω κατασκευασμένο ψευτοδίλημμα, στο οποίο η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να θέσει (σιγά - σιγά και εμπράκτως) στον ελληνικό λαό, περιγράφει με σαφήνεια ότι οι αποφάσεις για τη διευθέτηση των πολιτικών ζητημάτων (σύνορα, διανομή και κυριαρχία) στο Αιγαίο έχουν ληφθεί. Το μόνο που μένει είναι η μεθόδευση για την εμφάνιση και την εφαρμογή τους.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν κύκλοι του ΥΠΕΞ, κατά την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα δεν αναμένεται κάποια θεαματική εξέλιξη - ανακοίνωση σε αυτόν το τομέα. Οι ελληνοτουρκικές συζητήσεις για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας (και κατά συνέπεια οι διευθετήσεις για την κυριότητα νησιών, βράχων και νησίδων του Αιγαίου, που η Τουρκία θεωρεί «γκρίζες ζώνες») έχει αποφασιστεί να συνεχιστούν «σιωπηλά» και κάτω από το πέπλο των «μεγάλων δυνατοτήτων της ελληνοτουρκικής οικονομικής συνεργασίας» το οποίο με επιμέλεια απλώνεται.

Ενδεχομένως, κατά την επίσκεψη του Ερντογάν να αποφασιστεί κάποιο χρονοδιάγραμμα για την κατάληξη των συνομιλιών. Και σε αυτήν την περίπτωση, ωστόσο, όπως βεβαιώνουν συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου δε θα προκύψουν ανακοινώσεις, καθώς πρέπει να δοθεί χρόνος για να καλλιεργηθεί το «κατάλληλο κλίμα». Σε κάθε περίπτωση, αυτός που πρέπει να επαγρυπνά και να είναι σε ετοιμότητα, είναι ο λαός και το αντιιμπεριαλιστικό του κίνημα, που πρέπει να δυναμώσει στις δυο άκρες του Αιγαίου, να επιβάλλει την πραγματική συνεργασία, με αποκλειστικό γνώμονα το λαϊκό συμφέρον.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου