Παρασκευή, 7 Μαΐου 2010

ΜΗΠΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ;


Αντιδράσεις προκαλεί τροποποίηση του Γ. Παπακωνσταντίνου

Αντιδράσεις προκαλεί τροποποίηση του Γ. Παπακωνσταντίνου

προηγούμενο1 από 1επόμενο

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ψηφίζεται, στη σκιά των διαγραφών, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την περικοπή των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας και των βοηθημάτων στο Δημόσιο. 

Σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκαλεί όμως αιφνιδιαστική τροποποίηση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών σχετικά με το νομοσχέδιο που ψηφίσε την Πέμπτη η Βουλή για το μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας. 

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τροποποίησε τη διάταξη με την οποία προβλεπόταν να παρέχεται στον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών η εξουσιοδότηση να εκπροσωπεί το ελληνικό Δημόσιο και να υπογράφει κάθε μνημόνιο συνεργασίας, συμφωνία ή σύμβαση δανεισμού διμερή ή πολυμερή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ προκειμένου να εφαρμοστεί το πρόγραμμα του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας. 

Σύμφωνα με το νόμο που ψήφισε την Πέμπτη η βουλή, τα μνημόνια και οι συμφωνίες αυτές έπρεπε να εισάγονται στη βουλή για κύρωση. Με την τροποποίηση που κατέθεσε αντί για κύρωση από τη βουλή θα γίνεται συζήτηση και ενημέρωση. Τα μνημόνια δε και οι συμφωνίες θα ισχύουν και θα εκτελούνται από την υπογραφή τους. 

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως αυτό του ζητήθηκε την Πέμπτη από την ΕΕ γιατί για να υπογράψει το δανειακό πρόγραμμα της χώρας οι εταίροι του ζήτησαν να έχει εξουσιοδότηση. 

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης μιλούν για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα αφού είναι άλλο να ψηφίζει η βουλή κι άλλο να αποφασίζει μόνος του ο υπουργός. 

Με παρέμβασή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να σταματήσει η διαδικασία, ενώ το ΚΚΕ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου